Дават 7.5 млн. на УНСС, но въпросите остават. Борисов: Паметник не ми се иска!

Горанов пък настоя, че не може ВУЗ-ът да допуска икономически грешки
Обновена: 25 апр 2019 12:04 | 25 апр 2019 11:35, Веселина Йорданова
160
Дават 7.5 млн. на УНСС, но въпросите остават. Борисов: Паметник не ми се иска!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов заяви, че във вторник Министерският съвет ще гласува обещаните 7.5 млн. лева за новия корпус на УНСС.

Той обаче настоя спорещите за финансирането страни - ВУЗ-ът и финансовото министерство, да се разберат.

Още по темата
"Този строеж трябва да го довършим, за да може студентите да учат, да го оставим като паметник не ми се иска", коментира Борисов, след като лично посети строежа. Той допусна, че ще бъде критикуван, но изтъкна, че корпусът не може да остане в този вид.

Финансовият министър Владислав Горанов посочи, че поетият ангажамент от 7.5 млн. лева е валиден, но има смущаващи обстоятелства.

Той изтъкна, че по проекта, който е съфинансиран от Брюксел, вече има наложена от Управляващия орган финансова корекция от 10%. Част от инфраструктурата пък не била добре възложена.

Икономическият университет не може да допуска икономически грешки, настоя финансовият министър.

Горанов допусна, че обещаните пари от държавата няма да са достатъчно и попита риторично, ако европейският бюджет е предпазен, кой ще предпази държавния.

По думите му тепърва ще се води дебат как ще се покрие финансовата корекция и допълнително възложената дейност. Вероятно за оборудване ще имат претенции към държавата, така че трябва прецизно да се управлява този проект, коментира Горанов.

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев помоли за съдействието на държавата, като изтъкна, че новият корпус може да поеме 2 хил. студенти. Той изрази надежда за 100-ната учебна година на ВУЗ-а, която е догодина, корпусът да функционира.

В момента той е на груб строеж. "Имаме проблем, че наближава краят на сключения договор, по който ползваме 4.5 млн. безвъзмездна помощ европейски средства", обясни Статев. По думите му това е национален обект, който е необходима придобивка за студентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е никак демократично еднолично да се раздават пари.
80
7
 
8
 
! Отговори
комунист преди 4 години
За кво ревете бе, нали искахте капитализъм, живеете в капитализъм, за какви народни пари пищите, при капитализма всичко е в името на капитала и капиталистите. Като искате пари и власт станете капиталисти. Плащали данъци, ми ще плащате, ако искате да ходите по тяхната земя ще плащате, ако искате да дишате от техния въздух ще плащате, ако искате да учите в техните училища ще плащате. На изборите имате право да си изберете капиталиста, който ви харесва или негово протеже, това е демокрация.
79
1
 
27
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ептян са почекна Бащицата!...Раздава,фърля милиони,все едно са конфети...Баце като фокусник вади от ръкава пари и забравя,че нито държавата,нито парите в нея са негова собственост...ептян са почекна!...Такава АНАРХИЯ няма в историята на милото ни многострадално Отечество..
78
0
 
18
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Или ректора лъже,или Горанов.Единия от двамата трябва да даде оставка,а не да ми излизат пред телевизора и да казват как заедно ще откраднат едни 7 000 000лв от нашите пари и то ''законно''!!!После щели още да крадат за оборудване,ама да видят как ще лапнат сега тези пари.После как си купуват най-скъпия имот в САЩ?!Еми ето как!!!
77
1
 
26
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Баце мята предизборно пачки,смята че ще се спаси....Впрочем,как тоя университет смята да научи възпитаниците си на икономика,след като сам не може да си направи сметката????
76
0
 
24
 
! Отговори
ХИХИ преди 4 години
АБЕ ЗАЩО НЕ ПРАСНАХТЕ ЗАГЛАВИЕТО : БОЙКО ДАВА.... ЗА ДА Е ОЩЕ ПО -СМЕШНО?
75
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Платено образование - още от яслите се започва с таксите и така до университетите....
74
0
 
23
 
! Отговори
Охобохо преди 4 години
Какво дават бе?Тяхна фирма прави обекта,спира я ББ и чака молитва.После идва да дава,ама чии пари?!Еми нашите пари естествено от данъците и глобите дето ги събират хиените му.Дава той...Да дава оставка вече ,че народа като скочи и ще ги беси наред!!!!
73
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не стига ли в Шопия хвърляте пари с камиони.а сега и това УНСС.тази държава стана като голия Цар отпред е облечен а от зад е гол.
72
3
 
14
 
! Отговори
кой съм аз преди 4 години
Поправете ме, ако греша, но това не беше ли същият университет, който щеше да прави джйендър гестапо?! Ако е така, нищо чудно, че е пред фалит...
71
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бая скъпа ще излезе тази промоция на новия корпус, а не като оная на Ицо хазарта ! "Промоция в УНСС - три изпита за двеста марки и едно прасе !"Още две значения на УНСС :Ум Няма Студент Станал и Уроците Нямат Съществен Смисъл.
70
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези милиони за нищо ги нямат, а данъците постоянно растат и въведе ли се нов данък забравете после да отпадне.
69
1
 
24
 
! Отговори
123 преди 4 години
Кой си ти , че раздаваш така самоволно народни пари !Бай Тошо не си позволявяше това !Ами да са си правили сметката!Какво ни интересува това ?Великден иде и ще го посрещнем съвсем мизерно , а ти харчиш от бюджета като от лична сметка .Народе , срам и позор за теб , че си избрал такъв управник !Да погребем ГЕРБ на предстоящите избори и да изберем кадърни и достойни хора-имаме ги !Прибирам се ат БИЛЛА с оголени пилешки крила и пастет за 1 лев." А тез витрини са обсипани с безброй жадувани неща !"С
68
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В началото на септември показаха апокалиптични кадри от студентски общежития на СУ, дали ги ремонтираха се пита, а за подобни неоправдани проекти се харчат с лека ръка пари и се дофинансират.После септември пак ще слушаме и гледаме неволите на другите студенти.
67
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето министри на ГЕРБ са завършили СУ. Пита се в задачката, трябва ли да закрием СУ, като доказано произвеждащи некадърни кадри?
66
0
 
25
 
! Отговори
АХАХАХАХХА преди 4 години
Баце, я изчисли с колко ще се вдигне БВП-то като построят корпуса.
65
0
 
8
 
! Отговори
Факт преди 4 години
От 20 членното правителство на ГЕРБ, 6 имат дипломи от УНСС, като някои от тях са учили после и на други места. Премиерът и четиримата му заместници не са учили в УНСС.Министърът на финансите Горанов също не е учил в УНСС.
64
1
 
21
 
! Отговори
Тома Биков преди 4 години
Преди години Менда я направиха доктор на музикалните науки за нещо подобно, сега Бацето дали ще стане доктор по икономика?
63
0
 
21
 
! Отговори
Б.Б. преди 4 години
Нали знаете, че тези 8 милиона ще се усвоят от нашите фирми. Същите тези, които правят най-некачествените пътища и саниране.
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Този строеж трябва да го довършим, за да може студентите да учат,"Ти пък, да учат, я им кажи да стават овчари и да не се занимават с глупости.