Феталната хирургия - нова надежда за живот на стотици бебета

Д-р Петя Чавеева е един от най-добрите специалисти в света
Обновена: 24 апр 2019 15:06 | 24 апр 2019 15:00, Красимир Ангелов
3

2357 гледания   |  Още видео

Д-р Петя Чавеева е един от най-търсените и успешни млади медицински специалисти у нас. Акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина, тя е посветила кариерата си на най-малките - на тези, които се борят за първа глътка живот. Тя извърши първата операция на бебе, докато е още в утробата на майка си.

Оттогава д-р Петя Чавеева и нейните колеги спасяват по методите на феталната хирургия все повече български бебета, които днес вече растат щастливи. В световен мащаб технологиите за вътреутробни операции не спират да се развиват, а през следващия месец ще бъдат представени и у нас на голям конгрес.

Д-р Чавеева обясни, че идеята на майчино-феталната медицина е да се гарантира протичането на живота на бебето в утробата и след раждането.

"Идеята е да оценим висок риск за редица заболявания, които характеризират плода. Именно генетични, структурни, хромозомни заболявания и не само. Състояния, които могат да навредят на състоянието на плода и на живота на майката. Това са високо кръвно по време на бременност, прекламсия, гистационен диабет или преждевременно раждане", каза младият акушер-гинеколог в студиото на "България сутрин".

Д-р Петя Чавеева посочи още, че феталната хирургия влиза в употреба при определени състояния, а най-често това става при еднояйчни близнаци, при която тя е от полза да се запази поне един живот.

"Ако не им се предостави вътреутробна фетална хирургия, то рискът да загинат в утробата или да се родят преждевременно е повече от 90%", допълни д-р Чавеева.

Пред Bulgaria ON AIR тя обясни, че целта на феталната медицина е да се гарантира и помага на майки и бебета, независимо от късната възраст на зачеване, която е тенденция в голяма част от развитите страни, включително и България.
 


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
ддд преди 1 месец
Изключителна лекарка, невероятен човек!
3 фетални морфологии ми е провела, нито веднъж не ме претупа, нито веднъж не беше отегчена. Макар да е затрупана с работа, винаги намира сили да е усмихната, любезна...професионалист!
2
0
 
10
 
! Отговори
Мъж! преди 1 месец
Ами браво на госпожица Чавеева! Точно това е млада жена, която Е ИСТИНСКИ ПРИМЕР ЗА ПОДРАЖАНИЕ, а не разни Николети, Златки, Патки и други подобни! Лошото е, че за такива като нея ПИШЕТЕ ЕДИН ПЪТ В ГОДИНАТА, а за такива като тях ПО НЯКОЛКО ПЪТИ НА ДЕН! И после се чудим, защо нацията затъпява все повече, а България става все по-зле и по-зле! Ами точно затова! Щото като пример за подражание ПОСТОЯННО НИ НАТРАПВАТ РАЗНИ ЛЕКИ ЖЕНИ, А НЕ СИМПАТИЧНИ И УСПЕЛИ МЛАДИ ЖЕНИ, КАТО ТАЯ ЛЕКАРКА!!!
1
0
 
22
 
! Отговори
Боно преди 1 месец
Д-р Чавеева проведе 2 прегледа на съпругата ми по време на бременноста й. Чудесен млад човек и специалист. Желая й успех в благородната й професия.