Осем българи в капан в Шри Ланка, на сигурно място са

Броят на загиналите нарасна на 290, ранените - над 500
Обновена: 22 апр 2019 09:35 | 22 апр 2019 09:00, Камелия Цветанова
38
Осем българи в капан в Шри Ланка, на сигурно място са
Снимка: БТА

Осем български граждани са се свързали вчера с посолството ни в Индия след терористичните атаки в Шри Ланка.

Към момента те са на сигурно място, съобщи Емил Миланов , консул на България в Ню Делхи, Индия, който отговаря и за нашите сънародници в Шри Ланка.

Още по темата
Той допълни, че все още няма информация дали някой е поел отговорност за атентата, но увери, че ситуацията постепенно се нормализира.

"Полицейският час беше отменен тази сутрин", каза Миланов пред Нова тв.

По думите му летището функционира, но има хаотична обстановка, достъпът е затруднен.

"Препоръчваме на българските граждани да избягват райони на религиозни прояви и места в близост до религиозни храмове, както и да проявяват внимание край събирания на големи групи хора", коментира още той.

"Препоръчваме на българите да се изчака пълното нормализиране на ситуацията преди да отпътуват окончателно от Шри Ланка, но ако решат да пътуват – да се провери обстановката по пътищата и да се предвиди повече време на летището, тъй като се извършват множество проверки", посочи още консулът.

Броят на загиналите при вчерашните нападения срещу църкви и хотели в Шри Ланка нарасна на 290, а над 500 са ранените, съобщиха световните агенции, като се позоваха на местната полиция.

Правителствен източник заяви, че президентът Маитхрипала Сирисена, който се намираше в чужбина, когато бяха извършени атентатите, е свикал за днес среща на Съвета за национална сигурност. В нея ще участва и премиерът Ранил Викремесинге.

Според последни данни полицията е арестувала най-малко 24 души във връзка със серията от експлозии, допълва БТА. Всичките задържани са местни граждани и сега са разпитвани.

Тази сутрин в Шри Ланка бе отменен комендантският час, наложен след нападенията, но училищата и университетите ще останат затворени. Борсите също няма да работят до второ нареждане.

Според нови доказателства три от атаките са били извършени от атентатори камикадзе. Властите вече са локализирали микробус, с който се предполага, че са се придвижвали нападателите. Открита е и къщата, в която са пребивавали те. Тя се намира в покрайнините на столицата Коломбо.

Засега никой не е поел отговорност за атентатите, извършени на католическото Възкресение Христово, допълва ДПА. Взривовете разтърсиха църквата Свети Антоний в квартала Кочикада в Коломбо, църквата Свети Себастиян в град Негомбо и още една църква в град Батикалоа, припомня ТАСС. По същото време станаха експлозии и в хотелите Шангри-ла, Синамон Гранд и Кингсбъри в Коломбо. Взрив имаше и в столичния зоопарк и в квартала Дематагода.

Най-малко 35 чужденци са сред жертвите, предадоха Франс прес и ДПА. 19 чужденци остават в болници, допълва ДПА. Сред жертвите има граждани на Япония, Китай, Индия, Португалия, Великобритания, посочва Асошиейтед прес. Има и няколко загинали граждани на САЩ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И 800 000 да са, не ме вълнува! Щом не са в България са нищо за мен, като аборигените в Австралия са ми!
25
0
 
0
 
! Отговори
Талибанска сигурност преди 4 години
До Нашенец: Така си е. А и като има някой талибан, като този на снимката, да те пази всичко си е съвсем наред.
24
1
 
