УНСС във финансов риск, без пари от държавата за новия корпус

Има опасност сметките на ВУЗ-а да бъдат запорирани
Обновена: 23 апр 2019 13:38 | 23 апр 2019 13:35, Веселина Йорданова
31
УНСС във финансов риск, без пари от държавата за новия корпус
Снимка: архив, БулФото

УНСС призова правителството да осигури обещаните средства за нов учебен корпус, за да не се стигне до неплатежоспособност на университета.

В отворено писмо от ръководството на УНСС се посочва, че през 2016 г. е започнало изграждането на корпуса. Договорът, който е подписан на 7 декември 2016 г., предвижда неговото строителство да бъде завършено в 30-месечен срок, т.е. на 7 юни 2019 г.

Той е сключен след спечелен конкурс, чрез който се осигуряват 4.5 млн. лв. европейско финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж". Потвърден е ангажимент за 7.5 млн. лв. съфинансиране от страна на Министерството на финансите чрез Министерството на образованието и науката – по 2.5 млн. лв. за всяка от трите години 2017, 2018 и 2019 г.

От УНСС отбелязват, че поради обещаното, но неполучено финансиране от страна на държавата, изпълнението на проекта е спряно през 2018 г. От 19 октомври 2017 г. академичното ръководство сигнализира с писма за забавянето на финансирането, но отговор нямало.

"Има риск сметките на университета да бъдат запорирани, което ще доведе до спиране на изплащането на стипендиите и помощите на студентите и докторантите, на заплатите на преподавателите и служителите", пише в писмото.

От ВУЗ-а изтъкват още, че е необходимо финансирането да се осигури в най-кратки срокове, за да се удължи срокът на проекта. В противен случай ще бъдат загубени 4.5 млн. лв. европейска безвъзмездна помощ, която държавата ще се наложи да връща заедно с лихвите.


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
8
 
! Отговори
vlady преди 1 месец
Най-големият икономист проф. Ал. Томов преподава в СУ - създал две важни фундаментални икономически теории - теория за ширпотребата и социалдемократически икономически модел и приложил ги успешно в Кремиковци и ЦСКА. Негови ученици и последователи прилагат широко и успешно теориите му в различни области и е крайно време да бъде номиниран за Нобелова награда за икономика. В УНСС няма учени икономисти на такова високо ниво.
5
2
 
6
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 месец
На кой му дреме вече эа унсс, важното е авто школите да са повече, и да са дашни
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
първо отидете в чужбина и научете как функционира пазарната икономика, а после преподавайте. Кои от преподавателите играят на борсата и практикуват наученото практически? Който се е докоснал до властта се е провалил!
3
2
 
10
 
! Отговори
Параноик преди 1 месец
Като се казваше ВИИ Карл Маркс проблеми нямаше. Coincidence?
2
2
 
12
 
! Отговори
унСС преди 1 месец
Икономиката е майка на мизерията.
Като са ви некадърни икономистите - това е резултатът.
1
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Закривай!
Скачахте по площадите държавата да не се меси в бизнеса.
Сега ще е така. Университети, болници, детски градини, като не са конкурентно способни и не могат да си осигуряват средства да затварят.
Нали така, държавата не трябва да се меси. Пазара ще се саморегулира.