Възпитанието с шамари остава законно, за да не се гневят родителите

Новата стратегия за децата още нямало да бъде приета
216
Възпитанието с шамари остава законно, за да не се гневят родителите
Снимка: Pixabay

След като родителите излязоха на протест срещу проекта на новата стратегия за детето, социалният министър
Бисер Петков обяви, че засега документът няма да бъде приеман от правителството.

Според родителите в стратегията се предвижда "пълна власт" от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство.

Още по темата

Заради тези критики Петков обяви, че проектът на Национална стратегия за детето (2019-2030 г.) ще бъде преработен до постигане на взаимноприемливи текстове в рамките на продължаващото обществено обсъждане.

Той припомни, че вече беше обявено от ДАЗД и МТСП, че обществените консултации продължават до края на май, като целта е да бъдат приети такива текстове, които да изчистят страховете на някои от родителските организации.

"На този етап проектът на стратегия няма да бъде придвижен към приемане от МС, а ще се даде възможност да продължат дискусиите и в обсъжданията да се преодолеят тези страхове, които създава проектът на стратегия", каза Бисер Петков, цитиран от БТА.

"Ние не казваме ,че на всяка цена тази стратегия трябва да се приеме, проявяваме необходимата гъвкавост, вслушваме се в мнението на обществото, в предложенията на родителските организации, затова обсъжданията продължават. Да се надяваме, че до края на май ще получим конструктивни предложения", допълни той.

Според него е важно повече хора да се запознаят с текста на стратегията.

В обсъжданията ще участват както експертите, подготвили документа, така и тези, които имат нови предложения по него като целта е да се стигне до необходимото съгласие за такъв национален стратегически документ, за да може стратегията да проработи.

Министър призна, че текстът за забраната на физическото наказание е предизвикал бурна обществена реакция, но е важно да се разбере какво се има предвид с него.

"Стратегията цели насърчаването на родителите да ползват такива методи на възпитание, които не уронват достойнството на децата. Текстът може да претърпи някакви промени, за да не се свежда до въпроса дали може родителят да плесне детето си", каза още Петков.

"Родителите и семейството имат основна отговорност за възпитанието на децата, а стратегията задава и мобилизира усилията на всички институции за подкрепа на семейството за развиване на потенциала на децата, това е нейната цел", подчерта той.

Според него обаче другите опасенията на родителите, че социалните служби ще придобият твърде много права, за да отнемат деца, са неоснователни.

Той увери, че стратегията не е нормативен документ, не дава права на социалните служби повече от тези, които в момента Закона за закрила на детето им дава.

"Това са мерки за закрила, предвидени в закона, които се прилагат в последователност, като отнемането на детето от семейството е крайна мярка и тя се налага от съда", разясни Петков.

Той допълни, че съдът е този , който решава дали детето ще бъде настанено в приемно семейство или в някаква форма на резидентна грижа.

Петков отбеляза, че в България има много деца, които остават на грижата на държавата и семействата по различни причини отказват да се грижат за тях.

Според министъра трябва да има развита система за закрила на децата и заедно с всички организации, които работят в тази област, да се намери балансът между участието на родителите, на семейството, което и стратегията признава, че е водещото, и подкрепата, която съответно държавата трябва да предоставя, както и средствата и мерките, с които да го прави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ще дойде време, и то е скоро, когато един шамар ще се тълкува като изнасилване."В мокрите сънища на ***-феминаци-либераст-НПО-тата, нали? Много преди това обаче арабите и мусюлманите такъв ще са ви го забили, че ще сте забравили всичките ви античовешки доктрини.
127
1
 
25
 
! Отговори
Баща на деца преди 5 години
Изключително манипулативно заглавие!Никой от родителите протестиращи срещу т.н. "стратегия" не иска да бие децата си да ги възпитава с шамари.Обаче всички сме против намесата на държавните органи, особено в това което министъра се опитва да отрече - "Според него обаче другите опасенията на родителите, че социалните служби ще придобият твърде много права, за да отнемат деца, са неоснователни."Това са най-големите опасения, особено предвид информацията която има за норвежките социални служби
126
0
 
0
 
! Отговори
re преди 5 години
дека си, бре, бате? Скивай ся - тия дни ще кача в личния си фб профил няколко снимки от едно време, където сме ти, аз и останалите... В зелените брезентови дрехи. софия ерпорт, ъф корс. файър дипартмънт. иска ли питане ! Поздрави !
125
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да биеш детето си е извратеност. Психолозите го доказват. Насилието, дори и в най-меките му форми е заместител на половия нагон. До средновековието едното е вървяло с другото. Ще дойде време, и то е скоро, когато един шамар ще се тълкува като изнасилване. Това, че не го разбирате все още, не ви оправдава.
124
4
 
27
 
! Отговори
Жалко преди 5 години
Тая гнусна извратена пропаганда е по-лоша и гадна от комунистическата едно време! Измислят си статистики-80 % жени били малтретирани, децата шамаросвани!? Все едно като вървиш и навсякъде мъже си бият жените,а после заедно си шамаросват и децата. И тия простотии идват от извратеняци,които нямат деца,а са тръгнали нас да учат как да възпитаваме децата си. И целта им не е да възпитават децата ни, а да ги отнемат,да затворят децата някъде и те със извратените си педофилски страсти да мърсуват!
123
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама как извъртат нещата че всичко да опира до шамарите?Така наречените "шамари" не са самоцел на родителите а крайна мярка, когато нищо друго не помага.Примери бол! Имаше пример с малко дете, което не се оглежда на улицата, отскубва се от хватката на родителя (колкото и здраво да го държи, ако не го води на каишка винаги може да го изтърве) и буквално налита на някоя кола без да се огледа.Е, как да го възпиташ? Да го оставиш ли да го прегази колата защото не бива да използваш "шамари"?
122
0
 
