Българинът – религиозен, но по-скоро декларативно

Недоверието към институциите у нас остава ниско
23 апр 2019 18:10, Красимир Ангелов
42
Българинът – религиозен, но по-скоро декларативно
Снимка: Булфото

Недоверието към институциите у нас през последните 2 десетилетия продължава да бъде изключително ниско.

"Недоверието към парламента, църква и религиозни организации, съд и съдебна система трайно и силно доминира над доверието", обяви доц. д-р Лилия Димова от Агенция за социални анализи.

Тя уточни, че числата през годините са различни, но тенденцията е една и съща. Димова добави, че в продължение на 20 години продължава да расте недоверието към съда и съдебната система и ако през 1998 г. съотношение недоверие/доверие е било 1 към 8, то 20 години по-късно е 1 към 13.

За две десетилетия не са настъпили промени в структурата на вероизповеданията в България - 74 процента се самоопределят като православни християни, 10 на сто - мюсюлмани, 3 процента изповядват други религии, а 13 на сто са атеисти, посочи Димова, цитирана от БТА.

Всеки трети /34 процента/ мисли, че Бог съществува и е загрижен за всяко човешко същество, докато на обратното мнение са около 30 на сто. Вярата в Бог е станала малко по-масова за 20 години - от 28 процента през 1998 г. до 34 процента през 2018 г.

Почти две трети от българите не вярват нито в рай /64 към 58 на сто/, нито в ад /64 към 59 на сто/, нито в религиозни чудеса (трайно 60%).

Българските граждани са по-скоро декларативно, отколкото поведенчески религиозни, показват данните на изследването. Над две трети от православните християни признават, че почти никога не се молят. Почти толкова са били и мюсюлманите през 1998 г. /62 на сто/, но 20 години по-късно този дял спада на 42 процента, допълниха от АСА.

Християните масово възприемат хомосексуализма като нещо нередно и винаги грешно /от 63 процента през 1998 г. и 70 процента през 2018 г./. Мюсюлманите са още по-крайни - категорично го отричат 74 процента през 1998 г. и цели 90 на сто през 2018 г., сочат данните на АСА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До анонимка 28Да не е бил попът новия краставичар?
28
3
 
6
 
! Отговори
анонимка преди 5 години
Как да не вярвам.Толкова години нямах деца и като отидох на църква свещеникът ми чете имам момиченце.Божа работа е.Като не помогнаха лекарите помогна Бог. ХОРА,вярвайте
27
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това е резултат от липсата на религиозно образование в училищата. Хората нямат идея за религията, но се надяват на червени нижки, амулети, късмети, мартеници, чyкане по дърва, плюене в пазви, хороскопи, врачки, кукери, карми, паневритмии. Тези разбирачи и съветници за всичко с все сила промотират идолопоклоничеството на допотопните времена.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До25това е добре - значи хората мислят, а щом мислиш, значи си "жив"!--всички глупости буквално и преносно, човек прави в момент, в който престава да мисли ...
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Недоверието ... трайно и силно доминира над доверието"---това е добре - значи хората мислят, а щом мислиш, значи си "жив"!лошо става ако доверието започне да расте и всички започват да стават "доволни" - значи мъглата ги е забулила напълно ...т.е. системата на консумативизма, която превръщайки хората в заложници на консуматорското общество ги моделира, за да утвърди господството си!
24
2
 
10
 
! Отговори
Всъщност преди 5 години
Много хора твърдят, че не вярват в Бог, но вярват в "някаква сила извън нас", в "Природата" и т.н. Не знам какъв е проблемът да се нарече Бог. Като няма силна църква и упование в Бога, резултатите са налице - агресивни млади хора, нямащи уважение и страх от нищо, прайдове, *** и вечно недоволство. Ако това ви харесва, живейте си така.
23
2
 
6
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Пак едни глупости. Църквата е пълна с жени, които се молят за здраве. Мъжете палят по някоя свещ. Важното е че всички като влязат там се замислят за живота си, и за близките и за мъртвите. Поповете са Служители на църквата нито повече, нито по-малко.
22
1
 
