Възпитанието с шамари остава законно, за да не се гневят родителите

Новата стратегия за децата още нямало да бъде приета
216
Възпитанието с шамари остава законно, за да не се гневят родителите
Снимка: Pixabay

След като родителите излязоха на протест срещу проекта на новата стратегия за детето, социалният министър
Бисер Петков обяви, че засега документът няма да бъде приеман от правителството.

Според родителите в стратегията се предвижда "пълна власт" от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство.

Още по темата

Заради тези критики Петков обяви, че проектът на Национална стратегия за детето (2019-2030 г.) ще бъде преработен до постигане на взаимноприемливи текстове в рамките на продължаващото обществено обсъждане.

Той припомни, че вече беше обявено от ДАЗД и МТСП, че обществените консултации продължават до края на май, като целта е да бъдат приети такива текстове, които да изчистят страховете на някои от родителските организации.

"На този етап проектът на стратегия няма да бъде придвижен към приемане от МС, а ще се даде възможност да продължат дискусиите и в обсъжданията да се преодолеят тези страхове, които създава проектът на стратегия", каза Бисер Петков, цитиран от БТА.

"Ние не казваме ,че на всяка цена тази стратегия трябва да се приеме, проявяваме необходимата гъвкавост, вслушваме се в мнението на обществото, в предложенията на родителските организации, затова обсъжданията продължават. Да се надяваме, че до края на май ще получим конструктивни предложения", допълни той.

Според него е важно повече хора да се запознаят с текста на стратегията.

В обсъжданията ще участват както експертите, подготвили документа, така и тези, които имат нови предложения по него като целта е да се стигне до необходимото съгласие за такъв национален стратегически документ, за да може стратегията да проработи.

Министър призна, че текстът за забраната на физическото наказание е предизвикал бурна обществена реакция, но е важно да се разбере какво се има предвид с него.

"Стратегията цели насърчаването на родителите да ползват такива методи на възпитание, които не уронват достойнството на децата. Текстът може да претърпи някакви промени, за да не се свежда до въпроса дали може родителят да плесне детето си", каза още Петков.

"Родителите и семейството имат основна отговорност за възпитанието на децата, а стратегията задава и мобилизира усилията на всички институции за подкрепа на семейството за развиване на потенциала на децата, това е нейната цел", подчерта той.

Според него обаче другите опасенията на родителите, че социалните служби ще придобият твърде много права, за да отнемат деца, са неоснователни.

Той увери, че стратегията не е нормативен документ, не дава права на социалните служби повече от тези, които в момента Закона за закрила на детето им дава.

"Това са мерки за закрила, предвидени в закона, които се прилагат в последователност, като отнемането на детето от семейството е крайна мярка и тя се налага от съда", разясни Петков.

Той допълни, че съдът е този , който решава дали детето ще бъде настанено в приемно семейство или в някаква форма на резидентна грижа.

Петков отбеляза, че в България има много деца, които остават на грижата на държавата и семействата по различни причини отказват да се грижат за тях.

Според министъра трябва да има развита система за закрила на децата и заедно с всички организации, които работят в тази област, да се намери балансът между участието на родителите, на семейството, което и стратегията признава, че е водещото, и подкрепата, която съответно държавата трябва да предоставя, както и средствата и мерките, с които да го прави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А не трябва ли, преди да се измислят разни езуитски закони, да се осигурят условия на родителите, за да могат да се чувстват достойно и така да отглеждат децата си? Щото един оскотял от мизерия родител, борещ се ежедневно за оцеляване, трудно може да възпитава достойни индивиди?! Как става това, например, в едно четиричленно семейство с месечен доход около 1000-1200лв. +/- , хм?
107
2
 
24
 
! Отговори
Мишо Шамара преди 5 години
От време навреме трябва да се раздават шамари за да има мир и всички да те уважават.
106
1
 
52
 
! Отговори
манипулатори!!! преди 5 години
протестът на родителите няма нищо общо с шамарите! Не изкривявайте темата! Протестът е срещу налагането на извънредни правомощия на държавата уж за защита на детето. Протестът е защото не искаме държавните служители по широки и неясни формулировки да определят как да се възпитава едно дете! Родителите са на протес от обич към децата си, а не защото искат да ги бият
105
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как само извъртат. Протестите срещу стратегията не са заради шамарите, а защото чиновници ще могат да отнемат деца от семейството при всякакъв повод. Може и без шамар, достатъчен е анонимен сигнал.
104
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Насилие на деца над родители не е възможно, тъй като сам е решил да ги създава, детето е лотария и родителят си поема собствен риск. Няма гаранция какво ще получи. Както и насилие над деца не е възможно тъй като това му е част от тялото която се е отделила, като генетичен експеримент, все едно сам да си се насилваш.
103
2
 
