Лоши съседи: Как да се справим с тези, които не си плащат таксите?

Проблемът е, че в много жилища живеят нерегламентиран брой хора
23 апр 2019 09:15, Красимир Ангелов
103

Събранията на входа често се превръщат в открита война между жителите на блока. Почти във всяка жилищна кооперация има поне по едно домакинство, което отказва да плати месечните такси.

Задава ли се краят на междусъседските войни и ще се въведе ли глоба за тези, които отказват да платят за всичко, което е след входната им врата? 10 години след неговото приемане, започнаха да се обсъждат промени в Закона за управление на етажната собственост. Всеобщото мнение е, че той не функционира добре.

"От 2009 година, когато този закон влезе в сила, бяха правени множество опити за поправки в него. Всичките обаче неуспешни. Министертвото на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) сега пое ангажимент за сериозни промени, които вече би трябвало да доведат до по-добро съжителство между съкооператорите", отбеляза в студиото на "България сутрин" Асен Асенов от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост.

По думите му обаче най-голям проблем представляват онези, които отказват да плащат входните си такси. А той е породен от факта, че в много от жилищата живеят нерегламентиран брой хора.

"Не може в едно домакинство да живеят например трима човека, а да твърдят, че са двама. Недопустимо е. Трябва да бъде създаден електронен регистър и в него да влизат всички данни, за да може домоуправителят на един вход да сигнализира при нередности", допълни още Асенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
7
 
! Отговори
от 71 преди 5 години
Ау, имам 3 минуса за 2 минути. Уважаеми хора от етажи 1-3, нека да ви кажа как стоят нещата. Вие сега сте да кажем млади, и нямате проблеми да качите 2 етажа. Ама ако си счупите крак или някой от близките ви претърпи инсулт или дори пневмония (не ви го пожелавам, но на всеки може да се случи), ще разберете колко много са 2 етажа катерене. Затова се плаща солидарно. Защото днес може да не ви трябва, но утре ще ви потрябва асансьор. И не е честно към останалите хора, те да плащат,а вие да ползвате
69
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изобщо, не може във входа хората да се делят на първи етажи и последни етажи и не знам си какво. Входът е като една къща, всички поемат солидарно разходите, за да може на всички да им е комфортно. А не едни не искат да плащат за асансьор, други за чистач, трети за покрив, четвърти за мазе, пети не ги интересува площадката отпред. Ми ок, тогава да не плащаме за нищо и да оставим всичко да се разпадне. Специално ремонтите, всички трябва да ги поемат солидарно, на апартамент. За ползване -на бройка
68
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ми да кажа и аз за асансьорите, че много добре пасва с предишния коментар. В нашия вход, половината апартаменти отказват да платят за ремонт на асансьора. Щото не го ползвали. Ама това е обща собственост. И никой няма гаранция, че няма да претърпи злопоука и няма да му се наложи да ползва асансьор. От къде на къде 3 етажа ще понасят такава финансова тежест, а другите ще си правят пас, щото така им изнася. Тоя асансьор е част от блока, всички са длъжни да участват, като за покрив!
67
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Реалист 66--напротив! прекалено много взе да се натрапва тая "държава" в личният живот на хората, налагайки нови и нови, ограничаващи "правила"... като затягаш една гайка, нали знаеш ч, има лимит, след което резбата скъсва и се разпада сглобката!държ си го винаги в главата това правило в механиката!
66
1
 
0
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
До ."Аз искам да попитам-кога ще се направи регистър на професионалните домоуправители?И кога ще се задължат всички домоуправители да се региетрират като такива,та да знам все пак-кой какви пари и за какво ми ги иска!!!!!!!!"По ЗУЕС (чл.46 б) домоуправителите се регистрират в общината. А ако е т. нар. професионален, т.е. юридическо лице, се регистрира какато всяка фирма в агенцията по вписванията.
65
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До софиянецОпитвах се да кажа, че разходите за поддръжката на входа--какво толкова има да го "поддържаш" тоя вход , бе ?!? какво ?!преиграваш!истината е, че силово, чрез "закон" осигурявате работа на асансьорните фирми, а % от далаверата прибира т.н. домоуправител, на който никой така и не му знае спатиите и винаги може да си измисли някакви "разходи" и "входа" да му ги плаща!
64
0
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Три са важните неща по темата:- липсата на държава- мизерията- царуващото мошеничество в БългарияСъбрани накуп, създават голям проблем и то не само за поддръжката на сградите.
63
2
 
