Лоши съседи: Как да се справим с тези, които не си плащат таксите?

Проблемът е, че в много жилища живеят нерегламентиран брой хора
23 апр 2019 09:15, Красимир Ангелов
103

Събранията на входа често се превръщат в открита война между жителите на блока. Почти във всяка жилищна кооперация има поне по едно домакинство, което отказва да плати месечните такси.

Задава ли се краят на междусъседските войни и ще се въведе ли глоба за тези, които отказват да платят за всичко, което е след входната им врата? 10 години след неговото приемане, започнаха да се обсъждат промени в Закона за управление на етажната собственост. Всеобщото мнение е, че той не функционира добре.

"От 2009 година, когато този закон влезе в сила, бяха правени множество опити за поправки в него. Всичките обаче неуспешни. Министертвото на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) сега пое ангажимент за сериозни промени, които вече би трябвало да доведат до по-добро съжителство между съкооператорите", отбеляза в студиото на "България сутрин" Асен Асенов от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост.

По думите му обаче най-голям проблем представляват онези, които отказват да плащат входните си такси. А той е породен от факта, че в много от жилищата живеят нерегламентиран брой хора.

"Не може в едно домакинство да живеят например трима човека, а да твърдят, че са двама. Недопустимо е. Трябва да бъде създаден електронен регистър и в него да влизат всички данни, за да може домоуправителят на един вход да сигнализира при нередности", допълни още Асенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 50Като не плащаш,две писма и след това съдия изпълнител! Освен задълженията се плаща и неговия тлъст хонорар!--майкооо... като знам, че няма да може да го продаде и след 5 години... и кой ли пък ще го купи? и за какво пък да го купи, какво ще го прави после? таш***к, лов на вещици!
49
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 50към кого имаш ти "задължения" , бе? къде се намираш ти ве? Земята НЕ ви е бащиня, и хората НЕ са собственост на Системата! Хората и Земята са съществували преди "държавата" и 4системата", ще съществуват и след тях! "държавата" не е над хората, а хората са над държавата, защото без тях ... няма нищо!къде се намираш ти?!
48
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще се плаща и за фасада,и за асансьор, и за стълбище,и за ремонти по сградата,и за проверки,и за прилежащо пространство,и за домоуправител,и за общ ток,вода и т.н.! Като не плащаш,две писма и след това съдия изпълнител! Освен задълженията се плаща и неговия тлъст хонорар!
47
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами в Европа на такива им взимат апартаментите за неплатени задължения,има търг,продават се и се погасяват задълженията! Остатъка си го прибираш и отиваш под наем! И тука това ще го има! И тарикатите си отиват в селските имоти,където да не забравят също има задължения!
46
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да има лоши съседи,ако има работещ закон и правила! Както се дават милиони за катаджии и камери,така много лесно могат да се накарат хората да спазват обществения ред!
45
2
 
2
 
! Отговори
Вивиан Шикълстоун преди 5 години
Ние плащаме по 5 лв на месец. Много ли е ? Питам за една приятелка.
44
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първо и най важно е да има домоуправител с права дадени от закона! А после няма искаш,не искаш!
43
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Срам20 лв./мес за поддръжка на сградата--къде се намраш ти ве, момче! 20х 12 = 240 лв! че той данъка е 3 пъти по-малък от такса "живот"!евах му май-ката рекета! ейй, ще се задавите ей... ще ви влезе в кривото гърло тоя кокал!
42
1
 
12
 
! Отговори
. преди 5 години
Искам да попитам-как да се справим с лоши домоуправители!??
41
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не са само таксите! Освен таксите са шумните съседи, нежеланието на разни *** да поддържат елементарна чистота във входа и около него (напр. да не си хвърлят фасовете), опаковки от вафли,пуканки и т.н.,които са рупали на терасата, нежеланието им ако са ти причинили теч и щети да си направят елементарен ремонт вкъщи и оправдание, че не бил техен имота, че нямали пари, че детето си играело и т.н.Всичко това, обаче е следствие от НЕРАБОТЕЩИ институции и мърлячи на държавна хранилка!!!
40
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше домова книга,която я премахнаха,а беше нещо много полезно!
39
3
 
26
 
! Отговори
Срам2 преди 5 години
Ганчовците смятат, че таксите са рекет. Считат че някой друг, а не те трябва да плащат за ожщите части - почистване, комунални разходи и ремонт. Как можело в за да влезе в собствения си дом да плащал такси. Ами може, живееш в сграда в режим на етажна собственост. Като не искаш да плащш такса "рекет" си купи самостоятелен имот
38
5
 
24
 
! Отговори
Срам преди 5 години
Ганчовците не им стигнаха 30+45 години за да проуменят, че собственотта поражда отговорност. Техният коптор не може да съществува самостоятелно в пространството, но те си затварят очите пред този факт и сляпо вярват, че всичко намиращо се от външната страна на входната врата на апартамента им не е тяхна грижа. Не искат да дават по 20 лв./мес за поддръжка на сградата в която живеят, но пушат цигари и търкат билетчета за 10лв./ден. Това трябва да се прекрати, за да не страдат добросъвестните.
37
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 23това е истината - психически тормоз , постоянен стрес и "такса живот/вход" в собственото си жилище. откровено казано - човек направо се чувства като на квартира, като гостенин в собственото си жилище, вечно си на тръни ... идва "хазяина" (домоуправителя) за "наема" ... ей така стават и по-големите сакатлъци...ех ако можеха да се организират ВСИЧКИ хора, във всички блокове - да СПРАТ да плащат рекета.... да видим какво ще стане на практика и дали ще стане изобщо нещо ?!
36
2
 
9
 
! Отговори
. преди 5 години
До ДомоуправителАз искам да попитам-кога ще се направи регистър на професионалните домоуправители?И кога ще се задължат всички домоуправители да се региетрират като такива,та да знам все пак-кой какви пари и за какво ми ги иска!!!!!!!!
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като си купим къща!
34
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема е не само в парите но и в мозъка на съседедите. Държавата отпускаше маса пари за саниране и някакви съседи зрители на ТВ Алфа какви ли не причини изтъкнаха за да не подпишат.
33
4
 
7
 
! Отговори
Златко преди 5 години
А когато асансьора е изключен и не спира на втори , че и трети етаж, как да го плащаш ? Питам за едни съседи.
32
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
При нас случаят какъв е - първи втори и трети етаж не ползвали асансьор и затова не плащат, а това е обща част по закон. Първи етаж не плащат за подръжка на парно, защото не ползвали, това е обща част. Всички до последен етаж не плащат за подръжка на покрива, а това е общо. Три пъти сме си правили съседите от последният етаж ремонт на покрива за наша сметка без да ни се възстановяват парите.Спряхме да плащаме за другите разходи и накрая общото събрание се събира и ни сочи с пръст,че ние сме лоши
31
0
 
14
 
! Отговори
11 преди 5 години
Сигурно зависи от квартала и от кооперацията? Това с дърпането на пари за първи път го чувам. Домоуправител съм, но на блокче с 8 апартамента и през ум не би ми минало да открадна от общите пари. Нито пък на съседите, които бяха преди мен. То си е до манталитет, предполагам. Освен това при нас един е домоуправител, а друг е касиер и изготвя отчет всяка година.