България се нуждае от повече специализирани центрове за тежко болни

Медиците бягат в чужбина заради липса на пари
25 апр 2019 22:40, Нели Христова
9
България се нуждае от повече специализирани центрове за тежко болни

Медицината в България има сериозни проблеми - няма достатъчно лекари, а средствата за за лечение на пациенти у нас се разпределят неефективно. Според неврохирургът Венелин Герганов от "Пирогов" има и още един пробрем - България се нуждае от още няколко специализирани центъра за лечение на тежко болни пациенти.

 "Причината да се върна в България е да допринеса за здравето на пациентите. Хирургията е взискателна специалност, в която човек трябва да е влюбен и да вярва в нея. Нашата дейност е да лекуваме по най-добрия начин. Трябва да бъдат изградени центрове за лечение на тежко болни. Средствата също така се разпределят неефкетивно. България има достатъчно добри лекари", каза Герганов.

Неврохирургът допълни, че в момента има липса на лекари у нас, тъй като повечето медици са избягали в чужбина заради липсата на пари.

"Медицината тук бе в лошо състояние заради проблемите с икономиката, инфраструктурата. Модерната медицина не е в противовес с класическата медицина. Ние имахме много добра школа по медицина, но хората избягаха. Трябва да бъдат изградени 2-3 центъра, в които да се извършват най-сложните манипулации. Те трябва да са оборудвани, за да може да се даде най-доброто на пациентите", разказа Герганов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви добри лекари имаме като немогат да ми направят успешно операция на херния
4
2
 
3
 
! Отговори
мед мафията убива преди 4 години
Новост от последните години. Миналата година пътувахме с съученик който излъчваше специфична миризма Инсулт или инфаркт чакам. имаше и специфично зачервяване на кожата. Тази година март месец го погребали.Подобно излъчване открих при известен млад стоматолог в малък дунавски град.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя на снимката защо му е толкова весело? Това са тежки проблеми а тоя се хили...
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За тежко болни хора и за бездомни хора има по-малко НПО, отколкото за кучета и котки.Има католически,протестантски и еврейски фондации, които помагат на хората, но не и такива на традиционните ни религии. Като изключим отец Иван от Нови хан.Тук-там някоя безплатна кухня и край.Парите на социалната служба стигат да купят на бездомника еднопосочен билет и да го стоварят на Централна гара София. Да се оправя както може.Кризисните центрове работят само през зимата, а хората имат нужда целогодишн
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Медиците са най-образованото съсловие и съставиха най-лошата организация на дейността си. Да се говори само за пари в здравеопазването, е тотално вредно. Медиците знаят, че има заболявания, които са нелечими или със слабо подобрение, че има дейности с много малка ефективност, които колкото и пари да глътнат, пациентът няма да оздравее. Хирурзите може да са факири, но масовият проблем са хроничните болежки. Нито медиците, нито населението полагат усилия да са здрави.