Патриарх Неофит оглави литургията за Цветница

Негово светейшество отправи благослов към вярващите
21 апр 2019 13:50, Петя Славова
27
Патриарх Неофит оглави литургията за Цветница
Снимка: БТА

Българският патриарх Неофит възглави празничното богослужение за Вход Господен в Йерусалим в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Още по темата

В последната неделя на Светата и спасителна Четиридесетница, която предшества седмицата на най-тежката скръб и страданията, преживени от нашия Господ Исус Христос, преживявани и до днес от Неговите ученици и следовници, Светата църква тържествено отбелязва влизането на Спасителя в Светия град Йерусалим и началото на последните, най-решаващи дни от Неговия земен живот. Това са дългите и мъчителни дни, които завършват на Голгота и в мрака на хладния гроб, но и които ще бъдат увенчани със славната победа над тлението и смъртта чрез дивното Христово Възкресение, каза в словото си патриарх Неофит.

Негово светейшество отбеляза, че православните народи са нарекли този ден и празник с най-различни живописни имена - Цветница, Връбница, Палмова неделя, споделяйки по този начин радостта и на йерусалимските жители, която те преживели, посрещайки в града си Божия син и приветствайки го с маслинови клонки и с пеене на "Осанна".

В този ден радостта от срещата с Христос е неизбежно примесена и със скръб и горест, поради онова, което предстои: предателството, залавянето и присъдата над Него - присъда, произнесена от грешни човеци над Едничкия Безгрешен, а след това и на кръстните страдания, разпятието и смъртта. Тази радостна тъга съпреживяваме и ние днес, събрани в храма за божествената Света литургия, в която сме не само свидетели, но и участници в най-важните събития от земния живот на Христа Спасителя, каза в словото си патриарх Неофит.

Негово светейшество отправи благослов към вярващите в храма и към всички българи -"Благодатта и мирът на Господа Исуса Христа, и общението в Светия Дух, да бъдат с всички нас".


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
6
 
! Отговори
УМНИЦАТА преди 11 месеца
.....ХАРЕСВАТЕ МИ!
ХУБАВИ ЗАГЛАВИЯ, ХУБАВИ СТАТИИ!

ВЕЧЕ ВНЕСОХ ВЪРБОВИ КЛОНКИ. НАКИЧИХ ГИ С КРАСИВИ ИГРАЧКИ.
ЩЕ ГИ НАПРАВЯ НА ВЕНЧЕ!