Възпитанието с шамари остава законно, за да не се гневят родителите

Новата стратегия за децата още нямало да бъде приета
216
Възпитанието с шамари остава законно, за да не се гневят родителите
Снимка: Pixabay

След като родителите излязоха на протест срещу проекта на новата стратегия за детето, социалният министър
Бисер Петков обяви, че засега документът няма да бъде приеман от правителството.

Според родителите в стратегията се предвижда "пълна власт" от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство.

Още по темата

Заради тези критики Петков обяви, че проектът на Национална стратегия за детето (2019-2030 г.) ще бъде преработен до постигане на взаимноприемливи текстове в рамките на продължаващото обществено обсъждане.

Той припомни, че вече беше обявено от ДАЗД и МТСП, че обществените консултации продължават до края на май, като целта е да бъдат приети такива текстове, които да изчистят страховете на някои от родителските организации.

"На този етап проектът на стратегия няма да бъде придвижен към приемане от МС, а ще се даде възможност да продължат дискусиите и в обсъжданията да се преодолеят тези страхове, които създава проектът на стратегия", каза Бисер Петков, цитиран от БТА.

"Ние не казваме ,че на всяка цена тази стратегия трябва да се приеме, проявяваме необходимата гъвкавост, вслушваме се в мнението на обществото, в предложенията на родителските организации, затова обсъжданията продължават. Да се надяваме, че до края на май ще получим конструктивни предложения", допълни той.

Според него е важно повече хора да се запознаят с текста на стратегията.

В обсъжданията ще участват както експертите, подготвили документа, така и тези, които имат нови предложения по него като целта е да се стигне до необходимото съгласие за такъв национален стратегически документ, за да може стратегията да проработи.

Министър призна, че текстът за забраната на физическото наказание е предизвикал бурна обществена реакция, но е важно да се разбере какво се има предвид с него.

"Стратегията цели насърчаването на родителите да ползват такива методи на възпитание, които не уронват достойнството на децата. Текстът може да претърпи някакви промени, за да не се свежда до въпроса дали може родителят да плесне детето си", каза още Петков.

"Родителите и семейството имат основна отговорност за възпитанието на децата, а стратегията задава и мобилизира усилията на всички институции за подкрепа на семейството за развиване на потенциала на децата, това е нейната цел", подчерта той.

Според него обаче другите опасенията на родителите, че социалните служби ще придобият твърде много права, за да отнемат деца, са неоснователни.

Той увери, че стратегията не е нормативен документ, не дава права на социалните служби повече от тези, които в момента Закона за закрила на детето им дава.

"Това са мерки за закрила, предвидени в закона, които се прилагат в последователност, като отнемането на детето от семейството е крайна мярка и тя се налага от съда", разясни Петков.

Той допълни, че съдът е този , който решава дали детето ще бъде настанено в приемно семейство или в някаква форма на резидентна грижа.

Петков отбеляза, че в България има много деца, които остават на грижата на държавата и семействата по различни причини отказват да се грижат за тях.

Според министъра трябва да има развита система за закрила на децата и заедно с всички организации, които работят в тази област, да се намери балансът между участието на родителите, на семейството, което и стратегията признава, че е водещото, и подкрепата, която съответно държавата трябва да предоставя, както и средствата и мерките, с които да го прави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бийте се, полезно е. Така по-бързо ще се отърве света от лумпеноидни балканци.
87
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Уважаеми 74Вие се издадохте че сте от мешаштите се в държавния ни живот чуждестранни НПО-та. Какво се обиждате че някои ви определят за лъжец. НПо-тата не са толкова чисти в помислите си. Кой си дава парите ей така заради някакви си българи. Хелзинкският комитет да не би да е света вода ненапита, или Америка-България. Какво ни заблуждаваш, ние да не сме расли в Амазонската джунгла и вие НПО-тата с мисионерска страст идвате и цивилизовате.
86
0
 
23
 
! Отговори
Поинтересувайте се преди 5 години
какви са изискванията едно семейство да бъде приемно никакви даже няма изискване те да имат средно образование.Ежедневно по медиите има зов за помощ за някое дете миналата година майките на деца с увреждания излезнаха на улицата от отчаяние.Децата с белодробна недостатъчност измират.Взимат се само деца на бели родители на шведите не смеят и същата тази държава е тръгнала да регулира семейните отношения с рестриктивен наказателен закон.
85
0
 
2
 
! Отговори
Има една преди 5 години
стара английска мъдрост:Ако родителят уважава пръчката, то той не уважава маймуняка!!!
84
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо Бойко Борисов скочи да прокарва тези политики срещу Българските семейства?Защото да нямаме илюзии, че това мачкане ще доближи братята роми: 1. Тя по закон ПЕДОФИЛИЯТА и сега е забранена, но виждаме малолетни родилки постоянно. И на Бойко Борисов явно му харесва щом за 11 години положението е същото.2. И сега е незаконно но момичета включително малолетни и непълнолетно се ПРОДАВА като *** на ромски пазари за булки. Бойко Борисов от 11 години власт едно от тези момичета не спаси!
83
6
 
