Възпитанието с шамари остава законно, за да не се гневят родителите

Новата стратегия за децата още нямало да бъде приета
216
Възпитанието с шамари остава законно, за да не се гневят родителите
Снимка: Pixabay

След като родителите излязоха на протест срещу проекта на новата стратегия за детето, социалният министър
Бисер Петков обяви, че засега документът няма да бъде приеман от правителството.

Според родителите в стратегията се предвижда "пълна власт" от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство.

Още по темата

Заради тези критики Петков обяви, че проектът на Национална стратегия за детето (2019-2030 г.) ще бъде преработен до постигане на взаимноприемливи текстове в рамките на продължаващото обществено обсъждане.

Той припомни, че вече беше обявено от ДАЗД и МТСП, че обществените консултации продължават до края на май, като целта е да бъдат приети такива текстове, които да изчистят страховете на някои от родителските организации.

"На този етап проектът на стратегия няма да бъде придвижен към приемане от МС, а ще се даде възможност да продължат дискусиите и в обсъжданията да се преодолеят тези страхове, които създава проектът на стратегия", каза Бисер Петков, цитиран от БТА.

"Ние не казваме ,че на всяка цена тази стратегия трябва да се приеме, проявяваме необходимата гъвкавост, вслушваме се в мнението на обществото, в предложенията на родителските организации, затова обсъжданията продължават. Да се надяваме, че до края на май ще получим конструктивни предложения", допълни той.

Според него е важно повече хора да се запознаят с текста на стратегията.

В обсъжданията ще участват както експертите, подготвили документа, така и тези, които имат нови предложения по него като целта е да се стигне до необходимото съгласие за такъв национален стратегически документ, за да може стратегията да проработи.

Министър призна, че текстът за забраната на физическото наказание е предизвикал бурна обществена реакция, но е важно да се разбере какво се има предвид с него.

"Стратегията цели насърчаването на родителите да ползват такива методи на възпитание, които не уронват достойнството на децата. Текстът може да претърпи някакви промени, за да не се свежда до въпроса дали може родителят да плесне детето си", каза още Петков.

"Родителите и семейството имат основна отговорност за възпитанието на децата, а стратегията задава и мобилизира усилията на всички институции за подкрепа на семейството за развиване на потенциала на децата, това е нейната цел", подчерта той.

Според него обаче другите опасенията на родителите, че социалните служби ще придобият твърде много права, за да отнемат деца, са неоснователни.

Той увери, че стратегията не е нормативен документ, не дава права на социалните служби повече от тези, които в момента Закона за закрила на детето им дава.

"Това са мерки за закрила, предвидени в закона, които се прилагат в последователност, като отнемането на детето от семейството е крайна мярка и тя се налага от съда", разясни Петков.

Той допълни, че съдът е този , който решава дали детето ще бъде настанено в приемно семейство или в някаква форма на резидентна грижа.

Петков отбеляза, че в България има много деца, които остават на грижата на държавата и семействата по различни причини отказват да се грижат за тях.

Според министъра трябва да има развита система за закрила на децата и заедно с всички организации, които работят в тази област, да се намери балансът между участието на родителите, на семейството, което и стратегията признава, че е водещото, и подкрепата, която съответно държавата трябва да предоставя, както и средствата и мерките, с които да го прави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Това ,че н теб не ти се е случвало не значи, че не съществува."Не се е случвало на мен. На братовчедите ми. На съседите ми. На приятелите ми. На познатите ми. Което означава, че се спекулира с ЧЕСТОТАТА на явлението.Естествено, че съществува. Никой не го оспорва. Естествено, че е проблем - едва ли някой има съмнение. Идеята обаче на НПО-тата подмолно, играейки на чувствителната струна на хората да им насадят практики и възгледи, които са РАЗРУШИТЕЛНИ. За това народа се дразни. Не от лошотия
147
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България законите се прокарват от социопатски НПО-та финансирани от неясни субекти с користни и чисто финансови интереси. Тези групи за натиск ни налагат как да живеем, но пък на никой не му дреме и за това си имаме БХК, Четири лапи и т.н.
146
1
 
9
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Възпитанието с шамари остава законно- защо опишете глупости, никой не възпитава детето си с шамари. Стига с тези долни манипулации че м.*** ви д..ва, не внушавайте на хората че в България искаме да пребиваме децата си. И като ще пишете така ние пък няма да се съгласим на никаква конвенция, пък колкото щете толкова си я преработвайте. Ай сиктир....
145
2
 
15
 
! Отговори
Тъпанар преди 4 години
"Възпитанието с шамари остава законно, за да не се гневят родителите"Бисере! Петков! Ние не се гневим, защото ни забраняват да шамарим наследниците си! Изобщо откъде дойде тая мантра, че българинът спуква от бой децата си? Виж - теб ако са те малтретирали като дете, осъди родителите си и толкова! Не насаждай проблемите си във всички други семейства! А че агенцията ви 5 пари не струва, е очевАдно...
144
2
 
