92% от нас не са общували с бежанец, отношението – вече по-умерено

Често не правим разлика между мигранти и бежанци
23 апр 2019 19:10,
111
92% от нас не са общували с бежанец, отношението – вече по-умерено
Снимка: БулФото

Поради липсата на интензивен бежански поток се наблюдава преход от крайно към по-умерено отношение към бежанците и намаляване на страховете през 2018 година в България. Това констатира ново проучване на Върховният Комисириат на ООН за бежанците.

Според експертите половината от населението на страната смята, че интеграцията на бежанците може да се осъществи успешно. Основните страхове са свързани с разликата в културните и религиозните традиции, както и подозрението, че бежанците могат да извършат терористични нападения в страната.

Резултатите от проучване показват и че по-голямата част от българското общество - цели 92%, никога не е общувало с бежанец. За сравнение, през 2013 г. те са били 81%.

Според доклада, българите възприемат всеки, който идва в страната извън ЕС, като нередовен мигрант.

Въпреки че на теория българите правят разлика между мигранти и бежанци, те смесват двете понятия, когато, коментират темата, посочва доклада.

Налице е и намаляване на хората, които считат, че търсещите закрила трябва да бъдат задържани по време на процеса на предоставяне на закрила.

Хората, които смятат, че България трябва да приеме бежанци от държави, които са във война като Сирия и Ирак, намаляват от 51% през 2017 г. до 43% през 2018 г. Широко се споделя и мнението, че повечето от кандидатие за статут на бежанец не са изложени на реална опасност от преследване или война в родината си. Въпреки това, намалява делът на хората, които смятат, че повечето от кандидатите за статут не са в реална опасност - от 53,5% през 2017 г. до 49,5% през 2018 г.

През последната година се е увеличил и броят на тези българи, които заявяват, че не се страхуват от бежанците. Въпреки че намаляват, основните страхове са свързани с опасенията, че бежанците могат да извършат престъпления, да разпространят своите религиозни и културни убеждения, да разпространят болести или да вземат работните места на българите.

Все повече намалява и делът на българите, които смятат, че държавната подкрепа за бежанците, ще доведе до намаляване на подкрепата за българските граждани. Все още обаче е широко разпространено мнението, че бежанците получават социални помощи, по-високи дори от средната месечна заплата.

Почти половината от респондентите в проучването смятат, че интеграцията може да се случи успешно. Огромен е броят на българите, които са убедени, че бежанците трябва да бъдат самостоятелни, трябва да приемат местния начин на живот и да имат професионални умения.

Има два признака, които поляризират общественото мнение по въпроса за интеграцията, коментират от ВКБООН. Това са религията и цвета на кожата.

45% от всички участници в проучването смятат, че бежанците трябва да бъдат християни, а 32% - че трябва да имат бяла кожа.

Проучването е поръчано от Представителството на Върховния комисариат на ООН за бжанците (ВКБООН) в България и е проведено през декемвро 2018 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
13
 
! Отговори
179 преди 5 години
Прав е ! Наистина е така ! Тепърва ще се *** едно поколение на *** в България. Чужди бащи и българки майки. Жалко но факт. И само да добавя. Повечето хора ,които изповядват исляма са по консервативни. Говоря за Помаците и турците. Из техните села се женят за братовчеди. Така са и ромите по южна България. Гледах преди години ,че в Сливенската махала всяко 2ро дете е от братовчеди. Българите не пазят своята кръв ,особено жените ни. Те са най-податливи. Тъжно но вярно....
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са турските момичета, бе пoганец!Пак си се объркал от сюнета.
58
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
елате да видите 90% от българските момичета в германия и англия да видите не общуват ли. арапин ли е, сърен ли е, скачат директно в кревата.
57
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алоооо, полит-коректните, с терористи не се "общува", терористите се разстрелват на място или се вкарват в затвора...или в концлагер.
56
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И защо им е на българите да общуват с разни африкански и азиатски преселници. Та те идват тук и очакват храна, вода , жени, работа, социални помощи. Абе ние едва живеем, а тия дошли да се присламчат и към оскъдните ни средства за живот. В страните си ходят въоръжени, правят войни и метежи докато съсипят страната си, и тя заприлича като да е ударена от ядрена бомба, след което хайде към Европа щото там има за ядене и пиене. Айде някой да каже че не е така. Не ги щем и това е!!!
55
2
 
23
 
! Отговори
Да напомним че преди 5 години
"Върховният Комисириат на ООН за бежанците"е всъщност поделение на анти-Българската Сороска организация наречена БХК
54
2
 