21
 
! Отговори
Картофчо преди 5 години
"Министър призна, че текстът за забраната на физическото наказание е предизвикал бурна обществена реакция, но е важно да се разбере какво се има предвид с него."Когато се приема такъв основополагащ документ, не може да се пише така, че да има различни тълкувания, и да се разяснява какво били имали в предвид!Вместо това трябва всичко да е написано точно и ясно, без наличие на двусмислия с възможност за конюнктурно тълкуване!Това беше вече уточнено при обсъждането на ИК !
121
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цитат:"Някои от вас помнят ли как преди години бяхме възпитавани ? Чрез стоене прав до стената с високо вдигнати ръце в продължение на поне половин час ? Или заставане в поза клекнал, с колене върху ореховите черупки ? Ето ви нагледен пример за възпитаване ! А не с бой или с шамари."Всичко това казват е физическо и психологическо насилие/тормоз. Вземат ти децата и ги дават на приемно семейство срещу 1160 лева на месец (и комисионна за социалните да имат кирия).Усвояваме ЕВРО пара бате!
120
2
 
15
 
! Отговори
Закон за защита преди 5 години
На България и Европа й е нужен закона на Александър Белев--ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА НАЦИЯТА.Там е пояснено с точност всичко което защитава нацията ни и расата ни.При този закон няма да съществува нито едно НПО,нито един РОМ Бакарди,нито *** нито индивид от Еврейски произход който да опитва да унищожи нас Белите европейци
119
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Либералната "демокрация" ни гласи нещо което дори комунистите с техния колективизъм не посмяха да направят - връщане на еничарството. *** либерастките елити трябва да бъдат захранвани с деца за да поддържат илюзията за нормалност на т.нар. "модерни семейства". Май трябва Велико Народно Събрание и специален член който да защитава гражданите от домогванията на НПО-тата. Сега защита от либерасткия башибозук няма.
118
5
 
6
 
! Отговори
водач на МПС преди 5 години
Кютекът е напълно излишен. При положение, че има други начини и способи за възпитание. Някои от вас помнят ли как преди години бяхме възпитавани ? Чрез стоене прав до стената с високо вдигнати ръце в продължение на поне половин час ? Или заставане в поза клекнал, с колене върху ореховите черупки ? Ето ви нагледен пример за възпитаване ! А не с бой или с шамари. Но какво друго да очакваш от некомпетентини, но за сметка на това овластени чиновници ?
117
1
 
31
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Премахнахме комунизма, защото държавата се оказа лош стопанин за предприятията, но сега същата държава се гласи да бъде добър стопанин на децата ни. КОЙ ИСКА ДА НАЦИОНАЛИЗИРА ДЕЦАТА НИ И ЗАЩО?
116
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До киорсуфраТи имаш ли завършен поне първи клас? Чувал ли си за букви "ю" и "я" ? Неграмотникът НЕ ТРЯБВА да има думата за нищо!
115
6
 
3
 
! Отговори
размисъл преди 5 години
Защо трябва да откриваме топлата вода...Нека да видим как са решили този въпрос нациите към които се стремим. Чуя ли обаче за специфичен български модел---винаги става въпрос за корупция и простотия.....доказателства-- например специфичният етническия мир в БГ- доведе до властта на Доган, БСП и ГЕРБ....и свързаната с тях корупция, невежество и излагация в световен мащаб -- само съпоставете-- Доган, Борисов и Коаракачанов - на обяд с Меркел, Ципрас и Мей.....ще има да се хилим
114
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Eвропа се превърна в център на световното мракобесие и регрес, в символ на безпомощни и хаотични действия, които са изцяло насочени срещу собствените и нормални граждани в полза на девиантни групички и в полза само на истинските и съперници и настоящи окупатори: САЩ
113
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже българинът все си бие жената и децата от незапомнени времена, по време на Османката империя са били взети специални мерки за спасяването им. Децата са били спасявани в еничарския корпус, а жените по харемите (всяка четвърта???). Сега и Европата иска да се включи в новото голямо спасяване. А честито!
112
4
 
46
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Родителите протестират не за да могат да бият децата си,а държавата да не ги превръща в ........
111
4
 
34
 
! Отговори
Е какво сега преди 5 години
Въвеждането на евро-кръвен данък се отлага засега. Това всъщност трябва да е и заглавието статията.
110
3
 
47
 
! Отговори
Ванката преди 5 години
Подвеждащо и манипулативно заглавие! Никой не настоява за бой и шамари - те и сега са подсъдни, както всяко насилие срещи всеки - мъж, жена, дете, куче, коте... дядо, баба и ряпа... Проблемът е овластяването на държава и НПО-та за намеса в семейството и отнемане на деца без причина.
109
11
 
4
 
! Отговори
киорсуфра преди 5 години
на кои нпо 4иножник му хрумна таси тапотиа Виарно е 4е докато има има жижи от по старите поколениа никакви истамбулси конвенциа ниама да се приеме триабва да се варне армиата като атрибут в борбата с дженжер идиологиата