Наши гурбетчии в Холандия: В България такъв глад не сме теглили, какъвто там!

Щом си поискали заплатите, ги закарали в Белгия и ги изхвърлили на непознато място
26 апр 2019 10:46, Елка Василева
257
Наши гурбетчии в Холандия: В България такъв глад не сме теглили, какъвто там!
Сграда, в която живеят българските работници. Снимка: "24 часа"

Сигнал за робия на български работници в Холандия втори месец циркулира между институциите в кралството и у нас. Стотици хора от цяла България са измамени, живеещи при отвратителни условия, заплашвани и гонени, без да има кой да ги защити.

Това разказа пред “24 часа” Евелина Антонова от Велико Търново. Тя е посредник за изпращане на хора на работа в чужбина. През декември 2018 г. подписва договор с холандското бюро по труда Prisma Worx.

“Бях изпратила около 50-60 човека в рамките на 3 седмици. Имаше и други българи чрез пловдивска агенция и хора, отишли чрез близки или роднини. Като сключихме договора, обещаха да им осигурят най-малко 38 работни часа на седмица, а минимум на заплащането - 9,33 евро на час. Тези хора трябваше да работят във фабриките за обработка на пилешко месо на “Плукон”, разказва Евелина. Проблемите със заплащането започнали в началото на януари.

“Бюрото се оправдаваше, че “Плукон” или не плащали, или не записвали часовете. Но там има чек карта, няма как да се загуби. След това има списък вътре в самата фабрика, по който ги проверяват по имена, има и камери - няма как да се загуби информация. Просто си миеха ръцете с “Плукон”. Как може да има заработени часове, а да вземе по 100 и няколко евро на седмица, което е много под минимума”, каза Антонова.

Удържали неправомерно по 50 евро за чип, 25 евро за работни обувки, които са безплатни. За да не бъдат изплатени заработените пари, потърпевшите твърдят, че измислили да полагат електронни подписи, уж че са взели аванси, а те не са ги получавали.

По договор българите трябвало да плащат 100 евро за квартирата на седмица, оказало се обаче, че се удържат по 125-150 евро за мизерни общежития. “Взимали са им по 50 евро за почистване на бунгала, където бяха настанени незаконно през зимата, с 3 перални на 60-70 човека. Тези перални замръзваха при минусовите температури. Виждала съм го, защото на третата седмица, като започнаха проблемите с неплащането, аз отидох в Холандия”, обяснява Евелина.

52 дни тя останала на собствени разноски, за да ходи по институции.

“Няма как да оставя между чука и наковалнята човек, който не знае езика, разделил се е със семейството и децата си, за да отиде на 2500 км да изкарва прехраната си”, допълва Евелина, която също доскоро е била на гурбет.

По време на престоя си става свидетел на фрапиращи случаи - работник, пострадал по време на работа, е уволнен и се налага тя да го кара до болница, за да зашият наранената му ръка.

“Ако някой си търси правата и си иска парите, бива изгонен на момента - по този начин бяха и заплашвани хората. Две семейства от Плевен бяха закарани в Белгия, за да не могат да подадат сигнал”, допълва Евелина.

“24 часа” се свърза с Нина Георгиева и мъжа ѝ Ганчо Лилов от Плевен, които са качени в бус от представител на трудовото бюро и изоставени на неизвестно място.

“Бяхме настанени във Веерт, ходехме на работа в Ломел, накрая не ни платиха, а ни изхвърлиха на улицата. Не знаем, не разбираме езика, питаме къде ни водят, не ни обясняват. В един момент на телефоните ни идва съобщение, че сме в Белгия. Изплашихме се да не ни оставят в някоя гора. Бяхме с девера и етървата, и четиримата се оказахме на улицата, гладни, жадни, без пари в студа”, разказва Нина.

Молят случайни хора да се обадят в полицията, свързват се и с Антонова.

“Полицията ни взе и стояхме една нощ там, докато си намерим превоз за България. Тръгнахме си с бус, който караше хора от Холандия за България. Човекът ни прибра без пари”, разказва преживяното Нина. Седмицата преди изгонването не са излизали на работа.

