Започва Страстната седмица - последна от живота на Христос

Православните християни очакват тези дни със смирение
33
Започва Страстната седмица - последна от живота на Христос
Снимка: БТА

От днес започва Страстната седмица или седмицата на страданията - последната от живота на Исус Христос. Последната седмица преди Възкресение Христово е наречена Страстна седмица, тъй като на славянски думата "страст" означава страдание. Затова седмицата е посветена на възпоменанията на последните дни от земния живот на Спасителя - на неговите страдания, кръстна смърт и погребение.

В богослуженията през Страстната седмица живо и постепенно се възпроизвежда историята на страданията на Спасителя, както и на неговите последни Божествени наставления. Цялото съдържание на богослужебните последования е насочено към това, с четения и песнопения християните да се приближат към Христос, да станат способни духовно да съзерцават тайнството на изкуплението, за чието възпоменание се готвят.

Традиционно Страстната седмица за мнозина християни е повод особено да се замислят за своите грехове, за подвига, извършен от Спасителя, за жертвата, която той е принесъл за всички нас. Последните дни на Великия пост е време да изпитаме себе си, да се замислим какво сме се научили от Исус Христос, доколко сме се приближили към него и на какво още трябва да се учим.

Според православния календар всеки ден от тази седмица е Велик. Затова всяка година православните християни очакват със смирение Страстната седмица, за да захранят вярата си, да укрепят мира и да защитят единството. През тази седмица Спасителят изкупва човешките грехове чрез жертва - в страдание, болка и любов, и го показва чрез възкресение.

На Велики понеделник Исус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син прекатурил масите на търговците. Затова на Велики вторник Исус прекарал в нравствени напътствия, а според църковния канон денят е отреден за смирение.

В деня на Светата и Велика сряда Юда отишъл при юдейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника. На Велика сряда обичаят повелява да се бере здравец, предимно от децата, и на Разпети петък да се раздава за здраве. На Велика сряда не се работи никаква домакинска работа, а ако някой престъпи това правило, вярва се, че умението му ще се отнеме.

Велики четвъртък е свързан с Тайната вечеря, когато е установено тайнственото причастие. След вечеря Христос взел хляб, благословил го, разчупил го, раздал на учениците си и казал: "Вземете, яжте, това е моето тяло!". После вдигнал чашата и казал: "Пийте от нея всички. Това е моята кръв на Новия завет, която за вас и на мнозина се пролива за прощение на греховете". След причастието Христос признал пред своите ученици, че ще бъде предаден. Вечерта на Велики четвъртък се отслужва последованието на 12-те евангелия.

Велики четвъртък е и най-очакваният ден през Страстната седмица от децата, защото се боядисват яйцата за Великден. На този ден се става рано, а навремето децата дебнели коя кокошка първа ще снесе. Това яйце се боядисвало първо в червено. С първото боядисано яйце, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота.

Велики петък, известен още като Разпети петък, е денят, в който е разпнат Исус Христос, и е посветен на неговите страдания. Сутринта на Велики петък се отслужват т. нар. царски часове, а около 11.30 часа се изнася Светата плащеница. Вечерта на Велики петък при плащеницата с изобразеното на нея тяло на мъртвия и положен в гроба Исус се извършва т. нар. опело Христово.

На Велика събота се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада. Когато Христос починал като човек, тялото му било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото отново се обединили и тялото възкръснало от мъртвите.

Велика събота се нарича още душна, защото тогава се ходи на гробовете на починалите близки. На тях се раздават боядисани яйца, жито и хляб. Вечерта срещу неделя вярващите отиват в храмовете, палят свещи и всички се поздравяват с "Христос воскресе!", а отговорът е "Во истину воскресе!". (БТА)
 


