Пробват да ни хлъзнат по празниците с фалшиви намаления и стоки

Предлагат ни агнешко за българско, а то е внос, разкри Димитър Маргаритов
23 апр 2019 15:10, Красимир Ангелов
29

Броени дни преди Великден и следващият го Гергьовден, пазарът е залят от фалшиви намаления, съмнителни хранителни продукти и измамни екскурзии. Именно затова потребителите трябва да пазаруват с повишено внимание.

В "България сутрин" председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов заяви, че около празниците търговците започват да хитруват, тъй като искат да се възползват от пониженото внимание на хората. Той допълни, че КЗП, заедно с Агенцията по храните, са засилили проверките по големите търговски вериги, пазарите и тържищата.

"Хората трябва да бъдат бдителни, когато пазаруват, защото по празниците рисковете се повишават. Настроението на потребителите е приповдигнато и се притъпява вниманието им към това, което се предлага като намаления и промоции. Търговците се възползват от това понижено внимание и опитват да хитруват и брандират стоки по специфичен начин. По празниците ще следим за обявяването на цените, етикетирането на стоките", каза Маргаритов.

Председателят на Комисията също така допълни, че често се случва потребителят да бъде заблуден, че купува българско агнешко месо, а то всъщност да е внос. Маргаритов предупреди, че всички етикети на хранителните стоки трябва да са на български.

"Заедно с колегите от Агенцията по храните виждаме, че се правят опити да бъдат неглижирани новите регламенти по отношение на обозначаването на стоките - предимно с печатите за произхода на агнешкото месо. Често ни представят агнешко за българско, а то е внос. Всеки би трябвало да разполага с документи за произхода на стоките, които предлага. Имаме дежурни екипи по празниците. Хората могат да подават жалби и екипите ни ще откликнат, ако има проблеми", разкри той пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В УК например всеки българин знае че в български магазин, българските стоки са с по паунд по скъпи отколкото в турските магазини. В България пък пре-етикетироват с нови дати на годност. Велики сме!
5
1
 
10
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
То да беше само на праэници, ама не е. Постоянно ни пърэалят, щото сме свикнали
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нищо ново !
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако в България или в български магазин не те минат къде другаде биха могли.
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Понякога има разминаване в цените на стоките. Слагат намалена цена на щанда а на касата стоката излиза по-скъпа.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!