Българинът още възпитава детето си с шамари, нямало лошо

16% не искат държавата да забрани физическото наказание
179
Българинът още възпитава детето си с шамари, нямало лошо
Снимка: Pixabay

За българите физическото наказание на децата продължава да е в реда на нормалното.

Близо 30% смятат, че държавата не трябва да се намесва в случаите, когато родители бият децата си или упражняват вербална агресия, сочат данните от социологическо проучване на агенция "Глобал Метрикс", проведено във връзка с подготвяната Национална стратегия за детето до 2030 г.

Още по темата
Резултатите сочат още, че 16% от хората не подкрепят забраната на телесното наказание, като това са основно българи до 29 години, представители на многодетни семейства и на нискодоходните групи, допълва Дарик радио.
 
Трябва ли държавата да се намесва, когато родителите крещят и заплашват децата си, или прилагат различни телесни наказания - тези въпроси разделят мнението на българите на три части.
 
По отношение на вербалната агресия около 48% смятат, че институциите трябва да окажат подкрепа на такива семейства, докато при физическото наказание този процент намалява и почти се изравнява с другите две групи - на тези, които смятат, че трябва да се наложат санкции на родителите и на тези, според които държавата не трябва да се намесва по никакъв начин.

За прилагане на санкции висока подкрепа има в случаите, когато е налице пряк риск за физическото здраве на детето, както и при непоставяне на задължителните за детето ваксини.
 
В последния случай обаче се наблюдава и друга тенденция - около 22% от анкетираните не са съгласни държавата да се меси при отказ на родителя да ваксинира детето си, което според заключенията на социолозите показва неосъзнаване на важността на имунизациите.
 
Две от най-дискутираните мерки в проекта на стратегия за детето получават висока подкрепа от страна на обществото - едната от тях е възможността за патронажна грижа за родители на малки деца, която въпреки подкрепата от над 80% от българите, се сблъсква и с резервите на родителите на деца над 5-годишна възраст, както и хората от средните възрастови групи.

Другата мярка е забраната на телесното наказание. Според изследването тя не се подкрепя от 16 процента от българите, като освен младите и хората с ниски доходи, противници се оказват и представители на групи с висок статус, включително българи със средно и по-високо образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То скоро български деца почти няма да има, а те седнали/медиите, политиците и слугинажа им/ да ни промиват мозъците по теориите на джендъризма, че да портят хората съседите си, за да им отнеме държавата детето за един шамар или повише тон..?! Те затова разправяха хората в Англия, че навсякъде по автобусите имало изписани телефони за сигнали. Доносници трябва да станем значи. И като отнемат социалните едно дете, травмата за него ще е многократно по-голяма/изключая доказано системно насилие/.
137
3
 
7
 
! Отговори
Брендън Тарант преди 5 години
Абе чудят се как да вземат децата на хората и да ги настанят за отглеждане в гей двойки. Като в Норвегия.
136
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Менто 138Еволюция в България НЯМА! Ако имаше, нямаше да сме така добре отритнати. За това идат братята роми и мигрантите, заради самоунищожаването ни с простотия, агресия и злоба, които негативи полепват неминуемо по децата. Яростта на селияндурите е поагобна за самите тях!
135
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата ПЪРВО да обърне отрицателният прираст.Да има Български деца и да си върнем поне 9те милиона Българско население от 89та.Скоро ще поднем ПОД 5 милиона хора. Това политиците осъзнават ли го?И колко от тези 5 милиона са еднически Българи, а колко са реално братятат роми.А като стана дума за как се гледат деца и при какви условия, защо първо не погледнете братята роми какво правят.Ама там дори и законите портив педофилия, търговия с хора и т.н. не смеят да приложат!
134
1
 
5
 
! Отговори
Менто преди 5 години
Еволюцията е доказвала този начин милиони години, сега няколко грешки на природата се опитват да се наложат, като критерии за нещо си!!!
133
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 5 години се дръжте с детето "като с цар", от 5 до 10 години - "като с работник", а до 15 - като с равен... тези комунистически приумици с шамарите са повече от абсурдна отживелица и говорят освен за ниско ниво на интелигентност на родителите, но и за безидейност и нежелание от тяхна страна да се посветят на децата си!
132
4
 
4
 
! Отговори
Бай Курти преди 5 години
Аз като се върна вечерта скапан от работа, първо строшавам масата и столовете, изхвърлям телевизора през терасата, наб ивам един шут в zадника на котката, пре бивам жената, счу пвам главите на децата и заспивам успокоен и разтоварен от стреса, там е истинска, колеги, дървен господ всяка вечер, и стреса ще изчезне
131
1
 
