Фолклорист: Козунакът е градска работа, не е обреден хляб!

Проф. Георг Краев обяснява символиката около Великден
26 апр 2019 12:26, Елка Василева
43
Фолклорист: Козунакът е градска работа, не е обреден хляб!
Кадър: Bulgaria ON AIR

"Козунакът е градска работа, не е обреден хляб. Обредният хляб е сериозна работа, защото това е тялото Господне", посочи на Велики петък пред Bulgaria ON AIR експертът по фолклорни изкуства проф. Георг Краев.

Разказвайки за символиката около Великден, той подчерта, че хляб не се реже от жена, а в класическия фолклор има мъжка работа и женска работа.

Приказки като "жената може да бъде шофьор" се смятат за грях. Мъжът носи, а жената превръща това нещо в култура, обясни фолклористът.

"Яйцето е много важен знак. Първо е бяло и после става червено. Мартеницата също е в бяло и червено. Това бяло и червено е просмукано в нашата обредност. Това са тези биосоциални значения - мъжкото и женското начало в нашето живеене. Умението мъж и жена да се съюзят", разказа проф. Краев.

За зрителите на "България сутрин" той обясни, че говорим за фолклорната ни класика, четейки я, но по думите му няма нищо по-безсмислено от това, тъй като тя трябва да бъде пята.

"Това е култура на страхотни правила. Безкрайно много сме избягали от тези правила. Не познавам българин, който спазва някакви правила. Проблемът с вярата е проблем на дома, на семейството. Ако майката няма познание за своята вяра, тя няма как да го предаде. Културните ценности се предават от баба на внучка и от дядо на внук. Това прескачане на поколения прави културата ценностна и усвоима", каза още проф. Краев.

И настоя, че Възкресение Христово се посреща с почит. Яйцето до този момент е пост - не се изяжда цялото, а на парченца, защото иначе ще си изядеш късмета. Старото червено яйце пък бива заровено, за да оплоди нивата.

Вижте видеото на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много се радвам като гледам че никой не се е вързал на тия лъжи че и професорски.Вечно като дойде празник и се появява някакъв псевдоучен или политик да ме учи как да празнувам или да ме светва че празника не бил празник.Все в тая насока.И остави фолклористите в тая атейстична пропаганда се е включила и църквата.Не знам и аз защо.Например на един първи март един поп цъфна да обяснява по телевизията как мартениците и Великденските яйца били езически ритуал и трябвало да бъдат забранени и прочие.
15
6
 
8
 
! Отговори
Кантарджията преди 4 години
Водещата е голяма КОЩРАМБА! Спор НЯМА! А човекът говори наистина мъдро! Кой обаче да го чуе...
14
2
 
12
 
! Отговори
северозапада преди 4 години
Фолклориста изпуска важния момент. Преди да се изпълни на СССР заповедта за насилствената колективизация. 1944- 1958г. В Царство България. Земеделското население е било 70% спрямо градското. Живота е бил както в Австро- Унгарската империя. И традициите си остават и в соца. Пренесени от земеделци в града. Така , че кузанаци те са от много години. Не са измислица на социализма.
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 13 расте и сега пък имало патриархат още от първообщинния строй турско робство ту има ту няма в зависимост от това дали управляващата партия е в коалиция с ДПС абе чудно направо.А как са нещата реално.Първо козунаци си е имало си е имало винаги както и турско робство не турците не са ни били на гости или на екскурзия.И второ да има разделение на мъжка и женска работа но само в ритуализирания и свещен тип дейности в ежедневния не и за правилата да има но те са свързани с природата не с човека.
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 10 новоизлюпени граждани.Не че другите глупости дето ги е изписал са по-верни де.Ей за това не останах в България защото в България за научни изследователи първо вечно няма пари имам предвид тия малцинството дето не са *** и бивши агенти пък се очаква и политкоректност, тоест учения трябва да синхронизира резултатите от изследванията си с идеологията на управляващите, преди десет години ни принуждаваха да твърдим че едва ли не феминизъм е имало и в първообщинния строй, сега консерватизмът
11
0
 
11
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
На търкалетаКозунака баш си е обреден хлябЕврейскиОт там преминава в християнството
10
0
 
13
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Краеведа Гошо е роден в Центъра на София .Той е виждал Хляб в местната Хлебарница на Витошка - като малък са се бъзикали с него в Магазина - ето ти един обеден хляб , а той запомнил обреден хляб . Та дотук точка за козунаците и дедо Гошо .
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре тъпотиите на фашистите комунистите Тръмп Путин Обединени мафиоти Ердоган и кюфтето Чен Ун ги преживявам някъде ама тоя надут пуяк с купена диплома и като повечето тъй наречени професори в България за пенсия и вероятно бивш агент от 6 отдел ме вбеси.Моя род пък си помни историята още от турското робство и дори и тогава са се месели на Великден козунаци.А тая тъпотия с градското и селското е продукт на края на 20 век а тия комплексарски коментари ги правят основно разни
8
0
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 4 години
До КиретоКире , не се изказвай , не е за теб , Кире !
7
1
 
10
 
! Отговори
,.,., преди 4 години
Козунакът е градска работа,ама друг път.И баба ми месеше козунаци през соца,научила се от нейната майка, а тя от нейната и така назад във времето се е предавала рецептата,още от края на 19 и началото на 20 век.Всички те са живеели в софийски села а не в град.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яйцата не са бели, а оранжево-кафеви.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе кое е селско,и кое-градско не знам,знам само че хубавия козунак е голяма работа!
4
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За приказките за обреден хляб може и да е прав. Но баба и маками са от северозапада. От селски род със собственост до колективизацията. И козунаците се правеха по специален начин два дни. Всичко се спазваше с правила и през соца. По други места може и да е по различно . Но българите си спазват традициите.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не дадат рецепта за Обредният хляб който са правили в миналото нашите пра баби. В наше време бабите едвали знаят как са правени обредните хлябове. Те са израсли в по ново време и знаят как да правят козунаци.
2
8
 
14
 
! Отговори
Христов до ком.1 Нел преди 4 години
Хубаво е да има такива статии/предавания за да знаем малко и за традициите покрай тези светли християнски празници. До ком.1: Великден ще има и без такива фолклористи, но навярно повечето ще го свържат с зайци криещит яйца и разни лакомства, така както го гледате по всички филми и сериали. Ето затова е хубаво да си знаем и пазим традициите
1
9
 
13
 
! Отговори
Нели преди 4 години
Този е време да го скрият някъде много на дълбоко и далеко .без него като че ли няма да има Велик ден.