33
Още от Общество
Нежеланите деца: Над 3 хил. майки поискали да изоставят рожби
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Християнството не е низ от ритуали, а начин на живот. Това е разликата от другите религии. Защото светът има един Творец и едни вечни закони, а всичко друго е човешка измислица.
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 24
Виж това е твое право и отговорност.Нямам за цел да споря с теб-ти си решаваш дали да приемеш и вярваш в Бог и Божия син-Христос.Библията не е просто литературен текст.Това е книгата над всяка друга(затова и библиотека идва от Библия)Там е цялата история на създанието на света,на миналото,настоящето и бъдещето!Как да разберем за Бог,ако нямаме Библия?Как да разберем от къде идваме и какво става след края на живота?Колко хора удобно използват библейски текстове,включително и полити
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен
21 век е но моралът и ценностите къде са?Моралът произлиза от хрисиянството и са моралните принципи са християнските принципи и даже още по-далеч старозаветни принципи,Божиите принципи!
Не е това само празника да са наядем и да се напием,като че ли през другото време не го правим.Този празник е най-светлия християнски празник,но за това трябва да осъзнаеш каква е направил Христос за човечеството,така че в този смисъл Велик ден е този,в който човек повярва в Спасителя!
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
21 век е навън, стига връщане към Средновековието.

Да хапнеш и почерпиш със семейство и приятели, това е празника.
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мче тя не започна ли миналия петак. Пат дни не са седмица
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До бг

Библията е сборник от литературни текстове. Нищо повече. По същата логика мога да вярвам в Гръцката митология и да се моля на Зевс. С какво твоя бог ще е по-истински от моя? С нищо.
23
3
 
1
 
! Отговори
бг преди 3 седмици
До Анонимен 21 Изкупи греховете на всички,които повярват в него ще бъдат спасени,а не осъдени.Защото неговата пролята кръв ни измива и изчиства от греха и ни дава вечен живот.След смъртта има живот и това вече се знае и има хора,които разказват за живот след смъртта(хора върнали се след клинична смърт от задгробния живот)
Смислен ти е въпроса за хората преди Христос наистина логичен.Те е трябвало да живеят по закон или чрез дела на вяра в Бог.В Библията пише за това.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До бг

"Той дойде за болните,грешните,наранените,изоставените,отхвърлените,пренебрегнатите"

Аха за ония които най имат нужда да вярват в фантастични герои които ще им се притекат на помощ... ясно.
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До бг

И как точно ни изкупи греховете? А на тия преди него? Техните грехове изкупени ли са или те попадат пред свършен факт :)))))))))))
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 18

Стига сте тези божии закони. Още по римско време убийствата и грабежите са били преследвани от закона. Дошла някаква нова религия и айде... преписваме законие които вече съществуват ама им налагаме свръхестествен произход... глупости.
19
5
 
3
 
! Отговори
бг преди 3 седмици
Най-значимото е че Христос е Божият син,който смирено дойде на земята,за да ни изкупи от греха,да ни даде бъдеще,надежда и вечен живот.Исус Христос е спасителя на човека-Ти не си сам,не си изоставен,защото Той дойде за болните,грешните,наранените,изоставените,отхвърлените,пренебрегнатите
18
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Православни и други християни много, когато на тълпи палят свещи и искат незаслужени блага. Смирение и спазване на божиите закони- никакви. Кой кого лъже - няма и да разберете.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 15

Дори викингите са приели християнството със същата цел. Политика брат :)
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 15

Не е насила всички са го правили за да имат каквито и да е било политически връзки по него време. Ако не си бил християнин по него време не са те считали за човек или за владетел.

Всичко е политика на никой реално не му е пукало за богове и тн.
15
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А че БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е насила християнизирън от Византия през 866 г. при Борис 1???

ИСТОРИЦИТЕ МЪЛЧАТ ОТ СТРАХ ДА НЕ КАЖАТ НЕЩО
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 10

Причината за размианването в датите е понеже Правослвната църква празнува празниците по Юлския календар докато Католиците по Григорианския.
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А великденския заек го измислят протестантите за да направят празника по-разбираем за децата.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Великден или Easter няма нищо общо с христос по принцип. Ритуала с боядисването на яйца идва от паганския ритуал когато хората са боядисвали яйце с кръвта на животно и са го заравяли в земята (както още правят някой "християни" ) като дар на богияната на плодородието Остара (от там на латински Easter).

Църквата по-късно променя празниците да се впише в новата религия. Това е станало с още много празници.
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 10

Католиците и Православните празнуват на различни дати. Се простотия.
10
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Зашо в Германия се празнува 1 седмица по рано , кои са Християни и кои не са тука , дали Покръстването у нас има нещо общо с това