“Само ни казваха, че идвали нови работници и трябвало да се учат. Един месец бяхме там, на 18 януари пристигнахме. Почти нищо не сме получавали, стояхме гладни. Един път взехме по 80 евро и в началото по 20 евро - с тези пари изкарахме две седмици двама души. Ние в България такъв глад не сме теглили, какъвто там. А трябваше да получаваме първоначален аванс по 50 евро и на всяка втора седмица - по 200-250 евро на човек”, разказват Нина и Ганчо.

Удържали им по 125 евро на човек на седмица за мизерни квартири в нещо като общежитие.

“Имаше много стаи с две тоалетни - мъжка и женска. Банята ни беше на 500 м от нас, където беше много студено. За този месец сме се къпали два пъти, защото само веднъж улучихме топла вода. Стаите - мизерни, кухнята също, просто никакви условия за живеене”, казва Нина и се зарича, че ще си търсят правата.

След като Антонова пристига в Холандия, провеждат събрание в офиса на Prisma Worx в град Стрампрой. Уверяват я, че грешките ще бъдат поправени. Вместо това автоматично договорите на българите стават едноседмични.

“Отидох в посолството в Хага, консулът излезе и ми даде два листа с имена на преводачи, защото е нужно да се говори на местния език, и една визитка на адвокат”, продължава тя.

Следва посещение в холандската инспекция по труда оттам я насочват към синдикат FNV. В него отказват да се заемат с проблема под предлог, че гурбетчиите не си плащали таксата към синдиката в продължение на 2 г.

Прибирайки се в България, Евелина Антонова сигнализира външно министерство. Случаят е прехвърлен към нашата инспекция по труда и комисията за борба с трафика на хора.

“Видно е от данните по сигнала, че фирмата посредник Prisma Worx и предприятието работодател “Плукон” не са регистрирани в България, поради което Главна инспекция по труда не е компетентна да осъществи контрол. С наше писмо от 4 април 2019 г. сигналът е изпратен по компетентност до Инспекцията по труда на Кралство Нидерландия”, се казва в официален отговор до “24 часа”, подписан от инж. Георги Милчин.

За гурбетчиите в Холандия обаче нищо не се е променило, разказа по телефона на 19 април Емилия Ангелова от Пловдив. 

“Днес ми е последен работен ден и бягам с 300 км/ч. Започваш да работиш, взимат ти парите. Измислят си разни оправдания, тук няма с кого да се разбереш. На мен за 6 месеца сигурно 1000 евро и повече ми ги няма от заплатите. Намираме се на 250 км от град Веерт в едни казарми – отвратителна история.

Изхвърлени сме отвсякъде. Обърнахме се към финансовите институции, смятахме, че има предизвикана проверка, но до този момент - нищо. Нашите дипломати също не помогнаха. Сега се спасявам, защото тези 6 месеца ми струваха 6 години”, разказва Ангелова.

Допълва, че денонощно с бусове докарвали български гурбетчии.

“Да не ви казвам колко пъти идват през нощта и ги гонят затова, че са си потърсили парите. Имаме 7-8 колежки, не искаха да ходят на работа без пари, че от два месеца заплати не получавали. Дойдоха в 23 часа и им казаха: “Излезте, напуснете”. Хората стояха на пътя през януари - студ, сняг”, не крие разочарованието си Ангелова.

“Никакви претенции нямаме към заводите, в които работим. В тях хората се отнасят с нас като равни, не ни делят. Агенцията ни назначава, тя казва коя седмица в кой ден ще отидеш на работа. Например миналата седмица съм била 2 дни на работа и от януари постоянно е така - ние сме в резерви. Иначе 150 евро квартирата, а те струват по 20-30 евро на човек на седмица”, изрежда Ангелова. Пресмята, че за тези 6 месеца е платила 2008 евро за квартира и не знае, като напусне, колко още ще ѝ удържат.