30
 
! Отговори
Сега Сороската преди 5 години
пропаганда ще ни внушава колко много всъщност обичаме африкански и исламски животнии колко силно го искаме в дома си ще си платите евреи мерзки !!!!
53
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Над 1 МИЛИОН Българи в Българиа живеят под прага на оцеляване. Това е крайна смъртоносна бедност.Бедност дето всяка зима наши майки и бащи умират от студ като животни! Защото са нямали пари за дърва. НО имат достойнсво и няма да отидат да откраднат или да посегнат на чуждото. Дори когато тях ги крадът!Европа трогва ли се от това? Има ли пламенни речи в евро парламента са нечовешката мъка на над милион души?Не само че не, ами ни се карат те богатите Европейци, да даваме от залъка си ние.
52
0
 
28
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Грантаджиите и разни спонсорирани "умни и красиви " да си ги приемат по домовете като много искат, другите не ни натрапрайте такива пропаганди, моля ;) !!!
51
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо не е по-умерено,ЛЪЖЦИ!!! Какво промивате мозъци? Днеска и онзи кретенозъбъл от БХК говори ПАК за истанбулска конвенция!!!!! Вървете в Ада, заедно с тези мръсни муцуни!!!!!! Не може да ги диша народа! От майките и бащите ни вземате за да ги хрантутите!!! От децата ни! Българинът спи, но всеки някога се събужда! Ще висите по стълбовете политици, мафиоти, журналисти, съдии и т.н.! Няма БСП, Няма ГЕРБ! Подред!!!!!
50
2
 
26
 
! Отговори
Присмехулник преди 5 години
"92% от нас не са общували с бежанец,..", това е така, защото на практика бежанци в ес няма! виж, поканени от меркел, както и нпо-та, като оон, които се занимават с трафик на хора от страни с предизвикани конфликти - нароил джендъризъма с помощта на медиите, разпрострaняващи псевдо-истини!
49
0
 
32
 
! Отговори
Тодор преди 5 години
каква интеграция, какви бежанци - Турция им каза да си ходят вече.Папата каза оня ден да се връщат кой от където да е.Да се махат.Смениш ли населението - сменяш културата, религията, политиката, образованието и икономиката...Арабите и *** имат едни от най-ниските Коефициент на интелигентност.Войната свърши - да си ходят по живо здраво и никога да не идват.
48
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак едно поредно сорррсоидно "проучване",което няма нищо общо с действителността,за промиване съзнанието на туземното население ,та белким клекне и се примири с учатта си на приемащо своя убиец!!!Затова,на тотална война срещу шорошковата напаст и изгонване на всички НПО,барбар с подчинените им правителстава,"избрани" от туземните стада,за каквито ни считат!!!
47
0
 
22
 
! Отговори
BGexit преди 5 години
Защо ЕС настоява да приемаме нелегали? Защо бежанците не кандидатстват за убежище по законния ред?
46
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се страхуваме от бежанци. Историята го е доказала. Сега има само нелегални емигранти и джихадисти. Иначе да не приемат някой закон за задължително общуване с "бежанци" че така се вайкат ?
45
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз вече от 45 год. комуникирам с бежанци от Индия изгонени от Чизгис-Хан с молба от самите Индийци, бежанците са от раьона на реката Ци която се влива в река Ганг, и по тази причина те идват в Европа с наименованието Cigany. Да са живи и здрави и един ден да се завърнат в бащината и майчина родина Индия, подобна съдба имат и Изрелетяните прогонени от мюсюлманите през 7 век.
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз вече от 45 год. комуникирам с бежанци от Индия изгонени от Чизгис-Хан с молба от самите Индийци, бежанците са от Радина на реката Ци която се влива в река Ганг, и по тази причина те изнесат в Европа с наименованието Cigany. Да са живи и здрави и един ден да се завърнат в бащината и майчина родина като прогонени мъченици, подобна съдба имат и Изрелетяните прогонени от мюсюлманите през 7 век.
43
0
 
31
 
! Отговори
Питай Евреите преди 5 години
каква точно работа се предлага в Западна Европа за 3.8 милиона цретнокожи и исламски камилари дето нито език знаят нито образование имат нито могат нещо да правят питайте юдо-масонските гадове за какво напълниха Западна Европа с тези за нищо негодни животни !?
42
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нито в Сирия,нито в Ирак има война.Бягат тези,които подържат ислямистите и самите терористи.Тук не ни трябват.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Нека да си го кажемВидимо е че си на социал