Цветница е! Внесете върбови клонки в дома си

Имен ден празнуват всички с имена на растения и цветя
21 апр 2019 07:45, Петя Славова
30
Цветница е! Внесете  върбови клонки в дома си
Снимка: архив, Булфото

Православната църква празнува днес големия Господски празник Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница. Католическата църква празнува днес Възкресение Христово - Великден.

Празникът Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки, предаде БТА.

Според евангелските текстове Христос влиза на магаре в Йерусалим, където го посрещат вярващите с клонки от маслина и го прославят като месиански цар с възгласи "Осанна". Предишния ден Христос е върнал към живота мъртвия Лазар и е посрещнат от жителите на Йерусалим като възкресител. Христос отива в храма и с царствена власт изгонва оттам събралите се в двора му продавачи и купувачи на разни стоки и извършва множество изцеления на слепи, хроми и недъгави.

Още по темата

Денят на влизането на Христос в Йерусалим бележи началото на най-скръбната, но и най-наситената с духовни послания седмица в живота на вярващия християнин - времето, в което Исус Христос приема страданието и кръстната смърт, за да изкупи греховете на човечеството и чрез своето възкресение от мъртвите да му дари надеждата за спасение и вечен живот. Дните след Цветница до Възкресение Христово се наричат Страстна седмица и означават мъка и страдание. Затова на Цветница християнската църква припомня тържественото влизане на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

На службата в храмовете на Цветница християните държат в ръцете си осветени върбови клонки, които заменят палмовите клонки - вайи, сякаш отново посрещат своя Спасител. Осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона.

Народът нарича празника Цветница, Цветна неделя, Вая, Кукленден. Цветница е празникът на цветята и на цъфтежа. Според старите български обичаи имен ден празнуват всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета - Камелия, Цена, Цено, Цветан, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Лилия, Латинка, Теменуга, Теменужка, Цвета, Цветанка, Цветелина, Ясен, Явор и други.

Сутринта над портите на всяка къща се закичват венчета от върбови клонки, които предпазват от зло и от неплодородие. Лазарувалите предишния ден моми се събират на реката, като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб /кукла/ и изпълняват обичая "кумичене". Венчетата и парчета от хляба се нареждат на дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за "кумица" и тя повежда моминското хоро към своята къща.

Главно в Североизточна България на този ден се извършват и обреди, свързани с вярването, че на Връбница "разпускат умрелите", т. е. те излизат от гробовете си и очакват родствениците си да им донесат нещо. Преди изгрев слънце жените отиват на гробища с върбови клонки, плява /или царевични стъбла/, кандило и вода. Прекадяват и преливат гробовете на своите родственици. След това забиват клончета от върбата до гробните паметници и с плявата запалват огън. Въпреки строгия великденски пост, на този ден се разрешава консумирането на риба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що за варварски обичай, обричащ хиляди дървета на изпотрошаване?!
20
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имен ден празнуват всички с имена на растения и цветя.....и сите с акъл на растения и цветя плюс зарзаватите.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит празник и честит имен ден на всички именници!
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това нашето е пародия и имитация. Фиктивния герой Джизъс некога не е бил посрещан с върбови клонки!
17
5
 
0
 
! Отговори
Е те така преди 4 години
А някой може ли да сподели как точно трябва да се разбира "изцелил множество ..., хроми ...." щото това цвете не го знам.
16
2
 
2
 
! Отговори
Друго е ... преди 4 години
Аз пък винаги съм твърдял че докато има сиви нещастници следящи другите хора и правещи мизерии постоянно и пречещи на другите хора защото могат поповете ще си развяват байрака ...
15
6
 
6
 
! Отговори
Тинев преди 4 години
Винаги съм твърдял, че докато на света има бу*на ци, които да се лигавят на попската ръка то последните ще се гушат яко, пър*дят силно е чешат доволно по корема!
14
7
 
5
 
! Отговори
Страстна седмица преди 4 години
Тая седмица, поповете като набримчват монасите трябва да крещят страстно.
13
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На русофилите честит Путинден !
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честит Празник на всички Именници-българи !
11
13
 
4
 
! Отговори
Маргарит преди 4 години
Честит празник на всички разцъфнали отзаде теменужки - СерГей, ***, Яначко Курилов, и на разцъфналата отпреде маруля-СвиниКура Нинова
10
8
 
1
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До До ГошУЕдин друг пише от моя профил. Оня кaпут живее в Австралия. Аз живях в Перу към 1 година, ама се върнах отдавна. Живея в центъра на София в кооперация
9
1
 
21
 
! Отговори
Цветан преди 4 години
Честит Имен ден на всички цветя! Да сте живи и здрви и много свежи! И на ЦвЦв, Цецето Цачева, Нушките и калинките пожелавам да са живи, за да могат да си излежат пандиза за предателството! Най-вече онзи, ушатия гиманстик!
8
3
 
17
 
! Отговори
Въпроска ? преди 4 години
Не празнуват ли Росен пастирката - Банов, Лили -магистралката ,Цветан -банкера , майката на нацията и колекционера на апартаменти? Дали ще завъртят чеверме за близки и приятели и за целокупния български народ ?! Здраве и късмет и за останалите скромни именници и техните близки !
7
4
 
11
 
! Отговори
ТУИТЬР преди 4 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК
6
2
 
18
 
! Отговори
Дечо преди 4 години
Днеска Цветан Цветанов от политическа партия ГЕРБ има повод да празнува. Гордо да си носи името! Да му е честит новия апартамент и дълго да си ползва ВИП асансьора! Бъди жив и здрав, Цветане! Поздравявам те с хита на Веско Маринов, "Родната полиция ни пази".
5
7
 
5
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Забрави и Цецка, Теменужка...
4
4
 
7
 
! Отговори
Боко преди 4 години
Честит празник на Цветан!
3
4
 
5
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Осанна Вишних !!!
2
3
 
16
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Точно пред вратата на къщата ми има върба. Днес мангуститe ще я оскубят цялата, за да продават пред църквите