Хиляди камери в училищата дебнат за крадци и побойници

Следи се кой влиза и излиза от сграда, какво се случва на двора
24 апр 2019 08:24, Елка Василева
11
Хиляди камери в училищата дебнат за крадци и побойници
Снимка: "Монитор"

2069 камери, инсталирани в училищните коридори, дебнат за крадливи деца и търсят кои са виновните при възникнали спречквания и побоища между хлапетата, пише „Монитор“, като се позовава на данни от просветното министерство.

С поставени на входовете камери в 1786 училища директорите следят кой излиза и влиза в школото, ръководено от тях.

В 1908 пък наблюдават какво се случва в дворовете.

Най-малко използваният метод от школското ръководство за следене за спазването на реда е видеонаблюдението в класните стаи. Само в 1729 училища са поставени камери в помещенията, където се обучават възпитаниците в тях.

От справката на просветното министерство става ясно, че всяко осмо училище в страната е без каквото и да било видеонаблюдение. Най-много училища без поставени охранителни камери са в област Смолян – 28. След нея се нареждат областите Пазарджик с общо 26 школа без камери и Варна – с 20.

Най-добре защитената област пък се оказва Габрово, където няма училище без видеонаблюдение.

В столичното 119-о СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ първите камери са монтирани преди 7 години, а преди три ги заменят с най-новите, каза директорът на школото Диян Стаматов.

„В ежедневието ние ги използваме за разрешаване на различни проблеми. Търсим изчезнали вещи - децата забравят телефони, портмонета, раници и ги намираме с помощта на камерите. Има и случаи на агресия, в които гледаме записите, за да разберем кои са участниците“, обясни Стаматов.

Той уточни, че във връзка със закона за защита на личните данни записите не биват показвани на трети лица, като към тях спадат и родителите на малчуганите.

„На тях освен собствените им деца има и други. Родителите не бива да гледат записите, защото това може да бъде причина за завеждане на съдебно дело“, разясни директорът. Затова в училището записите могат да се гледат единствено от педагогическия съвет или от деца, които са на тях и имат някакъв проблем и търсят начин за разрешаването му.

„Чрез изискване от различни институции като МВ видеозаписите могат да бъдат получени, но не и да бъдат предоставени на частно лице“, каза още Стаматов.

Във Варна видеокамерите най-често разкриват кражби и телесни повреди вследствие на побои, коментира зам.-кметът по реда и сигурността Тодор Иванов. Той посочи, че през последните години тенденцията в морската столица е за намаляване на броя на нарушителите и възрастта им, като все повече от тях са под 14 години. Според Иванов обаче нерядко случаите на детска агресия се потулват от училищното ръководство заради страх от сриване на имиджа на училището.

Благодарение на „зорките очи“ във Варна е заловена и осъдена чистачка в елитна варненска гимназия, уличена в кражба на пари от 11 деца в рамките на 3 месеца. Видеокамерите заснели как хигиенистката се възползвала от провеждането на занятия по физкултура извън класните стаи и под предлог че влиза да ги изчисти, системно бъркала в джобовете на ученически якета и вземала различни дребни суми.

Камерите помагат да се разкрие и кой е откраднал два мобилни телефона от оставена без наблюдение раница в двора на училище. Записи от сървърите на училищни камери помагат и за издирването на крадец. Те запечатват и как за минути се обира кола до училище „Елин Пелин“ във Варна. В Професионалната гимназия по строителство във Варна пък разкриват 22-годишен мъж от Каменар, който нахлува в междучасието и пребива ученик.

Охранителна видеокамера в Основно училище „Проф. Иван Батаклиев“ в Пазарджик пък преди време помогна да се разкрие и задържи крадец, който отмъкнал от кабинета на директорката джиесема и портмонето й. Наркоманът и криминално проявен минал през охраната на школото, като казал на пропуска, че има насрочена среща с директорката, която в това време била в съседната стая.

Камерите, които са монтирани в бургаските училища и забавачки, се виждат отдалеч и крадците старателно ги заобикалят. Самият факт, че се знае, че някъде има видеонаблюдение, е достатъчен за успешната превенция, смятат директорите на учебните заведения. Именно затова според тях там, където са монтирани камери, няма дори и дребни престъпления.
 


11
Още по темата: камери в училищата
Още от Общество
Петото евангелие – по стъпките на Спасителя в Святата земя
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма ли дисиденти и борци да се оплакват от подслушване и наблюдение?
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз като ходех на училище в светлите 80-те си беше нормално да те обрънзат по-големите. И ако много се опъваш да изядеш някой шамар.

Пък на един искаха да му вземат калинката. Той не си я даваше, големите го помляха от бой. Разбит нос, синини, скъсани дрехи... Директорът гледаше от прозореца. Като си тръгнаха слезе и каза че ще ги изключи от училище. Чудо голямо, те и без това идваха само да се снабдят с пари за цигари и електронни игри.
7
1
 
12
 
! Отговори
до 1 преди 3 седмици
Училището е място за получаване на образование. Семейството е място за превъзпитание. В днешно време няма семейства, или има само на хартия.. Родители превърнали се в роби на прищевките на собствените им деца.. Възпитанието в семейството не е нулево, минусово е!
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А КОЙ СЛЕДИ ДИРЕКТОРИТЕ?
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Децата не се раждат крадци, а гледайки как около тях се краде, стават такива. Примерите са безброй много, още като почнеш от яслата и хленченето за пари, които реално се крадат, минеш през директорите, които ако не крадат от баба знам че умират, погледнеш, цецко ухото с етажа, енергията и чакрите. Хвърлиш едно око на сашето манолев. Баш суджука пък не е за разправяне. Като добавим че няма престъпление без участието на бивш, настоящ, или бъдещ милюцюнер-полюцай и картинката се изяснява.
4
1
 
12
 
! Отговори
Новия Световен Ред. преди 3 седмици
При новия световен ред е така. Камери,микрофони и шпиониращи програми дебнат навсякъде и записват всяко ваше действие. Скоро сигурно ще направят и устройства които ще ви четат мислите.
На практика това което беше през комунизма, доносниците и агентите сега ги заменят със технологии. И всички имат електронни досиета.

Докато вие си гледате релити шоутата и спорта и чалгата.... масоните строят затвор около вас.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лоша новина за яcтpeбeте
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Камерите сами по себе си не могат да дебнат. Те могат да предават изображение на екран. Има ли дебнещи очи, наблюдаващи този екран?
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Училището трябва да е място за превъзпитание, а не за следене. Камерите просто измиват ръцете на директорите за това, че са си свършили работата.