13
 
! Отговори
НЕЕЕЕ . . . преди 5 години
Ами нещо за насилието на децата над родителите ? М ? КОГА ?
102
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целият този шум прилича на поговорката - цялата Мара втасала, само безценното си не сресала.
101
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако родителят има високо IQ и съзнава че ако посегне може да бъде сложен на инвалидна количка с дименция малко по-рано от колкото му е генетически заложено сам ще намери друг начин да си обучава генетичният експеримент така е да е послушен и успешен.
100
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е тъй де.Опитват се да внедрят шведския модел.Първо държавата прокарва такава линия,после подобен закон според който държавата има повече права от родителите,после тия права ги прехвърля на частни сдружения,които освен че отнемат децата ,а и порядъчно захлебват от тази си дейнодст държавна пара.И накрая ще ви прокарат и истанбулската конвенция плюс джендърството, което ще има ексклузивни права да ви отглежда отнетите ви деца!
99
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за случаите на насилие - вербално и физическо от деца към родители? Нещо по темата, защо не помислим!?!
98
9
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истината е, че без бой растът нагли лигльовци!
97
25
 
10
 
! Отговори
Оксидент преди 5 години
Така както е неприемливо мъж да удря шамар на жена си, така не може и родител да малтретира физически или вербално детето си. Това последното спада към домашното насилие, независимо какъв закон ще се приеме или не. Или пък не, на *** си му харесва да млати за спорта.
96
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата не са ваши, те са първо на държавата, защото тя плаща да бъдат индоктринирани в училище, после на майката и на последно място баща, който само обслужва нея и децата да си харчат на воля. И ако не слуша му ги взимат.
95
5
 
24
 
! Отговори
До Барселона преди 5 години
А като не му удариш шамара на време, като стане тинейджър той ще те поошамарва, докато получи каквото иска, и ти нищо не можеш да направиш. Нормално ли ти се струва?!
94
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Понякога имам чувството, че тук в България сме някакви аборигени от джунглата..."Айде не се напъвай напразно. Ако намеренията бяха ИСКРЕНИ, никой нямаше да спори. Ха сега кажи, какво произнесено ОФИЦИАЛНО наистина е значело каквото изглежда? НИЩО. Това е и причината хората да не вярват на НИЩО - всичко е завоалирано литкане за по-добро стригане на овцете.Но на овцете взе да им писва, а имат и рога.
93
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаме си закони. Стратегии, конвенции, паради и т.н. да си правят на Запад.
92
2
 
38
 
! Отговори
да преди 5 години
Ей, ***, много изопачавате истината.Едва ли не който не е джендераст си убива детето от бой. ДА се чуди човек как е имало толкова велики личности в световната история без вашите конвенции и простотии. ДА бяхте приели педофилите да се кастрират химически, за да повярвам, че мислите доброто на децата ни. Но НЕ.
91
0
 
18
 
! Отговори
До Анонимен 92 преди 5 години
Драги, ти или си много наивен или си твърде глупав и ***. Да бе проявил малко повече интелигентност. Можеше да напишеш в Чичко ГУГЪЛ "за финансирането на НПО-тата" или нещо друго свързано с тях. Щеше да ти излезе един от многото материали за финансирането на НПО-тата от ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ. За 2011-та година НПО-тата са получили 4 милиона лева, а са претендирали за още 10. За миналатта, а и за тази година финансирането им е повече. Много от тези НПО-та са на СОРОС(над 40 са само тези на РОМЕЙТЕ).
90
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе оставете ги НПОта и Хелзинкски комитети оправдания.Тук минава само каквото каже Бойко Борисов. Той управлява и пармалента и изпълнителната власт и масата кметове по места и прокуратурата с Цацаров.Очевидно е, че Борисов ги прокарва тези програми и натиска всички за тях.Ако беше един косъм против досега да им е удалир ножицата сто пъти.
89
0
 
3
 
! Отговори
До лъжеца преди 5 години
Последният цитат е от глава Механизми за управление и координация.