746 къщи построени с европари. Всички ли обаче приемат гости?

С европари купени джипове, АТВ-та и два катамарана, посочи Арнаудова
Обновена: 24 апр 2019 16:11 | 24 апр 2019 16:08, Красимир Ангелов
105
746 къщи построени с европари. Всички ли обаче приемат гости?
Снимка: Булфото

С пари по европроекти са построени у нас общо 746 къщи за гости на стойност 202 милиона лева, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Част от обектите са в защитени зони по морето. Установено е обаче, че с европари са купени яхти, джипове, АТВ-та и два катамарана, посочи Арнаудова.

Още по темата
За АТВ-тата собствениците обяснили, че ще ги ползват до труднодостъпни райони, за да правят разкопки. А за катамараните - че ще водят туристи на разходки по Дунав и в морето.

Прокуратурата обаче има сериозни съмнения, че част от къщите за гости не функционират като такива. Други пък вероятно с фалшиви документи са отчитали, че са приемали гости.

Цацаров разпореди: Проверки на къщите за гости. На всички!

"Съмненията на прокуратурата са, че в част от тези къщи не се осъществява каквато и да е туристическа дейност, въпреки, че бизнес плановете, които са послужили за отпускане на европейското финансиране са посочили това като основна дейност“, добави Арнаудова и продължи: "За част от къщите за гости бенефициентите са били изрядни по документи търговци, но реално след като изтече 5-годишен мониторингов срок, къщите остават за ползване на бенефициентите".

По повод имота, за който се твърди, че е на подалия оставка заместник-министър на икономиката Александър Манолев, Арнаудова уточни, че проверката вече е по същество и се проверява кои гости са били в тези къщи. Прокуратурата смята, че младата Ана Димитрова, на чието име се водят няколко обекта, е подставено лице. Тя вече е разпитана. Самият Александър Манолев също е открит и разпитан.

Междувременно в общината в Сандански някой е оставил ключ за въпросната къща в общината и оставил бележка с призив да не се разбиват врати, отбелязва БТА.

Масови проверки на къщи за гости, сигналите "валят"

Говорителят на главния прокурор посочи, че са изискани разрешения от община Благоевград и Сандански за строителство на къщата и басейна. „В петък се извършиха действия по претърсване на трите адреса, като единият беше на къщата за гости. Там не намерихме никой. Претърсването е осъществено с представител на общината“, посочи тя, като обясни, че жилищата, които е претърсвала прокуратурата са били видимо почистени.

Арнаудова обаче се оплака, че от прокуратурата не получават съдействие от Община Сандански и не са предадени документите, които разследващите органи са искали. "Служителите не желаят да свидетелстват за нас, и не си спомнят кой е оставил ключа и е донесъл декларацията. Това е затруднението ни там", добави говорителят на главния прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
8
 
! Отговори
Сф келеш преди 4 години
Пълен фарс, заминаха няколко къщи, ами хотели, банки, предприятия?700 къщи, 1 квартал, ами цели блокове? Лично аз знам Паси какъв блок има на плиска, ама трабант карал....
82
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зо 80. При Живков нямаше как да стане. Да. Защото Политбюро всички пари от Запада ги обръщаше в лозонги , синикурни длъжности на хора близки до номенклатурата, усмоаваха ги по мероприятия, печат на пропаганда, фалшива култура, и всякакви измишльотини. Запада се развиваше финансово, технически, материално, културно и без лозонги и балони в пропаганда.
81
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако се разбутат магистралите и ремонтите зад всеки ъгъл , сигурно ще ни стане лошо
80
3
 
7
 
! Отговори
Край преди 4 години
Ми те отпускат пари за къщи за гости по некакви села и паланки дето турист не са виждали НИКОГА пък после що нема туристи. Ми нема и да има. Важното е че едни пари са влезли в България тоя дето ги е "усвоил" ще си купи агнешко, кола или пък ракия и ще има за всички по малко.Пари от ЕС вземаме всякакви.
79
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Двеста милиона са много пари,но на база милиардите "усвоени"от едрите арендатори и земевладелци, са грубо казано трохи!
78
2
 
6
 
! Отговори
CuGaHuH преди 4 години
и на края 6 се окаже че виновни няма,както винаги,и пак,всичко 6 е на наш гръб
77
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
липсва ли ви вече бай Тошо , това по негово време нямаше как да се случи , със свещ ще го търсим ама няма да го намерим
76
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
77 Не си прав за годините,за да бъде оправдана и потвърдена Европейската субсидия къщата за гости трябва да функционира като регистрирано и категоризирано място за настаняване най малко ПЕТ години след изпълнението на проекта.Но тия наглеци даже и тоя мижав срок не спазват!
75
5
 
1
 
! Отговори
Не е много ясно преди 4 години
Да кажем, построена къща за гости с финансиране по европрограма. През първата година имало туристи в нея. През втората - не. Не се намерили желаещи да я ползват. Какво става тогава. Използвана ли е по предназначение или не?
74
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бивол изкара преди две години списък с всички къщи с нарушения - 300 къщи. Сега загряха да ги проверяват.
73
1
 
14
 
! Отговори
Пора преди 4 години
Да не забравяме, че именно благодарение на министъра на земеделието Порожанов тези измами с къщи станаха възмжни заради занижения контрол и останаха години наред непроверени.
72
0
 
13
 
! Отговори
Списъкът на Къщитв преди 4 години
Абе данъчни, трудно ли е да проверите 700-800 договора за финансиране по европрограми. Ами дайте обяви да ви помогнем.
71
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проверката е много лесна,всички къщи за гости се регистрират и категоризират до три звезди в съответните общини,всяка една община води регистър за броя на нощувките и платена такса за всяка една нощувка.Веднага излиза дали къщите са приемали гости или...........И те така!
70
2
 
9
 
! Отговори
Бай Шиле преди 4 години
Няма една къща да не е на (наш човек). Закривайте ***.
69
1
 
11
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До ХаххаНикакъв комунизъм / в комуните има ред и дисциплина/, Това е анархия по Бойко Борисовски !
68
0
 
12
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Тия с къщите за гости и притежателите им с туризъм без туристи ли ще се занимават, при това в пущинака на обезлюдени селища, м? Как са отпуснати тези средства със /сгрешени умишлено/ неверни бизнес планове, м? Безвъзмездно ли са отпуснати средствата или ще трябва да ги връщат?
67
1
 
17
 
! Отговори
Хахха преди 4 години
Някой хора вече си посториха частен комунизъм с народните пари! А простите хорица още си мислят че живем в демокрация и капитализъм със свободен пазар.....и всички имат равен старт.
66
0
 
3
 
! Отговори
Не съм трол преди 4 години
Тоя дето пишеш от него. Върни го на хората, от които го открадна! Крадец
65
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Къщите преди 2009 са ясни!Тия отпреди година с минералната вода на ГЕРБ аджийте ни интересуват отде парите извадиха?
64
0
 
18
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Едно е сигурно, няма къща за гости, която да не е на наш човек.