746 къщи построени с европари. Всички ли обаче приемат гости?

С европари купени джипове, АТВ-та и два катамарана, посочи Арнаудова
Обновена: 24 апр 2019 16:11 | 24 апр 2019 16:08, Красимир Ангелов
105
746 къщи построени с европари. Всички ли обаче приемат гости?
Снимка: Булфото

С пари по европроекти са построени у нас общо 746 къщи за гости на стойност 202 милиона лева, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Част от обектите са в защитени зони по морето. Установено е обаче, че с европари са купени яхти, джипове, АТВ-та и два катамарана, посочи Арнаудова.

Още по темата
За АТВ-тата собствениците обяснили, че ще ги ползват до труднодостъпни райони, за да правят разкопки. А за катамараните - че ще водят туристи на разходки по Дунав и в морето.

Прокуратурата обаче има сериозни съмнения, че част от къщите за гости не функционират като такива. Други пък вероятно с фалшиви документи са отчитали, че са приемали гости.

Цацаров разпореди: Проверки на къщите за гости. На всички!

"Съмненията на прокуратурата са, че в част от тези къщи не се осъществява каквато и да е туристическа дейност, въпреки, че бизнес плановете, които са послужили за отпускане на европейското финансиране са посочили това като основна дейност“, добави Арнаудова и продължи: "За част от къщите за гости бенефициентите са били изрядни по документи търговци, но реално след като изтече 5-годишен мониторингов срок, къщите остават за ползване на бенефициентите".

По повод имота, за който се твърди, че е на подалия оставка заместник-министър на икономиката Александър Манолев, Арнаудова уточни, че проверката вече е по същество и се проверява кои гости са били в тези къщи. Прокуратурата смята, че младата Ана Димитрова, на чието име се водят няколко обекта, е подставено лице. Тя вече е разпитана. Самият Александър Манолев също е открит и разпитан.

Междувременно в общината в Сандански някой е оставил ключ за въпросната къща в общината и оставил бележка с призив да не се разбиват врати, отбелязва БТА.

Масови проверки на къщи за гости, сигналите "валят"

Говорителят на главния прокурор посочи, че са изискани разрешения от община Благоевград и Сандански за строителство на къщата и басейна. „В петък се извършиха действия по претърсване на трите адреса, като единият беше на къщата за гости. Там не намерихме никой. Претърсването е осъществено с представител на общината“, посочи тя, като обясни, че жилищата, които е претърсвала прокуратурата са били видимо почистени.

Арнаудова обаче се оплака, че от прокуратурата не получават съдействие от Община Сандански и не са предадени документите, които разследващите органи са искали. "Служителите не желаят да свидетелстват за нас, и не си спомнят кой е оставил ключа и е донесъл декларацията. Това е затруднението ни там", добави говорителят на главния прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
14
 
! Отговори
Тролъ преди 4 години
На Бойко милионерите те!
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
естествено, че всичко ще е наред! с тези къщи за гости колко пари от рушвети са изпрани, че ни е бедна фантазията да си го представим! че и с хотелите им!
61
3
 
9
 
! Отговори
Не съм експерт, но.. преди 4 години
Бъдете сигурни братя, че всички са си вързали гащите и ще предоставят при поискване документи, че къщата е отдавана под наем. Сега просто ще се вдигне поредната пушилка за пред хората... и всичко ще отмине до максимум месец...
60
0
 
16
 
! Отговори
Етооо преди 4 години
ГЕРБаджийската мафия със скандали на всеки 3 дни. Кражби, кражби и пак кражби. Прякора на групата за отвличания "Наглите", важи и за ГЕРБ.
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
естествено че всички плащат! особено собствениците! те почиват в собствените си къщи за гости, ама на държавни разноски!
58
8
 
2
 
! Отговори
висок преди 4 години
Абе смешници, къщите са 2004-2010 г!!!! Къде беше ГЕРБ тогава?
57
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имах лично предложение, което изглеждаше така. Имаш земя, направи си проект за къща за гости. Ние ще одобрим проекта НО! Фирмата която ще построи обекта ще бъде наша и ще надуе цената, а ти ще се съгласиш. ;)
56
0
 
19
 
! Отговори
Спокойно преди 4 години
Всички са чисти, като утрина роса покрай атомна централа. Цацаратурата ще каже на края, че няма доказателства за извършени нередности. За Цвъ Цвъ имаше 10 тома с доказателства, но го обявиха за невинен. ГЕРБ крадът от земеделски програми, общински проекти, кметовете продават земята на България, за стотинки и много други.Тези 202 милиона са малка прашинка. Румъния удвои икономиката си с парите от ЕС, а ГЕРБ ги делят по между си.
55
0
 
13
 
! Отговори
Фаними Куров преди 4 години
Не може държавен служител (слуга на народа) да излиза с костюмчета за хиляди евра, златни обеци, очила, все едно е на Пабло Ескобар майка му.Що за безочие?
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Цацаров и мацаров са в схемите. Трябва истинска реформа, защото държавата е погълната от мушенници.
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спират с еврофондове през 2020 година,няма да има аванта,а и трябва да са готови за проверки от ЕС по правилно усвояване,по назначение ,на отпуснати ЗАЕМИ, не подаръци от СССР, не е така при Германия.Прошки няма да има.Затова бягат да търсят под вола теле..Пари за наводнения,земетресения има ли?За членска такса НАТО,ЕС? Няма..Дянков къде е с милиарда от пенсиония фонд? И колко други..Батак..
52
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Публична тайна е, че средствата по "САПАРД" отидоха в хотели по морето и по зимните курорти, а средствата за развитие на селските райони в къщи за "тъщи".
51
2
 
7
 
! Отговори
публиката преди 4 години
Ние на трибуните искаме действие. Мачкай Цацаров тия мошеници, които използваха Министерство на Земеделието 2007г.и деформираха икономиката. Ние сме с теб.
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха, ха- хората си направиха вили и имения... и приемат гости- близки и приятели през уикенда на барбекюто в градината и пият просеко!Вместо да финансират детска болница, дом за възрастни, зъболекарски грижи за бедни...къщи за роми... Ама целта е да се подкупва политическата класа- тя да е доволна!
49
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента по НОВА ТВ Йончева им разказва играта на мошениците герберасти...
48
0
 
18
 
! Отговори
75294 преди 4 години
Нещата почват да излизат наяве, защото европейските прокурори няма да са подкупни като нашите и няма да има възможност за поемане на отговорност чрез проформа оставки !
47
0
 
17
 
! Отговори
-10 преди 4 години
Я има 10-тина къщи за туристи, я не. Всички останали за тъщи!
46
0
 
11
 
! Отговори
Смешник преди 4 години
Сметни баси развитието на селски регион със къща хората фабрики и ферми правят тука ...
45
3
 
8
 
! Отговори
бай уй преди 4 години
за някои другари може,за други не може,а? някой другари у нас ще живеят вечно и затова строят като за световно...а иначе викат дръжте крадеца...Хора бдете! Комунизъмът и ДС не си отиват...без бой...
44
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Йончева трябва да е там.....точно там трябва да е, при Иванчева.