Поскъпват топлата вода и парното - няма да е със 108%, нито с 88%

Засега отоплението в София няма да бъде спирано
Обновена: 24 апр 2019 07:19 | 24 апр 2019 07:12, Елка Василева
61
Поскъпват топлата вода и парното - няма да е със 108%, нито с 88%
Снимка: архив, Булфото

С по-високи цени от юли ще са парното и топлата вода. Увеличението се налага заради сериозната динамика в цените на петрола на международните пазари, обясни Иван Иванов, председател на Комисията за енергийно и водно регулиране.

„След като вчера американският президентът Доналд Тръмп обяви, че от 1 май ембаргото върху иранския петрол влиза в сила за всички държави по света, цената на петрола нараства бързо”, посочи той.

Иванов увери, че няма да има драстично увеличение на цената на топлинната енергия. „Нито 108%, нито 88% ще бъде скокът в цената. Колко точно ще е поскъпването, ще отговорят експертите на КЕВР”, каза председателят на регулатора.

„Труд“ припомня, че преди няколко дни различните топлофикации в страната поискаха увеличение на цените между 3 и 108%, като за най-голямо поскъпване настоя габровското дружество, а за най-малко – столичното.

Междувременно от „Топлофикация” София заявиха, че засега парното в столицата няма да спира. Причината е, че не е изпълнено нито едно от двете задължителни условия – среднодневната температура да е над 12 градуса, както и да има прогноза за дългосрочно затопляне на времето, обясни говорителят на „Топлофикация” София Елизабет Павлова.

Тя напомни, че според нормативната уредба дружеството трябва да осигурява отопление от 1 октомври до 30 април. Така че след края на месеца парно може да има само в жилищни сгради, в които има решение на етажната собственост топлоподаването да продължи.

От днес без парно вече са жителите на Козлодуй и Бургас, а от вчера то беше спряно в Пловдив, Плевен и Враца.

В София се очаква отоплителният сезон да приключи също тази седмица, съобщиха от една от фирмите за топлинно счетоводство. Затова годишното отчитане на топломерите на клиентите є в София стартира от 29 април и ще продължи до края на май.

Изравнителните сметки за София ще бъдат изготвени и разпратени към домоуправителите до 5 юли 2019 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
11
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Днес е 24 април, а парното не е спиряно. Друга година до това време е спряно вече. Дерат ни за сградна инсталация и раздуват отоплителния сезон. Аз парното не съм го пускала вече 50 дена.
31
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Урааа, няма да е със 188%Да живее генерал академик Бойко Борисов
30
1
 
13
 
! Отговори
Американ преди 4 години
'Бази мазния лъжец тоя Иван Иванов! Тръмп налагал световно ембарго!? Ай сиктир бе! Прочее, нашето правителсво явно пак ще е *** на чъжди интереси, както става напоследък - от 30 години насам - без позлза от нarъзвaнeтo.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не е в ред с това парно. При мен сякаш не работи, а се опитвам да го пускам вечер, защото през нощта температурите доста падат.
28
0
 
11
 
! Отговори
Фалшива новина преди 4 години
Поредната фалшива новина - няма повишаване на цената на нефта в дългосрочен план. Временните дневни колебания не са от значение.
27
10
 
4
 
! Отговори
ууу преди 4 години
До ГoшуАз също с радост ще гласувам за ГЕРБ! Защото всички, за които съм гласувал до сега са губели и изчезвали от политиката.
26
0
 
15
 
! Отговори
Селянин преди 4 години
Забележете от 3 до 108% ....това е като го вдигнат с 50% и народа да каже "ееее пак добре като не е 108%" Същото беше и с винетките ако се сещате .....
25
0
 
12
 
! Отговори
С тези преди 4 години
В западна Европа са имали доходи от 270 евро, каквато е нашата минимална заплата, от преди 20 години, но разбира се и тогава техните цени не са били, като сегашните, за сметките и горивата важи същото. Влезнахме в ЕС и се изравниха храните, стоки и техника с техните, но заплатите ни не са за този стандарт и не поемат никакво увеличение на горива и сметки.
24
1
 
15
 
! Отговори
Коп преди 4 години
"Увеличението се налага заради сериозната динамика в цените на петрола на международните пазари"2016,2017 и към края 2018 петрола беше с ниски цени, но в България не се усети. Когато увеличат цените на барела, в България се увеличават цените мигновено, а като беше с цени от 2004-та година, при нас имаше минимално поевтиняване и то след седмици. Всичко е един картел и политиците го подкрепят.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 26. Така е. Правилно е пояснението. Корупцията крепи централния стълб на конструкцията.Няма местна власт.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Триесет години след СОЦА си стоим. Масово и Централизирано във всичко. В Енеритиката пет шест фирми държат 5- 6 милиона население. В Земеделие десетина фараона държат половината земя на Бългапия. В горивата 2-3 богаташа цяла България. Масово народа незнае и кой е истински собственик. Знаят малцина имената. Мнозина знаят само БСП, ДПС, ГЕРБ. Така е при Централизирана власт. По Съветски модел н Европейски съюз. Нито риба нито рак.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 24Скъпо е защото е Централно отопление. И си вързан за Централата.--скъпо е защото е черна кутия, обслужваща черни каси!ей за това е скъпо!
20
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"топло" - единствената комунална услега от типа - "черна кутия", върху която потребителя няма абсолютни никакъв контрол - нито върху потреблението, нито върху цената, върху нищо... цена, определяна буквално с "гледане в тавана".световната тендеция на газа занапред е - надолу, на нефта - също (въпреки локалните колебания), тук обаче всичко върви само нагоре...затова все по изгодно става да си на бойлер, където имаш строг контрол - и върху водата, и върху тока
19
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скъпо е защото е Централно отопление. И си вързан за Централата.
18
1
 
11
 
! Отговори
КРАДЕМ ЗА ПОСЛЕДНО преди 4 години
Из предизборната програма на ГЕРБ
17
3
 
20
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Големият началник от Вашингтон нареди парното да се вдигне и ние, гробарите, изпълняваме. Не сме виновни ние, той е виновен. Аз казах, хау !
16
0
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В преди 4 години
Е как така за толкова години не видяхме намаляване на цената на парното ?? Все петрола се вдига- все войни - Повечето Топлофикации са на ГАЗ!! Какви петроли какви глупости!! Иванов от КЕВР да си гледа пенсията и старините- Над 80% от народът го МРАЗИ!! КЕВР е един безмислен интструмент размиващ отговорността на Правителството към народа- Комисия защитаваща и лобираща за Монополи и ограбваща бедните семейства- Това ли ви е ПОЛИТИКАТА за ДЕМОГРАФИЯТА?? Жалка държава с арогантни богаташи с власт!
15
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 16Някой усеща ли се защо е това ембарго.... поредния опит на хамериканусите да определят цените на петрола.--за да може неговият шеф - фюрера от кремъл - да не фалира.
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
засега парното в столицата няма да спира--тия са ненормални! то цяла зима , при това вече 5-а година не се пуска парно, тия нямало да го спират? абе то оня ден беше +20 С...голямо робство е тоя тец, голямо!
13
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плащайте за басейн на балкона на Цецо.