Проф. Николай Овчаров: Дракула е имал резиденция в Свищов

Замъкът може да се превърне в туристическа атракция, убеден е той
Обновена: 25 апр 2019 11:32 | 25 апр 2019 11:30, Анисия Иванова
41

7911 гледания   |  Още видео
Световноизвестният румънски пълководец граф Влад Цепеш, по-известен като граф Дракула, е имал резиденция у нас, разказа археологът проф. Николай Овчаров.

В "България сутрин" той обясни, че резиденцията на Дракула е бил в крепостта в Свищов, където скоро той и екипът му започват разкопки.

"Първите разкопки на крепостта в Свищов са правени през 1961 година от Въло Вълов. Той открива части от замъка, който е доста добре запазен. Целта ни е да върнем историята на свищовската крепост. В края на града се намира римският град Нове. През 1461 година крепостта е превзета от граф Влад Цепеш - Дракула. Тя му е резиденция за известно време. Битката между него и турците за Свищов е била доста ожесточена. Стените на крепостта са запазени до 7 метра височина. Тя може да стане един много интересен туристически обект", каза археологът пред Bulgaria ON AIR.

Професорът се надява скоро замъкът да се превърне в туристическа атракция.
 


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
9
 
2
 
! Отговори
Петров преди 1 месец
Това ние които ще конкуриарме гърците кои сме - прабългарите с конските опашки, траките които са безписмени или славяните които идват 6 и век? Или Людмила Живкова с теорията за 1300 години България?
16
3
 
6
 
! Отговори
Чета и се чудя преди 1 месец
Не може да се отрече, че имаме "учени", които не са дори на нивото на гимназисти. В случая, не визирам определени личности.
Но не мога да си обясня какъв е този бяс у някои, да отричат всичко интригуващо или престижно, което е свързано с историческото минало на България или с културата на българите.
Всеки що годе начетен човек знае, че ако разполагаме с достатъчно средства за археологически разкопки и за консервация на артефактите, ние ще конкурираме Гърция. Но на някои това им се зловиди!
15
7
 
12
 
! Отговори
Петров преди 1 месец
Всъщност цял свят е писал и говорил на старобългарски до 17 - 18 век, когато руснаците и Путин подменят историята. Най - развит старобългарският е бил в Китай и Северна Индия.
14
1
 
12
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Този трябва да го направят до живот Министър на Културата, на Туризма и Икономиката. Има бизнес нюх, доказа го с Перперикон и др.
13
7
 
4
 
! Отговори
Мосю Густав преди 1 месец
Пишман "учени"...
12
4
 
11
 
! Отговори
Victimized преди 1 месец
В Румъния пишат и говорят на славянски диалект до 17-ти век.
Всички документи по времето на воеводата Цепещ са писани на старобългарски, не знам това какво общо има със търсачите на сензации.
Ти ако си мислиш, че във Ватикана четеш каквото си искаш си се объркал тотално. Там, четеш само това което знаеш, че е там и го заявиш писмено. А списък с всичките документи няма, има само частични.
Факт е, че са чели повече, но това дори прави лъжите им по-нагли. Понеже си затварят очите за очевидни нещ
11
7
 
9
 
! Отговори
до 10 преди 1 месец
щом Божидар Димитров, който беше за посмешище на целия Сериозен научен свят, ти е еталон за учен, ясно ми е и ти какъв си...
10
7
 
7
 
! Отговори
batmario преди 1 месец
До Victimized

Не можеш да кажеш- Това са кости на Йоан Кръстител ...ако не са... в 21 век...
Държавата Румъния не е съществувала по времето на Драгулия.Той какъв е бил?
Б.Димитров е учил 5 години във Ватикана.Той със сигурност е прочел книжки които ти даже не си мислиш че има...Не товори такива неща за тези хора...Моля
9
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И кому са нужни тези откровени лъжи в търсене на евтини сензации
И не е ли това типичен пример за така популярните напоследък Фейк нюз
8
8
 
11
 
! Отговори
Victimized преди 1 месец
Този, както и покойния вече Божидар Димитров, не правят наука, а търсят сензации и туристически атракции. Археологията е далеч по сериозна дисциплина и такива свободни съчинения без никаква аргументация са повече в минус от колкото в плюс.
Но Индияна Джоунс има връзки с иманярската мафия и респективно държавните институции, за това и е единствения който получава фондове за разкопки от държавата доста по големи размери от останалите съвестни археолози.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Явно е си е точил зъбите на дървета и така се е появила "Свилоза"....
6
11
 
7
 
! Отговори
TOP SECRET преди 1 месец
Професора да каже дали Българския Народ е насила Христянизирън от Византия през 866 г при Борис 1 , но да каже Истината е не Дезинформацията която се разпространява вече 1200 г
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ехх, да бе жив Божо - можеше и некой вАмпир да изрови... сите ни учЕни един дол...
4
5
 
9
 
! Отговори
Georgiev преди 1 месец
Дракула е Македонец!
3
7
 
20
 
! Отговори
Петров преди 1 месец
Дракука е всъщност българин - бай Драго Кулов от Свищов, ама румънците (и те българи, ама не знаели) му казвали Дракула, заключи проф. Овчаров.
2
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъжи на килограм та дано дойде някой заблуден турист
1
11
 
13
 
! Отговори
анон преди 1 месец
явно не е разбрал : образованието му е от свищов, а е станал кръвопиец от комплекси