Опакована, без заглавие, без автор... Да си купиш книга "на сляпо"

Книжарница провокира интуицията на читателите, могат да познаят книгата само по цитат от нея
Обновена: 26 апр 2019 17:38 | 26 апр 2019 17:35,
22

Бихте ли си купили книга, без да знаете нито автора, нито заглавието? Предизвикателство, направено под формата на игра, стартира в столична книжарница, а целта е да се провокира интуицията на влюбените в книгите.

Как става това? Книгите, избрани да бъдат продадени "на сляпо", са скрити в опаковъчна хартия, а единственото, по което може да се ориентирате, е изваден от книгата цитат, разказва Bulgaria ON AIR.

Идеята за "скритите" книги хрумва на книжаря Ралица Маркова преди повече от година. Разглеждайки чуждестранен сайт за литература, тя попада на подобна инициатива и решава да я приспособи и тук. В книжарницата сами избират кои книги да скрият, а опитът им показва, че интуицията на читателите, в повечето случаи, не ги лъже.

"До момента сме имали двама клиенти, които успяват да познаят коя е книгата. Не това е най-важното. Важен е игровият момент с читателя, това да се провокира неговата интуиция", казва Ралица.

Според Александър Кръстев, създател на сайта "Аз чета", подобни инициативи не се провеждат за първи път, а на Запад са широко разпространени. Известни са т.нар. книжни феи – книги биват скрити на различни локации, а читателите сами трябва да ги открият.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Сиси преди 4 години
Не бих си купила книга по този начин, защото нямам намерение да държа излишни книги в библиотеката си. Купувом само каквото ми трябва. Нямам и излишни пари. Идеята е почти неприложима по нашите географски ширини...Като отчетем и ширещата се неграмотност, става ясно колко се чете.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
горски, парите ги даваш опаковани само 20ст. да се поддават за да "провокира интуицията" на продавача :D
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имам електронен четец от 10 години (Киндл 2 ми беше първия, сега съм с пейпъруайт). Прочел съм стотици книги на него, отделно от това съм похарчил над 500 долара в амазона, но книгата, когато е добре напечатана, с четлив шрифт, добре подвързана и направена като хората е много по-добра от четеца. Можеш да си драскаш, да си пишеш по нея, да си подчертаваш и т.н. Ползвал съм и Кобо за известно време, но както казах една луксозна книга е истината за хората, които обичат да четат.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И дойде Христо Явашев и ви опакова книгите. Другата седмица ще ви опакова и жените, па барем си ги разпознаете.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Електронният четец ти дава достъп до всяка една книга, която пожелаеш"Не е така. В електронен вариант са много малка част от книгите, които се издадени на хартия. Нямаш голям избор.
11
2
 
3
 
! Отговори
Хасан преди 4 години
И аз не чета на хартиен носител. Чета само електронни и то безплатни.И да искам не мога да си купя например Виктор Суворов.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цъкате минуси на Ванката, но е прав. Електронният четец ти дава достъп до всяка една книга, която пожелаеш, за малко пари и на това отгоре я получаваш веднага. Бих купувал хартиени книги на български език, но за съжаление нашите издателства бълват единствено глупости предназначени за най-масовият вкус на изкуствено надути цени.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
закъсали са го от книжарниците , явно все по-малко хора купуват книги, отдавайки се на "плюнене на пръста", прелиствайки жълтинита в сураттефтера
8
6
 
8
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Ем то добре, ама аз ако позная книгата по цитат, значи съм я чел - тогава защо да я взимам. Отделно, че откакто имам ел. четец /най-добрата покупка в живота ми/ хартиени книги не купувам.
7
0
 
4
 
! Отговори
111 преди 4 години
До ха,ха,хаАз и нямам намерение да спирам!!!
6
1
 
4
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 4 години
До 5Да направят, ама може те иэбере...некой ***..нали
5
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да направят така и за избор на булка..
4
5
 
6
 
! Отговори
МашИниста преди 4 години
А, Билията опъкована ли е? За да участвам нали, эа тва питам де
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като знам какво се издава, никога!
2
8
 
6
 
! Отговори
ха,ха,ха преди 4 години
Кой вече чете книги?Ако направите подобна игра за гесееми ша утепете рибата!
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пази Боже сляпо да прогледа