Случаите на морбили у нас вече 497

Антиваксъри и роми са най-застрашените групи
24 апр 2019 15:20, Павел Гълъбов
24
Случаите на морбили у нас вече 497
Снимка: Reuters

Случаите на морбили на територията на страната са 497. Затихва огнището в Благоевградска област, но се разраства в София-град и София-област. В други региони към момента няма отчетливи огнища. Данните изнесе главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на пресконференция, посветена на Европейската имунизационна седмица 2019 г., съобщава правителствената пресслужба.

Още по темата
"Всяка година държавата отделя 40 милиона лева за изпълнение на имунизационния календар, който е идентичен с тези на другите европейски страни. Осигурени са най-добрите ваксини за българските деца. Въпреки това за 2018 година седем процента от тях не са получили първата ваксинация срещу морбили, която се поставя на 13-месечна възраст, а 13 процента не са се явили за втората.

Най-голям брой неваксинирани деца има в две групи - в ромската общност и сред родителите с антиваксърски настроения“, посочи доц. д-р Ангел Кунчев.

Болните от морбили - от 13 на 400 за една година

Според д-р Кунчев притеснителен е и фактът, че неимунизирани деца всъщност се водят имунизирани, затова в момента се прави изследване, което да даде реалната картина.

Експертите от Световната здравна организация съветват да се търси достоверна информация относно приложението на ваксините. Според тях ефектът може да бъде само положителен и посочиха за пример, че благодарение на ваксинация, в Европа вече са изчезнали заболявания, сред които е и полиомиелитът.

С два процента се е увеличило ваксиналното покритие срещу полиомиелит в Европа за 2017 г. в сравнение с 2016 г.

Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова подчерта, че страната ни е една от 53-те държави в Европейския регион на СЗО, в които се отбелязва Европейската имунизационна седмица 2019 г. Тази година тя ще се проведе от 24 до 30 април, като основната цел е да бъде повишена информираността на населението относно значението на ваксинирането, особено при децата.


24
Още от Общество
Петото евангелие – по стъпките на Спасителя в Святата земя
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
11
 
! Отговори
Дам преди 3 седмици
Антиваксърите ги знаем. 10-20 наркомана дето по цял ден висят онлайн и скачат като разгневен рояк от оси, когато видят публикация за ваксини. По всяка вероятност някой им плаща за троленето. На лекарите ли да вярваме или на анонимни профили в интернет?
19
6
 
16
 
! Отговори
lol до sdf преди 3 седмици
Ахахахаха естествено, че е общество на ваксъри, неука мaймуно. Ако не бяха ваксините какви болести щяха да те убиват, от 5 деца - 2 я ти доживеят пълнолетие, я не....Ама нали 'лошите' фармацевтични компании искат да те тровят, за това не познаваш що е то детски паралич и менингит.
18
12
 
9
 
! Отговори
sdf преди 3 седмици
Това общество се питам на ваксърите ли еза да гоните някой от него.
Що не идете и да се бодете с хиляди отрови в някоя гора като искате се ваксинирайте и срещу простотия и се наказвайте спринудителен труд в която и да е болница,
докато осъзнаете Биг фарма как ви е промила мозъците и ви трови и убива децата
без грам свян и никаква отговорност.
17
1
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 3 седмици
Колега, изглежда вьi мне не так понякога. Не съм казвал, че съм против ваксините. Още Луи Пастьор е измислил технологията за производство на ваксините без споменатите от мен гадости. Питайте ГлаксоСмитКлайн защо не го прилагат.
16
2
 
12
 
! Отговори
Смях преди 3 седмици
Биг Фарма иска да ви ограби с ваксините, но друго си е да плащате членския внос за фейсбук антивакс група, или да купувате хомеопатията, която е доста скъпа, на двамата известни фейсбук антиваксъри.
15
2
 