14
 
! Отговори
Бойкот на OLX преди 5 години
"Недоверието към институциите у нас остава ниско" - Това подзаглавие е изписано абсолютно ГРЕШНО. Правилните варианти са два: Или "Недоверието... остава ВИСОКО", или пък "Доверието... остава НИСКО"...
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от Германиядъждът ,земетресенията и прочие са причинени от Божията воля !--ако под "божията воля" имаш напредвид "природата" - да, от това са причинени...няма какво друго да ги причини...и това ще ти го каже всеки ...
20
2
 
2
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
Добре ,че останалите близо 70 % са нормално мислещи хора , а не като турците и арабите за които всичко е направено от Аллах / Бог / , дори дъждът ,земетресенията и прочие са причинени от Божията воля !.Абе гюбреджи нали и ти се правиш на турчин бе или не си вече? То от теб всичко се очаква, както всяка година сменяш опорки и никове така и може да си сменил етноса сега!И колко трябва да си *** за да кажеш, че само турците и арабите вярвали в Аллах / Бог!? Има вярващи Християни и Евреи също!
19
5
 
2
 
! Отговори
Трайо преди 5 години
Каво казва един вярващ на един невярващ относно Ада?- Като отидеш там, ще се увериш, че съществува!
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вън търговците с ролекси от храма.
17
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последния път майками е обраха вътре в църквата. Някой бръкнал и взел от чантата портмоне с току що взета 216 лв пенсия. Без коментар в какво състояни и притеснени беше жената защото как ще ди плати сметките следващите 30 дни.... в кажете поповете още ли се разкарват с мерцедеси и носят Роликс.Държавата с две лица, продажници за няколко лева повече.
16
12
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Всеки трети /34 процента/ мисли, че Бог съществува и е загрижен за всяко човешко същество,........................Човешката наивност няма граници ! Две неща са безгранични ,Вселената и човешката простотия ! За първото не съм сигурен ,но за второто съм абсолютно сигурен ! Добре ,че останалите близо 70 % са нормално мислещи хора , а не като турците и арабите за които всичко е направено от Аллах / Бог / , дори дъждът ,земетресенията и прочие са причинени от Божията воля !
15
2
 
1
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
ЕС и жендърите над всичко, за останалото Бог ще се погрижи.
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевИскам да бъдете добри християни, да си плащате данъците,--на кого да ги плащаме? на теб ли? че кой си ти бе, че на теб да ти плащаме?къде се намираш ти ве, чи си си присвоил правото на живот върху другите! ами ако ти скочат?
13
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ВасилевЧовек без вяра, не е човек!!!--василеФФФ, "гражданино" "умен", ти затуй ли вЕрваш в т.н. "велик архитект" дето те е създал и цял се живот се стремиш "да го видиш", "да го стигнеш", да зърнеш "светлината му"!василеФФФ, тоя "архитект" е природата, но тя "умнико" НЕ съзнателна и НЕ е идеална, а напротив - напълно НЕсъвършена е и затова е Жива ... защото е НЕсъвършена!обаче ти си се филмирал, че трябва да си "съвършен" ... и разбира се "безсмъртен"!е няма да бъдеш!амин!
12
13
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
За мен Христос и Господ е Владимир Владимирович, готов съм да му ближа червения *** цяла вечер!!!Владимир Владимирович ще накаже великите и всемогъщи англосаксонски корпорации и банки!!!Ако не в този живот, в другия горе на небето!!!Велики и всемогъщи са англосаксонските корпорации и банки!!!Агент Гаред Роджърс!ЦРУ!!!
11
10
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Представяте ли си , селяни прости, хиляди години назад, едни хора са измислили религията, за да вярвате!!!Човек без вяра, не е човек!!!Аз вярвам, че Бати Бойко ще изкърти червените разбойници на изборите!!!Агент Фил Мортимор!ЦРУ!!!
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много пъти съм казвал, че българинът не е религиозен и все ми обясняват колко не съм прав.Ако сте виждали какво става в църква в Словакия, Полша или Чехия (особено в Моравия), ще разберете какво означава "религиозен". Българинът си е богомил по душа и това е. Като се комбинира с онова гнездо на змиии БПЦ, картинката става съвсем весела :)