Професор: Нотр Дам бе изгорена! Ислямът и католицизмът са във война

Православието не е толкова засегнато в момента
24 апр 2019 14:40, Павел Гълъбов
159
Професор: Нотр Дам бе изгорена! Ислямът и католицизмът са във война
Снимка: Reuters

Папа Франциск ще дойде на посещение у нас през май по официална покана на българското правителство и той идва, като представител на международно-правен субект, защото Ватикана е държава. Това означава, че когато папата идва у нас, първо е на държавно посещение, а религиозният аспект е свързан с католиците, които искат да участват в ритуалите, които Светият отец ще осъществи. Това заяви проф. Нина Дюлгерова - преподавател във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и в Югозападния университет "Неофит Рилски", съобщава БТА.

Още по темата

Папата: Католическата църква е под атака отвътре и отвън

По думите й политическите разговори между Ватикана и България трябва да бъдат основани на най-важното - на сътрудничеството в защита на европейската цивилизация, и на бъдещето на България и Европа.

След трагичните събития в Нова Зеландия, Шри Ланка и Франция се вижда, че се засилват противоречията в света, при които основен акцент е религията. Като може да се каже, че "войната е между исляма и католицизма", коментира проф. Дюлгерова.

В началото на миналата седмица символът на католическия свят - най-голямата катедрала "Нотр Дам" в Париж беше изгорена, като безкрайно много версии се разпространяват по този повод, каза проф. Дюлгерова. Тя отбеляза, че "когато се разрушава символът на една вяра, а това е "Нотр Дам", има много голямо въздействие, независимо от официалната версия за случаен пожар.

"Мисля, че в този свят, в който живеем, теориите на конспирациите са по-адекватни и са с по-много по-голяма сила и факти. И съм привърженик на това, което коментират много анализатори, че това е европейски 11 септември", коментира проф. Нина Дюлгерова.

Според нея "върви вече войната срещу вярата, но православието в момента едва ли има толкова големи проблеми в сравнение с католицизма и исляма".

Експертът по етнически и конфесионални въпроси Мирослав Попов заяви, че разговорът за събитията в Шри Ланка е свързан с фразата за "сблъсъка на цивилизациите", станала популярна през последните 25 години или за "войната на цивилизациите". Тази теория основно се свързва с Хънтингтън и тя се изразява в това, че "границите на различните вероизповедания, на различните религии - християни и мюсюлмани, най-вече, са граници на постоянно напрежение и на религиозни войни". Изписа се обаче колосално количество литература, в която се обяснява, че ислямът не носи в себе си този човеконенавистен и кръвожаден инстинкт, отбеляза Попов.


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"православието в момента едва ли има толкова големи проблеми в сравнение с католицизма и исляма" -Г-жа професорката навярно знае и защо е така, но не казва. Глава на Католическата църква е папата, на Исляма-може би пророка Мохамед, нямам представа, някой по-запознат да каже, а глава на Православната църква е Господ Иисус Христос, така е по каноните и слава Богу православните при всичките си недостатъци поне не са/сме агресивни, в смисъл като официално проповедничество, няма и кръст.походи
141
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
DIVIDE ET IMPERA! РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ! Докато хората се спорят и мразят заради религиите, "господарите" на Земята потриват ръчички. Не религиозни, спазващи формални човешки правила и предписания, а вярващи и обичащи Бог и ближния си трябва да бъдем, да се грижим за сираците и вдовиците. Нали това е заръчал Божият син - само две заповеди даде/те са обобщение на десетте/, но за да ги спазиш се изискват страшно много усилия и най-вече превъзмогване на егото. А точно егоизма днес процъфтява...
140
2
 
5
 
! Отговори
Божият син преди 4 седмици
ИСЛЯМА Е ВОЙНА !!!
139
2
 
6
 
! Отговори
Божият син преди 4 седмици
ИСЛЯМА Е ВОЙНА !!!
138
1
 
1
 
! Отговори
Платена обява преди 4 седмици
Продавам чорапи, мъжки три четвърти носени са веднъж само до магазина за хранителни стоки
137
7
 
