Лоши съседи: Как да се справим с тези, които не си плащат таксите?

Проблемът е, че в много жилища живеят нерегламентиран брой хора
23 апр 2019 09:15, Красимир Ангелов
103

Събранията на входа често се превръщат в открита война между жителите на блока. Почти във всяка жилищна кооперация има поне по едно домакинство, което отказва да плати месечните такси.

Задава ли се краят на междусъседските войни и ще се въведе ли глоба за тези, които отказват да платят за всичко, което е след входната им врата? 10 години след неговото приемане, започнаха да се обсъждат промени в Закона за управление на етажната собственост. Всеобщото мнение е, че той не функционира добре.

"От 2009 година, когато този закон влезе в сила, бяха правени множество опити за поправки в него. Всичките обаче неуспешни. Министертвото на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) сега пое ангажимент за сериозни промени, които вече би трябвало да доведат до по-добро съжителство между съкооператорите", отбеляза в студиото на "България сутрин" Асен Асенов от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост.

По думите му обаче най-голям проблем представляват онези, които отказват да плащат входните си такси. А той е породен от факта, че в много от жилищата живеят нерегламентиран брой хора.

"Не може в едно домакинство да живеят например трима човека, а да твърдят, че са двама. Недопустимо е. Трябва да бъде създаден електронен регистър и в него да влизат всички данни, за да може домоуправителят на един вход да сигнализира при нередности", допълни още Асенов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
11
 
12
 
! Отговори
Прекалихте преди 4 години
Кога ще ни сложите чипове и подвижни камери, че да знаете по всяко едно време на денонощието, с кой, кога, къде и какво правим! Не мислите ли, че отдавна преминахте позволеното? Явно сте наистина глупави, щом не си давате сметка за една от многото причини, поради което ще ви смъкнем от власт. И после ще ви търсим, естествено- прилежно, за да не ви изтървем случайно. Наказанието си е наказание, от него няма да ви позволим да се отървете. ***!
9
6
 
22
 
! Отговори
joe преди 4 години
До Лоши съседиУправлявай ти тогава и няма да има кражби, но най-вероятно се криеш като мишок ,когато избирате домоуправител или пък се правиш на адски зает. Знаем ги подобни "протестанти" , които за два лева преразход са готови да ровят цяла година, но ако трябва да положат допълнителни усилия те винаги са в "командировка".
8
5
 
9
 
! Отговори
Гражданинът Х преди 4 години
А какво правим, ако т.нар. домоуправител не си плаща таксите, а в същото време изисква от другите да плащат? Въобще тва е абсолютна кретения, особено както е в моя блок, в който жилищата на партерния етаж, дефакто не влизат през входа на блока, а всяко жилище си има собствен отделен вход, и практиччески хората живеещи в тях не ползват никакви общи части в блока. И сега тия хора трябва да плащат дефакто задълженията на самозвания домоуправител...
7
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А как да се справим с тия, които имат 300 кв тераси с незаконни барбекю и сауна, но никой не може да ги накаже и не искат да дават обяснения? шкембе войвода и той един от тях. барабар Петко с мъжете...
6
5
 
6
 
! Отговори
такса за ремонт преди 4 години
Предлагам таксата за ремонт да не бъде обвързана с минималната работна заплата, а с минималната менсия за трудов стаж. В нашия вход всички селяци се оказват и най-голямите тарикати. Смениха си отходните тръби без решения на събранието, тихо-мълком го направиха. Когата се боядисвае ремонта се събраха над 2500 лв. за ремонт , а на майсторите са предлагали около 1500 лв. За тях кога ще има решение и наказание!
5
8
 
13
 
! Отговори
ЗЕС преди 4 години
защо трябва да се санкционират некоректните съседи, когато се себират таксите за ремонт много честно се събират съми не на идеални части, а на брой жилища. А управителното тяло не хае, а искат да ме дават на съд за 100лв, които не плащам в знак на протест. Години наред събираха такси за охрана , отново на брой жилища, а не на идеални части. От УС притежават най-голямите жилища, гараж и таван и плащат , толкова колкото тези с най-малката жил.площ. Кой ще ги съди тях!
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се справим с тези, които плащат данъци и такси на мафиота Бойко Борисов и така финансират мафиотската диктатура.
3
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да се справим с тези, които плащат данъци и такси на мафиота Бойко Борисов и така финансират мафиотската диктатура.
2
9
 
19
 
! Отговори
Лоши съседи преди 4 години
В повечето случаи управителното тяло е в пъти по-лошо от съседите! От 47 години живия в панелка. Но досега съвсем малко от хората, участвали в управлението на входа не са крали. Само в последните 10 години - кражбите от парите за ремонт сан над 2000лв. Какво се прави в такива случаи! Закона не дава отговор. Понякога не плащам такси в знак на протест. И има ефект! Кой ще връща откраднатите пари. За тях няма санкции! Крайно време да се мисли и в тази посока.
1
3
 
48
 
! Отговори
Роги преди 4 години
Остави таксите. Кажете как да се справим с миризливи съседи, бабушкери с 20 котки и др. подобни клошари?