Рускоезичното население в Украйна подкрепя Зеленски

Той се възползва от недоверието на украинците към управляващата класа
20 апр 2019 19:00, Елка Василева
96
Рускоезичното население в Украйна подкрепя Зеленски
Володимир Зеленски. Снимка: архив, Reuters

Преди 25 години той му е преподавал по физика. В неделя учителят Володимир Тигнян се готви да гласува за Володимир Зеленски - големия фаворит на президентските избори в Украйна - подобно на много други жители на този рускоговорящ регион.

"Надявам се, че с идването му на власт всичко ще се промени към по-добро", казва усмихнатият 64-годишен Тигнян в 95-о училище в Кривий рих (Кривой рог на руски) - голям промишлен град, известен със своите замърсяващи околната среда металургични заводи, в централната Днепропетровска област, където кандидатът за президент е роден и израснал.

За своя учител Зеленски е бил "съвестен, упорит и отговорен" ученик, станал популярен комик и успешен шоу продуцент, след като направил първите си стъпки на училищната сцена, и има всички качества да управлява страната.

Още по темата

Това мнение се споделя от много хора в този регион, където 41-годишният Зеленски получи най-добрия си резултат на първия тур на президентските избори (45 процента срещу над 30 на сто в страната като цяло), далеч преди своя съперник - сегашния президент Петро Порошенко.

Няколко месеца след като изненадващо нахлу в кампанията, комикът новак в политиката сега изглежда е в добра позиция да бъде избран на 21 април, получавайки подкрепата на повече от 60 процента от гласоподавателите в последното допитване, срещу 25 на сто за неговия съперник, пише Франс прес.

Извън родния си регион досега той е привлякъл най-вече избирателите в южните, централните и източните райони, където употребата на руски език преобладава в ежедневието, но които не преминаха към лагера на сепаратистите, когато войната избухна през 2014 г.

В миналото тези региони понякога гласуваха преобладаващо за прокремълски кандидати, но днес, привързани към независимостта на страната си, на първия тур дадоха малка подкрепа на Юрий Бойко, приет от руските власти няколко дни преди първия тур.

"На юг има хора, които не желаят сближаване с Русия, но се чувстват по-близки до Зеленски, защото той е рускоговорящ", обяснява за АФП Андрий Битченко от Центъра Разумков в Киев.

За експерта този фактор "играе роля, но тя не е определяща". Според него "огромното мнозинство от избирателите гласуваха срещу политическата класа, която от обявяването на независимостта пренебрегва интересите на бедните и на средната класа".

Неизпълнени обещания

Рускоговорящите региони може да са се почувствали изключени от залагащите на идентичността предизборни лозунги на президента Петро Порошенко ("Армия, език, вяра"), на които Володимир Зеленски не наблегна. С индустриални традиции те пострадаха в пълна степен от икономическата криза през последните години, засегнала силно техните вече западащи заводи, понякога зависими от търговията с Русия.

Володимир Зеленски, ново лице в политиката, се възползва изцяло от недоверието на украинците към тяхната управляваща класа.

"Сегашната власт не ми харесва, тя трябва да се промени", отсича в кухнята си Олга Шулятиева, 42-годишна търговска представителка, чийто съпруг е заминал на работа в Бразилия."Обещанията, които ни дадоха, не бяха изпълнени!".

Тази стройна дългокоса жена упреква президента Порошенко за войната на изток, "мизерията и срива на жизнения стандарт" в бившата съветска република, голяма колкото Франция.

Майка на три деца, тя иска заплата от 1000 евро и "нормален живот" за своите деца, "за да могат да учат и да работят в страната си", докато една от дъщерите й се готви да учи в университет в Полша.

Според скорошно проучване привържениците на Зеленски оценяват най-вече неговата личност, но са сравнително неинформирани за плановете му за справяне с кризата, която Украйна преживява - безпрецедентна от обявяването на независимостта през 1991 г.

Идването на прозападни политици на власт през 2014 г. беше последвано от анексията на Кримския полуостров от Русия и от войната на изток, отнела живота на близо 13 000 души и причинила огромни икономически трудности.

Намеренията на кандидата, който не проведе традиционна кампания, остават твърде неясни. В родния му град Олга Шулятиева омаловажава тези критики: "За една година той ще придобие този опит. Особено, след като до него има хора, които ще го подкрепят".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
2
 
! Отговори
Вова преди 4 години
Владимир, не Володимир
73
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украйна е независима. Редовно се провеждат избори!русия е батак. Изборите са формалност.
72
1
 