“Стотици бяхме, да сме останали 30-ина души. Миналата седмица назначиха испанци, защото видяха, че българи вече няма как да излъжат”, каза пловдивчанката с твърдото убеждение, че няма да остави нещата така.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още по темата: Холандиягурбетчии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
2
 
0
 
! Отговори
EP преди 4 години
Госпожо Василева, чакам отговора ви с нетърпение! Ще ви предоставя личните си с контакти в момента, в който видя ваш отговор на моите коментари!Малко се съмнявам де, едва ли сама си следите личната статия и едва ли ви касае мнението на хората :D
215
5
 
0
 
! Отговори
EP part 2 ;) преди 4 години
Такава простащина я няма никъде в чужбина, като това, което сътворявате вие.Да не говорим, че всяка история има минимум две страни, ама на вас така ви изнася, защото г-жа Антонова най-вероятно ви е платила!Само да вметна, че обвиненията ви и оронването на престижа на PrismaWorx са наказуеми от законодателството в България, особено в случай като този, където няма никакви факти и доказателства.Успех с писането на абсолютни измишльотини ( разказ по картинка ), отдава ви се.
214
5
 
0
 
! Отговори
EP преди 4 години
Добро утро госпожо Василева,Не смятате ли, че е крайно некоректно от ваша страна да пишете публикации без да се допидате до другата страна , в частност PrismaWorx, която също има своята история по отношение на г-жа Евелина Антонова?Защото не попитахте също така и хората, докарани от нея, които все още работят с нас?За съжаление вие българските медии обожавате да публикувате жълта преса, базирана на 90% лъжи и 0% факти!
213
0
 
0
 
! Отговори
Десислава преди 4 години
Пловдивската агенция която работи с Prisma Works се казва Джи Пи Рекрютмънт( агенцията е Литовска). Искам да ви кажа,че има вероятност тези хора да са изпратени оттук(другата агенция не я знам)която е на турчин и той там си прави договорки с холандците,като плаща на българите колкото си иска.Имам много да разкажа,но сигурно няма кой да го прочете.А относно договорите Prisma Worksподписваше с работниците за 18 месеца,но понеже много от тях си тръгваха бързо,направиха ги за три месеца( А най- веро
212
1
 
2
 
! Отговори
Десислава преди 4 години
Заплата започваш да взимаш на края на втората седмица.Много хора си мислят,че като работят два дни и веднага им се превеждат парите.Със нас Prisma бяха абсолютно коректни.Втори път отидох да работя за тях във въпросната фабрика ,,Плукон" която се намира в Омел,а не Ломел както е написано.Тръгнах си оттам,не за това , че няма часове,а поради отношението към нас във фабриката.Там е пълно с поляци( най- гадният и долен народ който съм се сблъсквала в моите странствания)
211
3
 
0
 
! Отговори
Десислава преди 4 години
Здравейте,анонимни!! Не мога да се начудя на страха на българите,дори в собствената ни държава ви е страх да излезете с имената си.Аз съм работила в Холандия със същата агенция Prisma Works.Българите трябва да знаят,че подписването на договорите става в Холандия,а агенцията която ги изпраща оттук взима за всеки от тях пари от холандците.За квартира Prisma удържат по 105 евро на човек.Аванс се превежда всеки петък по 25 евро за всеки работен ден през седмицата.Заплата започваш да взимаш чак на к
210
2
 
8
 
! Отговори
Адвокат преди 4 години
В случая единствен виновник е българският посредник. Схемата е следната - холандска фирма подписва с българска фирма за доставка на работна ръка. Българската фирма съответно подписва индивидуални договори с българските работници, т.е. правата и задълженията се договарят между български граждани на българска територия. В този случай нито холандските служби нито европейските институции могат да помогнат. Нито пък български служби защото закони у бегето НЯМА, тъй че чаша студена вода...
209
0
 
12
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Ох майко ,назначили испанци ,защото не могат да излъжат българи!?!?!?
208
5
 
20
 
! Отговори
Хъммм преди 4 години
Вярно че има тарикати на всякъде, но също така е много учудващо, че видиш ли никой не е обърнал внимание когато е отишла в Холандия. Обикновенно подобни случаи се вземат много на сериозно в западните държави.Най-вероятно от фирмата за заетост са били на ясно че им трябват хора почасово и за определени дни и че няма работа за цял надник, като са им спестили тази инфо на засегнатите.
207
1
 
