Лоши съседи: Как да се справим с тези, които не си плащат таксите?

Проблемът е, че в много жилища живеят нерегламентиран брой хора
23 апр 2019 09:15, Красимир Ангелов
103

Събранията на входа често се превръщат в открита война между жителите на блока. Почти във всяка жилищна кооперация има поне по едно домакинство, което отказва да плати месечните такси.

Задава ли се краят на междусъседските войни и ще се въведе ли глоба за тези, които отказват да платят за всичко, което е след входната им врата? 10 години след неговото приемане, започнаха да се обсъждат промени в Закона за управление на етажната собственост. Всеобщото мнение е, че той не функционира добре.

"От 2009 година, когато този закон влезе в сила, бяха правени множество опити за поправки в него. Всичките обаче неуспешни. Министертвото на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) сега пое ангажимент за сериозни промени, които вече би трябвало да доведат до по-добро съжителство между съкооператорите", отбеляза в студиото на "България сутрин" Асен Асенов от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост.

По думите му обаче най-голям проблем представляват онези, които отказват да плащат входните си такси. А той е породен от факта, че в много от жилищата живеят нерегламентиран брой хора.

"Не може в едно домакинство да живеят например трима човека, а да твърдят, че са двама. Недопустимо е. Трябва да бъде създаден електронен регистър и в него да влизат всички данни, за да може домоуправителят на един вход да сигнализира при нередности", допълни още Асенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
3
 
! Отговори
Никола преди 5 години
До ДомоуправителВече няма такива адвокати с хонорари 200 лева...
29
0
 
5
 
! Отговори
Домоуправител преди 5 години
ПродължениеВъзпитателната роля, а и известен морален натиск може да се упражни върху нежелаещиете да си изпълняват задълженията като на таблото се изнася редовно информация, кои живущи са си платили таксите.Още по-силна мярка е, ако се въведе практиката (в случай, че има желаещи) да поемат разходите на този или тези (зрънца) и поименно се посочи на таблото, кой апартамент е платил задълженията на нередовния съсед.От опит: Побвайте - функционира.
28
0
 
4
 
! Отговори
:) преди 5 години
До ДомоуправителМоля, дайте контакти на адвоката!
27
2
 
5
 
! Отговори
До 25 Домоуправител преди 5 години
Основната разлика между богатите западни държави и България е в подхода към гражданите им за изпълнение на Задълженията им.Докато на Запад приоритет е - Прилагане на закона в цялата му строгост при всяко неизпълнение на задълженията, в България всичко е оставено на самите граждани и закона не се спазва.*Изтока - това е най-вече Китай, Япония, Корея, ...
26
3
 
10
 
! Отговори
Домоуправител преди 5 години
Трябва да има държавно определени минимални месечни такси за всеки апартамент в сграда(вход)с повече от 6 апартамента. 2 лв - за ток+ 2 лв. За чистачка+ 3 лв. за асансьор+ 3 лв за всеки живущ в апарамента+ 3 лв. за всяко куче+ 5 лв. за натрупване фонд ремонти(покрив, фасада, канализация) - може да се събира със данък сгради и при възникнала нужда да се теглят.В моя блок от 15 години има течове на покрива,никой от долните етажи не дава 300 лв. за ремонт на покрив.Бой? Съд?Нерви!!!
25
1
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 5 години
Кога най после ще има камери по главните улици и квартали,както в училища и детски градини,болници,административни згради и. т.н.Това е пътя да се спре престъпноста и нарушенията в България. През деня,както и в пиковите моменти да има полицаи на главните кръстовища и светофари.Около училищата да има доброволци пенсионери с жълти ризи и светещи палки и да преминават спокойно децата и.т.н.Това го иам по света..и много други неща....Стига с тези лични данни....Пълни глупости..
24
1
 
8
 
! Отговори
??? преди 5 години
Какво правим с таксите за апартамент, в който са регистрирани, че живеят примерно 100 човека, примерно от Афганистан? Въпросът е по истински случай.
23
5
 
6
 
! Отговори
Домоуправител преди 5 години
Основната разлика между Запада и Изтока се състои в подхода към свойте граждани за изпълнение на Задълженията им.Докато на Запад приоритет е - Привличане, чрез Поощрение, то на Изток е - Отблъскване, чрез Заплаха.Знае се че всички хора са "алергични" когато им се появат "изневиделица" допълнителни разходи. Те по друг начин реагират когато бъдат подготвени за тях, чрез един обяснителен текст на таблото в хода на кооперацията, като се даде възможност на несъгласните, да посочат алтернатива.
22
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Троянският кон,за отнемане на душитени и имуществото е въвеждане,узако-няване малтретирането на хората.Чреззакон ще бъдем подложени на мъчниеунижение и т.н.Това е едностранновъвеждане,като необходимост,без да сепитат хората.Киряк асенов незнае каквоказва и кой сега може да го осъди задуховно внедрената щета.
21
7
 
8
 
! Отговори
Домоуправител преди 5 години
Учуден съм, че точно пък със събирането на таксите има проблем ?! Точно една заядлива съседка се бе запънала нещо преди 2...3.. години. Четири месеца отказваше да си плати по 5 лева таксата. Заведох гражданско дело, разписах празен хонорарен лист на адвоката, то си писа 200 лева хонорар. Делото мина за 5 минути. Съседката се отказа да обжалва, след 48 часа преведе 220 лева към мен, колко към съда нямам спомен. Адвоката си взе парите, даде ми комисиона 30% и всичко е точно.
20
2
 
6
 
! Отговори
Ал Македонский преди 5 години
Има надежда все още за булгарите. Щом още не са поискали да им праснат чипа в *** кофи. Когато сами поискат да им го ***, тогава вече ги отписвайте.
19
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
eeee, от десет кладенеца вода, само и само *** да не плаща
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Купете си палат в Бевърли Хилс, за да нямате лоши съседи, които не си плащат таксите.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да има скоро електронен регистър. Не го вярвам.. На адреса на нашия апартамент открихме, че са регистрирани още 5 човека.. Индийски фамилии... Направете сметка колко мъртви души има "регистеирани" и как се печелят избори в България...
16
4
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 5 години
Не съди по себе си за останалите. Ако ти си от, както си написал, "първобитни булгаропитеци", останалите сме нормални хора.
15
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук някой първобитни булгaрoпитеци още плачат по времето когато имаше една бабишкера събираща парите на блока и никой не знаеше колко са и какво става с тях.
14
10
 
10
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Как ще забраняваш професионален домоуправител?Това да не ти е соца-никой няма право да те избира да събираш пари и да се занимаваш с дейност ,която не желаеш!Напротив-професионален домоуправител е по - добрия вариант.
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега са "вълчи времена" - човек за човека е враг. Как така ще се дават прекомерно лични данни на домоуправителите. Ами една част от тях са "вълци". Как така държавата ще се намесва непозволено в частната собственост, а не дава на хората да контролират използването на държавната собственост. Държавата иска да сложи микрофони и камери дори в бельото на хората. От къде на къде. Оставете хората да се самоорганизират.
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Рогикато си купиш къща и се изнесеш от панелката. ей така. просто. елементарно!
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаеме , че има и домоуправители , които работят без пари!!!! Но си дърпат от ремонтите. Така дохода им е скрит , но на ужким. Всички го виждат.