3
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
Явно се получи неразбиране. Опитвах се да кажа, че разходите за поддръжката на входа са необходими и цената от 20 лева на месец е минимална. Позовах се чрез цитат от предишен коментар, че е неизбежно да се правят такива разходи. Оказа се, че повечето коментиращи разбраха точно обратното.
62
0
 
7
 
! Отговори
Трол преди 5 години
Във връзка с асансьорите! Аз живея на втория етаж (апартамента е купен преди 4 години) и не използвам асансьор но за всички ремонти съм давал пари). Преди няколко месеца майка ми претърпя злополука и си счупи крака, наложи се да я гледам у дома. Реших да поискам чип, но се оказа че някой хитрец е премахнал бутоните за повикване на асансьора от втория и третия етаж, вътре в асансьора също липсват бутоните за тези етажи! Затова оттук нататък съм решил да не плащам никакви разходи за асансьор!!!
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 62А сиромахомилството води до мизерия--а узаконеният рЕкет и буквална гавра на т.н. "държава" с хората , и изнудването им да плащат изобщо за това, че са имали уникалният и неповторим шанс да се появат на този свят, води до убийства!
60
2
 
0
 
! Отговори
до 61 преди 5 години
Абе то както разбрах целия вход иска да му види личицето сега, ама се крие:))) А сиромахомилството води до мизерия. Питай Корнелия, ако на мен не вярваш!
59
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Софиянец - има и такси по 30 лв. на човек, кучето се брои човек. Аз съм плащал и по 150 лв. на месец в България. Ела да видиш колко е данъка за канала - 141 евро на тримесечие. Ама имам улица като слънце! Въпрос на избор - малки такси = мизерен вход
58
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Майтап! Един бивш старшина се опита да ми каже колко струва ремонтът на покрива над моята глава. Той - на 3тия етаж.... насъска всички срещу мен заради 50 лв. на апартамент?!?!?! Краен резултат - осъдих ги и сега имат да ми дават 4500 лв. а аз само 900 за входни такси за 5 г. И то аконе оспоря давност:))) искам да видя личицето му сега:)))
57
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 56Първите етажи, ако смятат, че не са част от сградата, да си пуснат външни стълби през терасите--всеки апартамент има идеал. част от т.н.общи части, и това е калкулирано в т.н. данък сгради. за какво има такъв данък , не е ясно, но това е друга тема.за каква "такса вход" говорим тогава? притежавайки имота ти имаш право на достъп до имота си и това се осъществява именно чрез притежанието на идеалната част от общите части, чрез която идеална част, достигаш до имота! изтрещявате тотално!
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
по минусите на 51, разбирам, че "държавата" и "системата" са над хората и могат да съществуват без и въпреки тях ?! така ли е?ами да опитаме, тогава ...
55
3
 
7
 
! Отговори
пфу преди 5 години
Колко % от населението живеят в затворен комплекс с камериерка и градинар ? По блоковете таксите са 4-5 лева на месец. 20 лева е много.
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първите етажи, ако смятат, че не са част от сградата, да си пуснат външни стълби през терасите и проблемът е решен.
53
3
 
4
 
! Отговори
до софиянеца преди 5 години
Ако живееш в затворен комплекс ще плащаш за : портиер, охрана, градинар, чистач н абасейна, камериерка и т.н. , задължително. Към 120 /месец сигурно. Много ли са ?
52
8
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 5 години
До Анонимен45 : "20 лв./мес за поддръжка на сградата....къде се намраш ти ве, момче! 20х 12 = 240 лв!...евах му май-ката рекета!" Явно живееш с родителите си и те плащат режийните. Малък си. Много далече си от истината. Нищо, ще пораснеш.
51
1
 
5
 
! Отговори
Отговарящ преди 5 години
До Вивиан ШикълстоунПо 5 лв. на човек на месец, ако в апартамента не живее никой, по 2,50 лв. на апартамент на месец. Естествено, ремонти и подобрения отделно, от всеки апартамент съобразно идеалните части!