9
 
! Отговори
Работя в Бг преди 4 години
Ако Европа изгони нашите Евро депутати обратно в Бг, също ще плачат на летището. А тук наистина става дума за схема и в крайна сметка прочети/преведи с гугл транслейт това, което си подписал. Дори и език добре да не знаеш, пак можеш да разбереш какво подписваш. Можеш да си търсиш правата, когато са нарушени.
206
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 228Може би имаш впредвид българския "етнос", защото, ромския етнос говори малко или много от рождение поне два езика, а и извън България често пъти се оправя по-добре отколкото селяни, които си мислят, че където и да отидат държавата трябва да ги дондурка !
205
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора с БГ-паспорти, тъмнокожи, със сини венци, отиват да работят на черно в Западна Европа. И понеже нито език знаят, нито са им ясни правилата и законите, биват наемани от посредници турци, араби, или други подобни. Естествено е такъв посредник да ги измами и окраде. А който знае език и може да кандидатства директно при работодател, има шанс да се уреди с работа, осигуровки, застраховки, и т.н. Ама кой от етноса говори немски, френски, английски, холандски?
204
5
 
5
 
! Отговори
Продължение преди 4 години
До До 216А те за това са пратени зад граница, да оказват съдействие на българските граждани. И щото само *** са ти в главата (дежурен довод, рядко имате повече от 3 заучени фрази, от сколовката на на ДС шоферчето ще да е и той му толкова капацитета) за това станахме 5 милиона, като за последните 10 години се изнесоха над милион щасливи българи. Знам че Цвъки ви е изкарал на амбразурите да мажета. *** малко интелект моля, бе къв интелект във вас, какви ги говоря.
203
3
 
26
 
! Отговори
Мияч на чинии преди 4 години
Драги сънародници,Мияч на чинии който и родния си език не говори добре, няма никакъв шанс да просперира извън България дори като сезонен мияч на чинии !Само трудолюбивост не е достатъчна.
202
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 216Ай не ни бъркай. Това дето те родило може и да изкарва някой лев обслужвайки електората ви в Столипиново, но за моя познат ставаше дума за смърт, по време на почивка на негов близък роднина, наложи се сам да иде да оргарнизира прибирането му (независиу от застраховката, хората си покриха разходи и, щото калинчоците хабер си нямаха кво правят в консулството освен да си рошкат вълната. Айде . *** герберонски.. Украйнците дето ги наемат по наще черноморие са с 5 виши и 10 езика
201
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българска агенция за работа в чужбина, български мурафети, нооооо там ще ги гонят дорде пометнат.
200
6
 
13
 
! Отговори
V преди 4 години
А какво направиха евродупитатите и правителството на герб да защитят тези които издържат държавата и са най големия инвеститор ??? Въпросната холандска фирма спокойно може да назначи един преводач да се занимава с българите вместо да наема посредническа фирма .МНОГО ПО СКЪПО Е .Тогава защо го прави ? Ето как евродупитатите могат да променят законите и да помогнат на народа .А ЗАЩО НЕ ГО ПРАВЯТ ???А къде е Страсбург ???Кой точно ще повдигне въпроса у европарламента?На бас че никой
199
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е явно иде реч за международни измамници който се пробват където мине номера.Българи румънци албанци гърци испанци те може дори к на местните холандци да са се пробвали, докато номера минава ги викат разчуе ли им се славата сред даден народ почват с хора от друг авно разчитайки че заради езиковата бариера бългатите не могат приметно да предупредят гърците.Жалка картинка прекрасна.
198
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работата е българска. Такова нещо не се толерира от холандците и ще има санкции.
197
2
 
5
 
! Отговори
До 216 преди 4 години
Явно и при теб интелекта се се определя от,, заработката и бройката" Е точно такива като теб тръгват без да се замислят и след това обвиняват всеки друг ,но не и себе си. Твоя роднина явно е бил от тия хилядите от Столипиново. Те винаги ще имат проблеми.Ти би ли наел във фирмата си сириец с лош или никакъв език, без образование,фалшива диплома,без препоръки и местен опит,с лоша хигиена и работещ по сирийски? Какви калинки, какви Артекси бе т.р.о.л.че ,всичко е в твои ръце и ако ти желаеш.