1
 
! Отговори
Русонефил преди 4 седмици
Тоя измислен(а) професор, не разбрал (а), че е изгорял само покрива, а не цялата катедрала. Щом такова просто нещо не е разбрала, какво остава за по-сложните. И се чудите после защо образованието толкоз запада в милата ни страна.
136
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ВСИЧКИ, на които някога им е говорил бог или са им се чували гласове са психично болни от шизофренияя Затова и всички религии, в които има пророци, са плод на болни мозъци.
Всеки човек прекрасно знае кое е добро и кое зло. В името на религиите са извършени най-големите злини на света, затова не ми хвалете мързеливите и алчни религиозни водачи. Религиите са създадени не за възхвала на бога а от хитри хора за прости хора...
135
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Проблемът е, че враговете на православието дълги години се обединяваха срещу него и католико-протестантите се обединяваха с ислямистите срещу България да я държат под турско робство и срещу православието въобще. И днес се води западна отвратителна протурска и антиправославна пропаганда. Обаче тяхното зло куче, ислямците най-накрая захапаха стопанина си за крачола и нека сега се осъзнаят, КОЛКО ЗЛО СА НИ ПРИЧИНИЛИ ДОЛНОПРОБНИТЕ РАСИСТИ ОТ ЗАПАДА. и СЕГА ВЪВ фРАНЦИЯ ТРЕТИРАТ АРАБИТЕ ПО-ДОБРЕ ОТНАС
134
0
 
7
 
! Отговори
Некъф преди 4 седмици
Един да каже истината!
133
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Не бе, не са я запалили, тя сама си изгоря от стар кабел вероятно котлон или кафеварка.
132
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тая е толкова професор, колкото аз съм жълто паве. Смъpди на омраза и ненужна ислямофобия.
131
2
 
10
 
! Отговори
SS преди 4 седмици
На сетне някой каза гласно това което всички знаем.След падането на комунизма вече няма противопоставяне.А на човек винаги му е нужен враг.На страха на хората се крепи световния ред.ВЪОРЪЖАВАЙТЕ. СЕ.
130
8
 
10
 
! Отговори
Скептик преди 4 седмици
Първо Папата няма работа тук. Колкото и да е демократичен. Второ катедралите Нотр Дам, Уестминстър, в Кьолн и на много други места са просто паметници на тоталитарната средновековна власт на крале, кардинали и лихвари. Все едно някои да се превъзнасят по сградите на номенклатурата в Москва или по небостъргачите.
129
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да вземат пример от Китай.Сланина,и ракия.Иначе,китайското,Белене.ИСЛ.е болест
128
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Няма никаква война между исляма и католицизма, напротив в Европа даже много добре си се разбират, нали се говори,че Ватикана разпределя една голяма част от помощите за бежанците. Всички тези безумни атентати са дирижирани изкуствено от самообявилите се за "елита" на Земята. Впрочем за кого Иисус каза "те се наричат юдеи, ала не са, а са Синагогата на Сатана"?
127
3
 
2
 
! Отговори
Помак преди 4 седмици
И това не е непременно нещо лошо! Напротив! В днешните объркани времена това е предпоставка за липсата на радикализация и конфликти! Не се мразете, бъдете разумни! Мирът е безценно благо!
126
0
 
5
 
! Отговори
Ран Босилека преди 4 седмици
Някой има интерес,да е така
125
2
 
11
 
! Отговори
Помак преди 4 седмици
християни и вие, които се наричате мюсюлмани? Тук на Балканите повечето сме декларативни хриатияни, съответно мюсюлмани! Т.е. повечето водим начин на живот с пороци, заради които в собствените ни общности примерните вярващи не биха ни приели!!! Така един декларативен мюсюлманин в консервативни страни като СА не само не би бил приет дружелюбно, но и би рискувал живота си! Формален християнин също не би бил приет като истонски такъв в консервативна християнска общност.
124
1
 
11
 
! Отговори
Помак преди 4 седмици
Спорите тук и се обиждате едни други. Вероятно малцина сте чели Библията, съответно Корана, но се смятате за християни, съответно мюсюлмани. Независимо от това, колко от вас спазват догмите на религията, която се пъчат, че изпълняват. Не прелюбодействай е казано в Библията, а колцина в днешните разюздани времена не са изневерявали. Не кради, не убивай, не лъжи, не бъди алчен, помагай на ближния, не завиждай... Тези постулати са въздигнати и от исляма... Но спазвате ли ги вие дето се наричате
123
8
 
5
 
! Отговори
Другарки засраметесе преди 4 седмици
Професор Дюлгерова. Хаха
Ай стига с тези червени бабички