92% от нас не са общували с бежанец, отношението – вече по-умерено

Често не правим разлика между мигранти и бежанци
23 апр 2019 19:10,
111
92% от нас не са общували с бежанец, отношението – вече по-умерено
Снимка: БулФото

Поради липсата на интензивен бежански поток се наблюдава преход от крайно към по-умерено отношение към бежанците и намаляване на страховете през 2018 година в България. Това констатира ново проучване на Върховният Комисириат на ООН за бежанците.

Според експертите половината от населението на страната смята, че интеграцията на бежанците може да се осъществи успешно. Основните страхове са свързани с разликата в културните и религиозните традиции, както и подозрението, че бежанците могат да извършат терористични нападения в страната.

Резултатите от проучване показват и че по-голямата част от българското общество - цели 92%, никога не е общувало с бежанец. За сравнение, през 2013 г. те са били 81%.

Според доклада, българите възприемат всеки, който идва в страната извън ЕС, като нередовен мигрант.

Въпреки че на теория българите правят разлика между мигранти и бежанци, те смесват двете понятия, когато, коментират темата, посочва доклада.

Налице е и намаляване на хората, които считат, че търсещите закрила трябва да бъдат задържани по време на процеса на предоставяне на закрила.

Хората, които смятат, че България трябва да приеме бежанци от държави, които са във война като Сирия и Ирак, намаляват от 51% през 2017 г. до 43% през 2018 г. Широко се споделя и мнението, че повечето от кандидатие за статут на бежанец не са изложени на реална опасност от преследване или война в родината си. Въпреки това, намалява делът на хората, които смятат, че повечето от кандидатите за статут не са в реална опасност - от 53,5% през 2017 г. до 49,5% през 2018 г.

През последната година се е увеличил и броят на тези българи, които заявяват, че не се страхуват от бежанците. Въпреки че намаляват, основните страхове са свързани с опасенията, че бежанците могат да извършат престъпления, да разпространят своите религиозни и културни убеждения, да разпространят болести или да вземат работните места на българите.

Все повече намалява и делът на българите, които смятат, че държавната подкрепа за бежанците, ще доведе до намаляване на подкрепата за българските граждани. Все още обаче е широко разпространено мнението, че бежанците получават социални помощи, по-високи дори от средната месечна заплата.

Почти половината от респондентите в проучването смятат, че интеграцията може да се случи успешно. Огромен е броят на българите, които са убедени, че бежанците трябва да бъдат самостоятелни, трябва да приемат местния начин на живот и да имат професионални умения.

Има два признака, които поляризират общественото мнение по въпроса за интеграцията, коментират от ВКБООН. Това са религията и цвета на кожата.

45% от всички участници в проучването смятат, че бежанците трябва да бъдат християни, а 32% - че трябва да имат бяла кожа.

Проучването е поръчано от Представителството на Върховния комисариат на ООН за бжанците (ВКБООН) в България и е проведено през декемвро 2018 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо в Европа да пристигат легално специалисти и учени от чужбина, които да работят за нашия просперитет, ние прибираме най-големите ***, за да може те да храним, а те да мародерстват, бият и убиват. Страхотна стратегия която всички виждаме, че пожъна невероятен успех, всички са доволни, бъдещето е розово.
79
0
 
6
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Не е вярно, не е по-умерено и не ги искаме тук точно толкова, колкото и преди. Да се знае!
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-жалкото е женчовците в Брюксел не правят разлика между бежанец и мигрант - практически невъзможно е в ЕС да има бежанци с изключение на такива от Украйна. Тези изгладнели орди по границите не са бажанци, а нелегални имигранти или иначе казано престъпници, но в хипи-гей ЕС те са посрещани като герои - жалка история.
77
0
 
7
 
! Отговори
казаХ преди 4 години
Продуктово позиционирамо материалче от ВКБООН.99.99% от българите не желаят никакви ислямски нашественици от Африка и Близкия изток наричани само от медии и политикани "бежанци",''мигранти".Дори 1% "желаещи" са под съмнение защото са само твари от НПОта който трябва да бъдат забранени в България.
76
0
 
9
 
! Отговори
Бивш граничар преди 4 години
България да не е кучешко прескакало,на който му скимне да си минава!Плътно затваряне на границата,а който иска в Германия да си търси други пътища!Веднъж едни минаха на път за там,а после 500г не можем се отърва!Айде нема нужда от повторка!
75
0
 