11
 
! Отговори
22 преди 5 години
Нека ви разкажа за боят от родители. НЕ ПОМАГА. прави те страхлив, ама до толкова страхлив, че си готов да те стъпчат стига да няма конфронтация, защото след нея има шамари. Мен са ме били, ама много бой- един клатещ зъб замина, разбит нос и много много унижение. Съчетайте го с психическо тормоз " от тебе няма нищо да излезе" и става един млад човек, който го е страх да направи каквато и да е крачка. ТА, децата трябва да се пазят. Исках много пъти да звънна на някакъв телефон, но нямаше.
82
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимния 85Абе Вие жена и деца имате ли? Ако нямате, какво коментирате по въпроса. Ако имате , я кажете всяка вечер ли ги биете, та коментирате, че всички мъже си бият жените и децата. Това го разпространяват НПО-тата , ама те са хора които лансират разни тези произхождащи от дяволския запад и трябва да бъдат изгонени от страната.
81
1
 
15
 
! Отговори
Разделяй и владей преди 5 години
За да имаш сплотена социална група едно от изискванията е да има общи правила за всички(ако ви интересува четете социална психология там е обяснено по подробно).Та ако искаш да разцепиш едно общество най лесно е като дадеш повече права на едни отколкото на други.И търканията започват.А иначе не се съмнявам че ако ни го набият тоя закон.То той ще важи до последната запетая само за българите а към останалите малцинства от шведи,муслита и ЛГБТ няма да се прилага поради ,,културните им особености,,
80
0
 
23
 
! Отговори
охо бохо преди 5 години
Не ми се чете този пасквил, достатъчно ми беше заглавието ! Имал съм две жени. Възпитал съм три деца и то дъщери и никоя не е удряна, но с удоволствие бих ошамарил тази "журналистка" !
79
7
 
3
 
! Отговори
Само питам преди 5 години
Възпитанието с шутове законно ли е?
78
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 741. Ще те помоля културно да не ме наричаш лъжец, защото нищо от нещата, които написах не е лъжа.2. Никъде законоприектът не се казва или дори споменава, че НПО-та ще получават пари от държавата за каквото и да било. Манипулираш хората целенасочено, което е доста некоректно.3. Темата е да за това дали е или не е позволено от закона родители да бият децата си. Като я подменяш изкуствено с друга, за НПО-та, *** и тем подобни не допринасяш по никакъв начин за дискусията.
77
0
 
7
 
! Отговори
отврат преди 5 години
стратегическата роля на високостоящите празнотиквеници е направо покъртителна
76
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагат скандални неща, майките им наскачаха, сега ама вие всъщност искате да биете децата.АЛОООО загрижените за децата:КОГА ще отидете в столипиново във факултета и т.н. ?Кога ще погледнете как живеят ТАМ децата?КОГА ще спрете скандалното продаване на млади момичета за булки от ромски семейства?КОГА ще спрете масовата повсеместна ПЕДОФИЛИЯ водеща малолетни родилки роми на по 12 годинки в болниците?Защо на фона на тези КРЕЩЯЩИ проблеми работите да мачкате българските семейства?
75
1
 
16
 
! Отговори
До 74 преди 5 години
Лъжецо, точно съм чел програмата и знам какво говоря. Държавата практически е задължена да издържа НПО-тата, защото тя и организациите ще провеждат обучения в училищата. Включително сексуално образование. Създават се структури по общини, в които участват представители на НПО-тата и различни ***. органи. Те ще съгласуват провеждането на стратегията.
74
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мдааа, нека си бием децата, нека и жените да си бием...направо дайте да я закриваме тая държава, то се е видяло, че за нищо не ставаме и сме с манталитета на някакво африканско племе.
73
0
 
13
 
! Отговори
До Петя преди 5 години
Това е Денят на розовата фланела. Карат и момчетата, и момичетата да се обличат в розово, уж като знак за борба срещу насилието. Обичаят възникнал в Канада и сега го налагат и на нас.
72
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шамарите раздава лошият и глупав родител. Да възпитаваш чрез бой е все едно да пиеш едновременно хапче за сън и разхлабително. Адът ти е сигурен.
71
26
 
2
 
! Отговори
България! преди 5 години
Уважаеми читатели, моля опомнете се! Това е може би най-смисленото нещо предлагано от това неадекватно правителство. Вместо дружно да го подкрепим в интерес на всички деца, ние обръщаме темата на някакви ***, кой с каква прическа и дамите с какви поли ходил през комунизма и не знам си още какви глупости. Според вас да биеш дете е съвсем в реда на нещата, така ли? Както казаха по-надолу боят не възпитава и по това няма спор, защото има предостатъчно научни изследвания по темата вече.
70
2
 
6
 
! Отговори
P.,???,... преди 5 години
До АнонименВремето, когато българите бяха считани за прусаците на Балканите (Ото фон Бисмарк), е отминало. Но много от старото поколение си спонмнят с носталгия за тази характеристика, която беше по-скоро заради българския воин.
69
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До петяПо-оригинална лъжа не можа ли да измислиш? Аз пък ходя на родителски срещи от 20 години на трите ми деца и такова нещо как не ми се е случило? Сигурно защото не е вярно и го пишеш само за да настройваш лековерните хора? Много евтин опит за манипулация.