Психолог: Няма празнична депресия, а неоправдани очаквания

Великден е време за почивка, каза Ина Антонова
Обновена: 26 апр 2019 10:23 | 26 апр 2019 10:06, Елка Василева
15

Предстоящите семейни празници могат да се окажат и доста изморителни - както физически, така и психически. Подготовката за тях, празничните вечери и срещите с роднини, които не сме виждали от много време, могат да се отразят и на емоционалния ни баланс.

Равносметката, която правим пред тях, може да ни докара до депресия. Как да подходим в следващите дни, за да останем отпочинали и спокойни след празника? По темата в "България сутрин" говори психологът Ина Антонова.

"Пътуването трябва да се превърне в част от празника. Ако успеем да организираме така семейството си, че да не крещим през цялото време, за да можем да си осигурим привиден комфорт, ами го превърнем в някакъв тип игра, ще бъде много по-прекрасно начало на празниците", посъветва тя.

Антонова допълни, че не трябва да нагнетяваме напрежение, защото през следващите дни ще трябва да изживяваме този стрес.

По думите ѝ това, което ще се случи по празниците, е изключително приятно и важно, само ако ние решим да е така. Проблемът е нагласата за тях: "Няма такова явление като празнична депресия, има очаквания, които няма да се оправдаят".

Според нея сравняването с роднините и опитите да демонстрираме превъзходство ще убие празничния дух.

"Ние сме си дали някакви обещания по Коледа и Нова година. На Великден си теглим чертата и виждаме, че нищо от тях не сме започнали да изпълняваме. Проблемът не е, че не сме започнали да ги изпълняваме, а защо полагаме основите на нещо, което нямаме никакви намерения да изпълним", посочи тя.

По думите ѝ празникът не е време за празнуване, а за почивка. Антонова обясни още пред Bulgaria ON AIR, че всъщност позитивният и негативният стрес се обработват по един и същи начин в организма и затова понякога дори приятните емоции могат да ни дойдат в повече.

И добави, че депресията също е свързана с неоправданите очаквания. А за да я определим като заболяване, трябва да продължава повече от две седмици. Съветът ѝ е да прибягваме веднага към медикаменти, а при първите симптоми да се запитаме откъде идва проблемът.

Вижте видеото на Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6:Правилно!Сега е ред на някой ПРОКТОЛОГ,и той да се изкаже по-въпроса,какво и колко да ядем и пием,така,че да не хванем маясъл?!?!?!
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питайте я тази особа как точно си взе дипломата?Ако и стиска да каже ама надали!
9
2
 
2
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Какъв стрес,какво крещене,какви пет лева.Великден е,хубаво е, радостно е настроението.С кеф чакам празниците,а тази психоложка живее в свой собствен свят.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако нямаш пари,имаш 1-2 хрони4ни болести,жена ти /мъжа ти/ има любовница.... и ти празнуваш ли празнуваш!!
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Няма празнична депресия, а неоправдани очаквания"Ало Минкее, ами нали точно неоправданите очаквания водят до депресивни състояния, *** оФцооо!!Тая толкова психолог колкото и Боко-тиквата е ядрен физик.
6
2
 
17
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
Тия "психолози" що не пробват да решат първо своите душевни проблеми , вместо да се правят на загрижени за другите хора дрънкайки глупости и празни приказки ...
5
2
 
7
 
! Отговори
64979 преди 4 години
Толкова елементарно и повърхностно, че дори немога да й се ядосам на тази семпла кратунка... ама и то тръгнало да напътства. Как да не се сравняват с роднината, който пристига с джип, а те са се таралянкали с влака? Ама роднината бил направил неизвестно кога неизвесетн за всиик компромис... а те са запазали своята почтеност... ед, де... ама резулатите са обезкуражаващи...
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива несвързани безсмислици....За какво крещене става дума и за какво сравнение между роднини?!
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По време на празниците психолози и диетолози се надпреварват да дават съвети кой как да мисли, кой как да се храни и т.н.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много калпазани завъшиха "Психология" и сега се чудят как да им намерят работа.
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
празни приказки на измислени психолози