11
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Нагли лъжи!Малък пример:"Резултати от проуване показват,че по-голямата част от българското общество-цели 92% никога не е общувало с бежанец.За сравнение,през 2013 г те са били 81%".Е как стават тея работи?Да не би оттогава да се е увеличило значително населението,та общувалите с мигранти да са намалели като процент??То и за другите неща е същото.Явно искат да ни убедят,че горещо желаем още повече мигранти,представени за бежанци.
74
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Често не правим разлика между мигранти и бежанци"Ми в България е пълно с промити мoзъци християно-фашисти. Надуват алармата за някакви нереални опасности, насаждат омраза, играят си със страховете на хората, понеже и самоте те са най-обикновени страхливци, които поради християнското си възпитание са научени от родителите си да мразят.
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хората разбраха, че само ги плашат с някакви бежанци.Колко години минаха откакто ги чакаме всеки момент да дойдат няколко милиона? 7? 8?
72
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пишат си тука някои хора, ама животът си тече. Вече в доста малки населени места виждам някоя по нехващаща окото българска с някой ром, или по-грозноватичък българин с някоя засукана ромка. Тия не искаме, ония не искаме, ама оно не пита и като никой не ти връзва, се обръщаш към каквото намериш. До две поколения демографията на селата и малките градове ще е много по-различна отсега. Бежанците не ги мислете, те не са балъци, че да седят тук. Другаде ги влече.
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кво, нови лагери ли готвите на наша територияТо щото предните са пълни... Кой ще ти седи тука бе, на тия пари да им даваш, няма да останат тук.
70
1
 
9
 
! Отговори
Един преди 4 години
Някво промиване на мозъците - колко убави ора са мигрантите, как са неразбрани от някои, как ние сме толерантни и ги приемаме. Кво, нови лагери ли готвите на наша територия? Затова ли е цялото това лустрoсване?
69
0
 
15
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Папата нали ще идва, да им измие краката и да си ги земе в самолета към Италия!
68
0
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
БЪЛГАРИЯ НЯМА ПРОБЛЕМ С БЕЖАНЦИТЕ ЩОТО ЕДВАМ ДОЧАКВАТ СРОКА ПО КОЙТО ТРЯБВА ДА СА ТУК И ОТИВАТ В ГЕРМАНИЯ!!!ИНТЕРЕСНО Е САМО ОЩЕ КОЛКО *** ЩЕ ПОЕМЕ ГЕРМАНИЯ ПРЕДИ ДА СЕ СКАПЕ!ДОРИ НАД 100 ХИЛЯДИ ОТ НАШИТЕ РОМИ СА ОТИШЛИ В ГЕРМАНИЯ ДА СМУЧАТ ПОМОЩИ ЩОТО ТАМ ДАВАЛИ 400 ЛЕВА А ТУК 40 ЗА ДЕТЕ!
67
0
 
9
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
Бежанец - човек, който бяга от животозасташаващи обстоятелства в съседна на България страна. Имигрант - човек, който търси по-добри икономически условияза живот.
66
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
добре бе кви са тези минуси. ми вижте ги в българия какво правят пред очите на мама и тате а си представете на 2000 километра от там. гара дембеле е обърнал хастарите на половин софия. дюнерджиите с кривоноси арапкини не ходят. разходете се им малко в анклава им у софето и вижте че повече от половината са с българки. нодолу по пловдив и кърджали се женят за разплути гърчаляци и туршаги. българката като види 5 лева и забравя род и родина.
65
1
 
19
 
! Отговори
Читател преди 4 години
Не стана ли ясно - НЯМА БЕЖАНЦИ.Те не бягат, а търсят нов начин на пропитание.Нищо лошо, ако влизат с виза и паспорт, с професионални умения.Иначе те са просто престъпници, незаконно преминали границата,за което има съответните санкции.Всяко незаконно деяние трябва да се санкционира, а не да се поощтрява.ЗАЩО МЕДИИТЕ ЗАБРАВЯТ ЗА ТОВА?
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия Бежанците си шляпат немкини , даже предаване на Бежанец ДОШЪЛ 2013 по немската ЦДФ , определено знаят защо в Германия
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същия % не са виждали местни наши помаци турци и роми а камо ли бежанци
62
1
 
15
 
! Отговори
я па тия преди 4 години
Стъкмистиките нямат край , но който чете и между редовете знае за какво иде реч ! Някои да помни какъв вой имаше га тия потеглиха към Европа ореваха орталъка "бежанци" та "бежанци" а то не беше така ! Бежанец според конвенцията е-лице бягащо за да си спаси живота при бойни или други действия в съседни страни ! А те отишли в Германия и били "бежанци " ми като бягат за да си спасят живота защо не стояха в съседните страни имат и лагери и всичко безплатно ?! Но там темата вече е друга !
61
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като ги гледам на снимката са само мъже. Какво имам да общувам с тях? Тея един ден ще си взимат бели българки за жени.И това 92% ,чак учудващо обидно звучи.Ами да дойдат у дома да ги сложа да спят при жената и дъщерята,та да се интегрират по-бързо.