МС отпусна почти 21 млн. субсидия на вероизповеданията

С парите ще се изплатят възнаграждения на духовниците
25
МС отпусна почти 21 млн. субсидия на вероизповеданията
Снимка: архив, БулФото

20 770 000 лв. държавна субсидия за вероизповеданията одобри правителството на редовното си заседание днес.

От тях 15 000 000 лв. са за източноправославното вероизповедание, което е остатък от държавната субсидия за 2019 г., и 5 770 000 лв. са за мюсюлманското вероизповедание.

В началото на заседанието премиерът Бойко Борисов уточни, че държавата изпълнява поетия ангажимент, а средствата са за заплати на духовниците.

През 2018 и 2019 г. бяха приети промени на Закона за вероизповеданията, с които се въведе нов ред на финансиране от държавата на регистрираните вероизповедания в страната. С разпоредбите на чл. 28 от закона бяха определени критерии, съгласно които ежегодно със закона за държавния бюджет трябва да се одобрява разпределението на субсидията.

Владиката от едната страна, ходжата от другата... Няма сделки с вярата!

Заради това, че Законът за държавния бюджет на Република България за 2019 г. беше приет преди промените в Закона за вероизповеданията, с параграф 19 към преходните и заключителни разпоредби на изменителния закон е предвидено за тази година Министерският съвет да одобри държавната субсидия.

Средствата по бюджета на Министерския съвет ще се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет и чрез преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за 2019 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
За "Сборище на грешниците от предпоследния час" колко е субсидията?Защо Църквата се опитва да служи на трима господари? КДС, Кесария и Бога?
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Връщаме се в Средновековието. Има партийна аристокрация на държавна издръжка, духовенство с привилегии и също държавна издръжка. И селяни, които плащат всичко това и са конкурентно предимство, като евтина работна ръка за господарите аристократи политици и духовенство.