10
 
! Отговори
asd преди 3 седмици
Г-н House M.D., а какво според вашата плоскоземна теория "допринася за усилването и/или изграждането на имунитета"? Може би все по масовата практика сред бгмамите да харчат по 300 лв на месец за разни хранителни добавки, витамини, детокси др., с доста съмнителни ползи, но пък огромни печалби в мрежовия маркетинг?
14
11
 
15
 
! Отговори
lol до 9 преди 3 седмици
Ваксинацията е ефикасна, когато поне 85% от населението е ваксинирано. За това и въвеждането на ваксините е било задължително. Не може да се разчита на някакви oлигoфрени да рискуват общото здраве. Ако толкова те е страх от ваксините и си против тях, беж в някоя гора, основете си комуна и си стойте там. Неваксинирани хора във ваксинирано общество нямат място - това е.
13
11
 
11
 
! Отговори
House M.D. преди 3 седмици
Колега, излишни са, защото не допринасят за усилването и/или изграждането на имунитета, но пък мощно тровят организма.
12
10
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 3 седмици
Забравих да уточня, че ваксината срещу морбили се произвежда от ГлаксоСмитКлайн. Въпрос с повишена лесност: За кого работи самозваният другар Аню?
11
5
 
12
 
! Отговори
asd преди 3 седмици
Отговор има и не е много сложен:
Медицината борави с живи организми. Нищо при живите организми не може да бъде на 100 %, това не е компютър, при който винаги 2+2=4. Организъма може да има отслабен имунитет, поради друго заболяване или други причини и може да е ваксиниран, но организъма да не успее да се пребори с вируса въпреки това. Също така ваксините се поставят след определена възраст. Преди поставянето им, неваксинираните индивиди са защитени от така наречения "колективен имунитет"
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И кой ти каза че тези съставки са излишни?
9
18
 
10
 
! Отговори
Expert преди 3 седмици
Прост въпрос: аз не съм ваксиниран, вие сте обаче ваксинирани. Тогава от какво се страхувате, АКО аз се разболея, нали сте си ваксинирани и сте спокойни
8
12
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 3 седмици
Колеги, т.нар. антиваксъри (в по-голямата си част) не са против ваксините като технология, а са против излишните за една ваксина съставки, като живак, алуминий, формалдехид, феноксиетанол, скуалин и прочие гадости.
7
2
 
14
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
Земята е плоска. Учените правят ваксините с идеята, че земята е кръгла и това е грешката! Това е ИСТИНАТА!
6
5
 
15
 
! Отговори
Антиморбил преди 3 седмици
Всичките антиваксъри да бъдат наказвани на принудителен труд в инфекциозните отделения на болниците. В инфекциозна в София са напълнили две отделения с хора болни от морбили и в следствие на усложнения. Иначе било безобидно заболяване.
5
8
 
20
 
! Отговори
Хаха преди 3 седмици
Сега е ясно, че няколкото видни фейсбук антиваксъра ще влязат да нацъкат минуси на коментарите. Те в действителност са изключително малко,но за сметка на това пискливи и организирани. Вероятно ги финансират тези, които пуснаха приятелите на Меркел в Европа. Първо пускаш мигранти да върнат добре забравени болести, след това активизираш антиваксърите. Така се дестабилизира Европа.
4
7
 
27
 
! Отговори
Антивакс преди 3 седмици
Антиваксърите мразят да четат. Те само пишат.
Миналата година в област Бургас имаше няколко случая на морбили през летния сезон. Всичките при украйнки, работещи в курортите. Ако ваксините наистина не действаха, то тогава целия курорт щеше да пламне, тъй като морбили е изключително заразно заболяване!
Вместо това българин не се зарази. Сами си правете изводите дали ваксините вършат работа или не.
3
5
 
28
 
! Отговори
asd преди 3 седмици
Липса на елементарна социална и здравна култура. Едните не могат да четат, другите четат, но нямат умения да филтрират информацията.
2
8
 
23
 
! Отговори
Аха преди 3 седмици
С любезната подкрепа на антиваксърите!
1
7
 
22
 
! Отговори
t2 преди 3 седмици
Ами то липсата на елементарно образование води до това ...