2
 
! Отговори
Нашенец преди 4 години
Е то у капана е най сигурно.....и сиренце си имаш и изхода затворен :))))):):))
23
1
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
КВО СТАВА ДЪЛГОНОСКО? НОМЕРЦАТА ВИ НЕ МИНАВАТ В АРИЙСКИЯ БУДИСТКИ СВЯТ ЛИ? ЯД ТЕ Е И ЗАТОВА СЪСКАШ КАТО НАСТЪПАНА ЗМИЯ ПРЕДИ ДА СИ ЗАМИНЕ ХАХАХАХАХА
22
0
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ПРЕЧКАТА НА ДЪЛГОНОСИТЕ СА ТОЧНО 3 РАСИ:БЯЛАТА,МОНГОЛОИДНАТА И АРИЙСКАТА БУДИСТКА РАСА!!!! ХВЪРЛИЛИ СА ВСИЧКИТЕ СИ СИЛИ ДА РАЗБИЯТ ТЕЯ РАСИ И ДА ГОСПОДСТВАТ НАД СВЕТА!!!! ЯСНО ИМ Е ЧЕ ОСТАНАЛИТЕ РАСИ СА ЛЕСНИ ЗА МАНИПУЛИРАНЕ И КОНТРОЛ!!!!!
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И къв го дирят там?
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Великите окупатори" - христиане уж- продават оръжия на цял свят .Наркотици.Хора. И нищо не може да се направи,защото са заслепени от идята на "световното господство" със страх и хаос.Но един път се умира- каквото и да правят,не могат всичките да уплашат.Израел е голямата бъркалка,те искат световна война,когато ще дойде "техен"мисия и ще ги направи господари на света.Реални,не в сянка,както сега. Ама на нас не ни е страх.НО пасаран!
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да отидеш в Шри Ланка не е толкова скъпо . Излиза ти един Айфон от новите. Ама аз си карам със стария телефон и съм в Шри Ланка. Въпрос на приоритети
18
0
 
8
 
! Отговори
Пич преди 4 години
Еееее, ти си егати мизерника, човече! Не заслужаваш да имаш един лев, не заслужаваш да имаш семейство, не заслужаваш да имаш приятели! Какви мутроолигарси, бе! Всеки стедностатистически българин с добро образование и заплата, може да отиде в Шри Ланка. Там ходят хора, които обичат природата! нЕмам думи, честно!
17
6
 
0
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Арииска дръпната отре.ка с цепки вместо очи!
16
4
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН БУДИСТ преди 4 години
ДО 15:ХАПОВЕТЕ РЕЗАКО.......... ИМА ЕДНА РЕЛИГИЯ И ТЯ Е АРИЙСКАТА БРАХМАНСКА ОТ ТЯХ ТРЪГВАТ ХИНДУИЗМА И БУДИЗМА И СЛЕД ТОВА ВСИЧКО ОСТАНАЛО!!!! ЧИЧОТО ОТ ЛИНЦ ПИТА ЗА ВАС МЕЖДУДРУГОТО ХАХАХХАА
15
10
 
3
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Има само една религия и тва е еврейската всичко след нея е имитация всичко тръгва от евреите!
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са евpопейски граждани Макрон и Дулцинея Ан Идалго да идат и да ги освободят.
13
1
 
2
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
"българи" демек!
12
5
 
1
 
! Отговори
Доктора преди 4 години
До 6.Ами като си неконкурентноспособен и некадърен, ще мизерстваш. Аз не мизерствам. Изкарвам много пари и ги харча, защото съм много повече от теб. Ти сам си си избрал да мизерстваш
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
братя избегалеви да не би да са били там? и другите, които ги търсим под дърво и камък? сега ще се наложи и да ги спасяваме...
10
1
 
18
 
! Отговори
българка преди 4 години
А папата къде е ? Да отиде да измие краката на джихадистите, които безнаказано убиват християни ! Да ги погали по главата, да им прости греховете. Докога с тази безумна и престъпна толерантност ?!? Докато не остане нито един християнин ли ?!?!
9
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A какво ни интересува това нас, нормалните хора?
8
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай Тъпчо: На оригинален се правиш, но доста несполучливо, просто защото сам си знаеш че си бай Тъпчо!!!
7
11
 
14
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 4 години
А бе тия вместо да хванат рейса за Широка Лъка, хванали самолета за Широка Ланка бе и сега всички тука, трябва сън да не ги хваща, дорде си дойдат и хукнат по телевизиите да разказват врели-не кипели.Откак казаха, че е демокрация и хукнаха по света като отвързани коне и няма място вече, дето да не чуеш наше родно селско подвикване.А пък като стане земетръс нейде или цунами са надигне, веднага информират, дали няма тамка някой наш *** и дали не се е подмокрил.