Българинът още възпитава детето си с шамари, нямало лошо

16% не искат държавата да забрани физическото наказание
179
Българинът още възпитава детето си с шамари, нямало лошо
Снимка: Pixabay

За българите физическото наказание на децата продължава да е в реда на нормалното.

Близо 30% смятат, че държавата не трябва да се намесва в случаите, когато родители бият децата си или упражняват вербална агресия, сочат данните от социологическо проучване на агенция "Глобал Метрикс", проведено във връзка с подготвяната Национална стратегия за детето до 2030 г.

Още по темата
Резултатите сочат още, че 16% от хората не подкрепят забраната на телесното наказание, като това са основно българи до 29 години, представители на многодетни семейства и на нискодоходните групи, допълва Дарик радио.
 
Трябва ли държавата да се намесва, когато родителите крещят и заплашват децата си, или прилагат различни телесни наказания - тези въпроси разделят мнението на българите на три части.
 
По отношение на вербалната агресия около 48% смятат, че институциите трябва да окажат подкрепа на такива семейства, докато при физическото наказание този процент намалява и почти се изравнява с другите две групи - на тези, които смятат, че трябва да се наложат санкции на родителите и на тези, според които държавата не трябва да се намесва по никакъв начин.

За прилагане на санкции висока подкрепа има в случаите, когато е налице пряк риск за физическото здраве на детето, както и при непоставяне на задължителните за детето ваксини.
 
В последния случай обаче се наблюдава и друга тенденция - около 22% от анкетираните не са съгласни държавата да се меси при отказ на родителя да ваксинира детето си, което според заключенията на социолозите показва неосъзнаване на важността на имунизациите.
 
Две от най-дискутираните мерки в проекта на стратегия за детето получават висока подкрепа от страна на обществото - едната от тях е възможността за патронажна грижа за родители на малки деца, която въпреки подкрепата от над 80% от българите, се сблъсква и с резервите на родителите на деца над 5-годишна възраст, както и хората от средните възрастови групи.

Другата мярка е забраната на телесното наказание. Според изследването тя не се подкрепя от 16 процента от българите, като освен младите и хората с ниски доходи, противници се оказват и представители на групи с висок статус, включително българи със средно и по-високо образование.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
29
 
1
 
! Отговори
милиционер преди 4 години
'Който не си бие момичето, си бие коляното' - българска поговорка. Особено в тинейджърската възраст. Иначе момче не трябва да се бие, че после го бият и съучениците и се комплексира. Момичетата са по-стабилни психически.
17
14
 
16
 
! Отговори
голем праз преди 4 години
Бате дали си бием детето, жената и пр си е моя лична работа, колко ракия пием също.Мразим хомота, черни и прочие. Кат не ви харесва терминал 1,2 и да ви няма.
16
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много ясно. По някога най-доброто средство за възпитание е шамарчето! Трябва отрочето да уважава родителите си и да знае кой изкарва хляба. А Европата хубаво го е втасала. С меките методи възпитаха цяло поколение джендерасти. Пораснали мъже, време да създадат семейства а още не си знаят пола. Трагедия.
15
5
 
36
 
! Отговори
Хах преди 4 години
Ял съм шамари, когато съм правил бели като малък. В момента уважавам родителите си, работя нормална работа и не съм социопат. Не, че подкрепят физическата агресия, но се преекспонира случая.
14
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки нашенски си бие децата защото е мъдър като катър в блато.
13
6
 
31
 
! Отговори
дупенце преди 4 години
"Бий д.упе, да не биеш д.упище!"- стара, не само българска поговорка.А по-добре ли да го лигавиш и на 20 да влезе в пандиза? Влизането в пандиза не е ли наказание или държавата може да наказва, а родителят не ?! И да знаете, ако ще да си обърнете джендърските дупки с хастара навън, Истанбулската няма да мине тук!А, вие си сънувайте мокри сънища, не ни пречите на нас, нормалните. Само недейте да "извивате" тънки гласчета, като ходжи на джамия!
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До истинаЗатова ли нЕкои имат по много, не само от етноса, щото са творчески личности и не обичат да прилагат един и същ подход два пъти?
11
15
 
10
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Жена и дете с шамари се възпитават за да слушат иначе правят глупости ще ни затрият семето.
10
4
 
43
 
! Отговори
Ретро преди 4 години
Времето е най-добрия учител Вижте разликата между поколенията възпитавани строго и с шамари, и днешното поколение възпитава в европейски ценности.
9
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3...и не само българите, мноого други са така......да и всички други ниско-астрални и прости като повечето българи."Реколтата" е много добра, вижда се, личи ни и за това сме още в мозъчен "подем" от сорта на долно какаду. Важното е че ни се връща тъпкано, всяка една росителска "мъдрост" и посегателство. После ридаем и се чешаме по някои части и пак всички около нас са виновни.
8
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А лошо няма, бийте си децата, после пийнете кило ракия, после и жената пребийте... и накрая не се обиждайте, че ви наричат ***. Тъй де, важното е да се знае "кой е шефът!".
7
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То затова демократичното поколения за нищо не стават некадърни,неграмотни и въобще пълни мърльовци дето се предават при първата трудност. То не само тука е така на запад същата история 30 годишни живеят в гаража на мама и тате. За мен това е политика на глобалистите не може да е съвпадение. Докато в китай учат математика,физика,химия,роботика и т.н . През това време ние се занимаваме с конвенции и мигрантски пактове.
6
4
 
8
 
! Отговори
Хахо преди 4 години
Я, ПАК НИ ИЗЛАЖИ, ЧЕ ВИДЯХ НА УЛИЦАТА КАК ДЪРТАК И ЖЕНА ИЗНАСИЛВАТ МОМЧЕНЦЕ И МОМИЧЕНЦЕ ДО БЪЛГ. МОНЕТНА КЪЩА, А ДО ТЯХ ПОЛИЦЕЙСКА КОЛА С ГАМЕНИ.То като ги няма нормалните хора за какво възпитание да говорим.Да се молят родителите да не попадне детето им в ръчичките на педофили като тези.
5
1
 
45
 
! Отговори
xxx преди 4 години
Преди да започнат клетвите на либералите:Моля правете разлика между шамари и тупаници. :)
4
10
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боя изгражда.
3
33
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И после като стане 20-годишен и реши да си го върне за боя се чудим от къде ни е дошло. Да възпитаваш детето си с ой говори само за едно., че си ПЪЛЕН ПРОВАЛ като родител!
2
9
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
и не само българите, мноого други са така. Само онези скандинавците ги пере съчмата....и отглеждат ***....и меки китки
1
5
 
54
 
! Отговори
истина преди 4 години
Всеки един родител сам преценя как да възпитава децата си