15
 
! Отговори
ДИМО преди 4 години
ЧЕ , КОЙ ОБИЧА РОДООТСТЪПНИЦИТЕ И ПРЕДАТЕЛИТЕ НА НАРОДА СИ ? УКРАИНЦИТЕ ВИДЯХА КАКВО СТАНА СЪС СВЕТА СЛЕД ПРЕДАТЕЛСТВОТО НА ГОРБАЧОВ И СЕГА СИ ВЗЕМАТ ПОУКА. ЗА ТОВА ОТХВЪРЛЯТ ПОРОШЕНКО -ТЕХНИЯ ПРЕДАТЕЛ.
71
1
 
17
 
! Отговори
тя преди 4 години
Няма да е като крадеца Порошенко , който играе по свирката на САЩ и отне живота на 13000души!Айде стига чуждопоклоничество !
70
8
 
4
 
! Отговори
Психопрофил преди 4 години
*** и *** с неизживяни фантазии за рок звезда.
69
9
 
5
 
! Отговори
Психопрофил преди 4 години
Мазна, лукава, гнусна, подла, неприятна, противна еврейска физиономия. Трябва да си луд за да гласуваш за тоя.
68
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 77пълни глупости! точно обратното - раССия е измислена странаабе момче, ти от къде падаш ? ахааа, сетих се - ат смаская башни и се претълкулил с тиквата надолу!
67
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До74Украинците са нещо като нашите северомакедонци.--нищо общо нямат двата случаятук "майката" е българия, а "отрочето" е македонияа там е обратно - "майката" е украйна, а наглата "дъщеря" е раССияа се се се ре е едно тотално изкуствено образование, появило се 22-а година на 20-и век, а украйна е от 9-и век, т.е. тогава масквА е била в буквално едно блато!големите проблеми на раССия идва от задушаващото и желание -да се "братушка" защото само то и състояние и съдава легитимност и смисъл
66
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
украйна е по-измислена държава и от македонияникога не е имала княз дажето ако търсиш истински държави с история крале и държавно управлениегермания трябва да се разпадне на няколкопрусия бавария саксония и т.н.но кой го е еня за истината когато става дума за пари
65
2
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До 72 Ако баба беше мъжка щеше яко да те тръшка. Никой не ги ще, ама Меркел си иска северния поток, а завчера в Москва беше президентката на Естония. Ердоганя ще купува С-400 Триумф и мисли за изтребители СУ-57, а китайците искат да удвоят стокообмена с Путин и да го докарат до 200 милиарда долара още догодина.
64
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
след това СССР,след което обаче неотдавна руснаците създават измислените републики,които не са съществували преди товаИ какво от това?Предлагаш пак ли да не съществуват?И България по едно време я е нямало, пак ли да станем Османска империя?
63
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 66Украинците са нещо като нашите северомакедонци. Измислят си език, хващайки се за най-отдалеченото наречие, само за да не прилича на езика, който с говори в Русия. Гледайте руска ТВ! Слушайте какъв руски говорят всички сто народности! Какъв руски говорят в бившите съв. републики! Руският е език-обединител, lingua franca за милиони.А тези украинци, на които езикът им е като полския, може да станат граждани на Полша. И на Унгария, Румъния. Там сериозно мислят за това.
62
24
 
8
 
! Отговори
мазепа преди 4 години
В тези избори има един победител - Украйна. Украинците показаха как се провежда президентска надпревара. Опорните точки за фашизъм, хунта, нацизъм и пр. се сринаха. Пожелавам на беларуси и руснаци един ден да проведат подобни избори. Слава Украина.
61
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
без "майка си" , днешна раССия - НЯМА история! като едно сираче "от епруветка" , без корени!
60
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 59да бе затова руснаците разбират украинците ...рззбират ги, ако говорят на руССки, който език все повече отказват да го говорят!обаче ако заговорят на украински - почти не им разбират!мъчих се на дебата им на стадиано да захапя нещо ... хващаш по логика някое изречение, но като цяло - не се разбира! прилича на полски!
59
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 63киевска рус е факт! но масковската рус е измислица!
58
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 62нищо подобно!украйна когато възниква и 3 века е била самостоятелна страна, от раССия няма и помен - едни дивешки племена е имало и на мястото на масквА - блато!след това е поделена на няколко части, войни с монголия, завладяване от полша, литва, с турците...се се се ре е изкуствено образование малко след октомвр. револ...никак не са "измислени" тия републики! измислен е се се се ре!
57
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКиев е била руска столица още през 8 век и доста дълго време е била столица на Киевска Рус(Русия).Украинците ги измислиха неотдавана,а също и измислената Украйна,немците имат принос за създаването и отделянето на Украйна от Русия.
56
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименРуския език се говори там,защото винаги се е говорил там,републики не е имало изобщо,цялото е било Русия без ниакви републики,а след това СССР,след което обаче неотдавна руснаците създават измислените републики,които не са съществували преди това.
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 58да бе затова руснаците разбират украинците ...беларусците русннаците и украинците беларусците ......там ...в бившите СССР всеи4ки се разбират вазаимно ......просто Руския бе избран за универсален ...общ език