6
 
! Отговори
Истина преди 5 години
След като държавата нехае за БГ. деца,не дава детски от 35лв.,заплащаме бележки за контактност и няма безплатни лекарства за тях ,няма какво да се меси и да се дава акъл как да се гледат децата и да се възпитават това е!!!
130
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Почнахте ли да ни промивате мозъците, за да се приеме УЖАСЯВАЩАТА стратегия за детето... Хора четете и мислете!!!
129
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Жалкото е, че..Всеки шамар може да се смята за заплаха над детето. Все пак ако родителя неможе да гледа деца да си наеме бавачка или да го даде на бабите и дядовците.
128
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българина трябва да се научи да сигнализира ако види съседа да бие детето си а не само да гледа.
127
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До: 125Напълно погрешно и сбъркано мислене!Веднага мога да дам пример: Още през 1992 г. мисля имаше съдебно дело в САЩ, където двама братя близнаци бяха обвиняеми, че са убили родителите си с ловна пушка.Еми, отначало щяха да ги оправдаят - били "изнасилвани".Впоследствие се оказа, че не са ги шамаросвали като малки, и богатите им родители са им угаждали на всяка глезотия. Е, малко им е било, решили да наследят цялото им богатство като ги убият! Осъдиха ги, разбира се.
126
1
 
12
 
! Отговори
Жалкото е, че.. преди 5 години
Проблема не е закона, а в това да се прецени дали има реална заплаха за детето. Самите ни служители са некомпетентни в това да преценяват реално ситуацията, в която живее детето. Много от децата биват отнемани на базата на нищото и много от тях оставяни на родители, които ги тормозят психически и физически. Закона си е закон - а тези, които го изпълняват са некомпетентни (извинявам се, ако има някои от тях, които си вършат работата съвестно).
125
2
 
19
 
! Отговори
Бети преди 5 години
Когато нашата държава осигури на семействата и децата в тях стандарт на живот, какъвто е в държавите в които действат подобни закони, тогава да се прилагат и тук. В повечето случаи в основата на това стои немотията. Никой не би посегнал на рожба и не би го накарало да млъкне с шамар ако се налага, когато поиска нещо да му бъде купено-осигурено а не може да си го позволи. Темите за насилие в училищата да се овладеят и проблема в градините. Децата не са вещи да се отнемат,като при неплатен кредит.
124
6
 
34
 
! Отговори
Кореняк преди 5 години
У в Библията се казва да не пестиш шамарите на лошо дете, то е за негово добро. Разбира се навреме и с мярка. Това не е БОЙ, а лека форма на респект. Говорим в повечето случаи до 7г. След това ...Изтървано ли е детето ни шамари, ни бой помага вече. Тогава друг ще го бие и пребива и акъла ще дойде ама се иска чакане. Твърдо против побой над деца, това няма нищо общо с едно пляскане по дупето или ръцете.. Ама ся разни педагози и защитници ще скокнат та ще рипнат...
123
7
 
13
 
! Отговори
Йоско преди 5 години
Виденов и Станишев ги възпитаваха без шамари и те затова закопаха България.
122
3
 
22
 
! Отговори
Киро Кардана преди 5 години
Няма смисъл да възпитавате детето си.....то така или иначе ще стане като ВАС!Затова вземете се повъзпитавайте малко вие!!!!
121
24
 
7
 
! Отговори
124 продълж преди 5 години
Нямало лошо?! Като удариш едно дете, решаваш своя проблем, но не и същинските проблеми които има детето. Нито ще го убедиш в правотата си.
120
26
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да се говори кротко на малко дете което седържи лошо му дава да разбере, че нямапоследствия от лошото му поведение.------------------------------------------------------------------Ето го типично българското примитивно мислене! Да се обясни на едно дете лошото му поведение и защо не трябва да се държи така, коства време, усилия и ИНТЕЛЕКТ на родителите, нали? И понеже 90% от българите нямат такъв умствен потенциал, нито търпение - а и мутренският манталитет е много разпространен по тези ширини, тук важи силата на ЮМРУЧНОТО ПРАВО, дори по отношение на собствените му деца! Като
119
9
 
25
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Да се говори кротко на малко дете което се държи лошо му дава да разбере, че няма последствия от лошото му поведение. Трябват малко и шамари. Разбира се какво точно е "лошо поведение" и колко силен да е шамарът няма как да се определи еднозначно и това създава проблем в законодателството в защита на децата.