2
 
! Отговори
еее преди 4 години
ЕЕЕЕ не се палете толкоз.Нашите ,,социални работници"не са се засилили да работят толкова усърдно.Ако работеха както трябва нямаше да има нужда от такива нови разпоредби и закони!
143
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако сегашните закони се спазваха повечето от ромите отдавна нямаха да имат деца и всичките щяха да са в социалните домове. Социалните търсят как да пречат на хора които се опитват да направят някакво възпитание на децата си и да им изградят някакви ценности, а същевремнно очевадната просия, проституция и кражби от деца подтиквани от техните родители които са навсякъде около нас остават незабелязани!
142
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Става въпрос за хора, намерили лесен начин да получават пари от фондацииТо ако беше толкова лесно, ромите досега да са я хванали тая далавера :)
141
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 145Уви, не сме 1% а доста повече израсналите в условията на семеен тормоз. Из между моите приятели (всички етнически българи) половината са от разрушени и проблемни семейства с някаква форма на насилие в тях. В България не се говори за това и се счита за лична работа, която не засяга останалите. Това ,че н теб не ти се е случвало не значи, че не съществува.
140
3
 
19
 
! Отговори
Развитие преди 4 години
Има положително развитие по отношение на манипулациите. Преди около 100 години французите са били убедени, че българите много обичат да ядат човешко месо и са канибали и затова френските войници са се страхували да попадат в български плен през ПСВ, а сега ни убеждават, че ние само много обичаме да си бием децата и жените, но поне не ги ядем. Благодарим поне, че не ни изкарахте канибали.
139
4
 
5
 
! Отговори
Един учител преди 4 години
"Въобще боят той не е да разгражда, той изгражда. Ся не ги бият. Ся само ги мъмрят. Не мое да мъмриш брат! Все едно Симеон да мъмри войниците кога са се били на Шипка" Камен Донев
138
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е нормално детските да са по 40 лв, а временните осиновители да получават 500-700 лв! Спрете с тези разисквания за шамари и др. глупости!!!
137
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Престанете да ЛЪЖЕТЕ хората! Става въпрос за осиновяване на деца от хора, недоволни от пола си, даден им от природата!!! Става въпрос за хора, намерили лесен начин да получават пари от фондации, чиято главна цел е унищожаване на семейството!
136
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Противообществено е някои деца да израстват в битов абсурд на насилие, пиянство, побоища."Да де, важи сигурно за не повече от 1% от децата, в повечето случаи - от любимото малцинство на ***-флуидите. А документите по темата са така написани, че практически засягат всички деца и родители, почти с презумпцията ВИНОВЕН до доказване на противното.Всяка власт, колкото и да и е противно това обстоятелство, почива на одобрението на мнозинството. ***-либералите не сте мнозинство никъде.
135
2
 
4
 
! Отговори
До абв преди 4 години
В библията пише и да си закопаваш ако-то с лопатка след себе си. Спирай да ползваш тоалетната. Библията го забранява. А такива хора, които са неми, освен да удрят, друго си не могат. Да им се отнемат децата съм против, но един два пъти затвор и ще се научат да говорят, вместо да удрят. Начело с онези, противниците на употребата на тоалетната по религиозни съображения, дето са.
134
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Криворазбраната демокрация.Ето, такъв бестселър трябва някой да измисли днес.Защото българинът продължава и досега да дели света на две части: Черен и бял.Делим се също на русофили и русофоби.Едните са лоши, другите добри.Никой не бяга от Норвегия защото там е много по-хубаво от България, това е простичката истина.Но това че в дадена държава е по-хубаво от друга, съвсем не ни дава правото да си мислим, че там всичко е прекрасно.Държавата Утопия е измислена, не съществува реално!
133
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм чувал в Норвегия да са опрели на някой ножа в гърлото и да са му казали да стои там насила. Като не ти харесват порядките - бай-бай Хаакон и това е. Само дето не виждам тълпи прибиращи се от Норвегия, а нашата общност там е много голяма.
132
7
 
4
 
! Отговори
авс преди 4 години
дете които е израснал от родителите с наказания е добро в обществото понякога и с пръчка дори и във библията го пише родител които си обича децата ги наказва пръчката е най добрият въспитател пише и обратното родители не дразнете си децата. въспитател в школото няма право да ми докосне детето нека да извика родителя в школото.а школото много лошо ги въспитават най напред да махнат наркодилерите в школото и тогава да ми говорят за морал.държавате да махне тези порно сайтове
131
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 138До баш при арабите и мюсюлманите върви едното с другото. Време е да изберем какво искаме - Европа или Азия.
130
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Баща на децаИ какво им е на норвежките служби. Така са решили, така го правят. Може би има нещо с това, че са на първите места по стандарт на живот. Кой ще отрече, че при определени обстоятелства някои хора просто не могат да бъдат родители. Противообществено е някои деца да израстват в битов абсурд на насилие, пиянство, побоища.
129
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При нас понеже грижата за децата е ток и жица, да им покажем на норвежките социални служби как се прави.