Вече сме под 7 милиона, няма кой да плаща пенсиите

Демографската криза у нас е катастрофална, казват експерти
26 апр 2019 12:06, Елка Василева
422

29288 гледания   |  Още видео

Според официалната статистика българите сме под 7 милиона. Ситуацията се усложнява и от това, че броят на пенсионерите е 2 050 000. За миналата година обществото ни не е успяло да събере близо 4 млн. лева за покриване на плащанията за пенсионерите. Отрицателният баланс се увеличава правопропорционално с намаляването на българите.

В "България сутрин" по Bulgaria ON AIR експертът по демография към БАН доц. Надежда Илиева и финансистът Мика Зайкова се обединиха около мнението, че големият проблем на демографската криза е лошата икономическа ситуация в страната. Илиева също така допълни, че намалява и средната гъстота на населението.

"Основните проблеми в демографското развитие са освен намаляването на броя на населението, така и застаряването. В България има и голямо териториално различие. Според нашата прогноза има тревожна тенденция за обезлюдяване на селата. След 10 години те ще са 17% от страната. Намалява и средната гъстота на територията на България", каза експертът.

Мика Зайкова пък разкри, че вариантът да се избегне срив на основния пенсионен фонд е хората да се осигуряват на парите, които получават, а не максимум до 3 хиляди лева, както е в момента.

"Емиграцията обхваща хората между 20 и 39 години. България става демографска пустиня. Икономическата ситуация в страната също влияе много на демографската криза. Младите искат кариерно развитие и по-високи приходи. През 2040 г. може да гръмне основният пенсионен фонд. Финансовият министър да предприеме реформи. Тези 9 милиарда, които трябват за пенсии, ние сами си ги съкратихме, като непрекъснато намалявахме осигурителните вноски, за да помагаме на бизнеса. Вноските трябва да се вдигат и всеки да се осигурява на парите, които получава, а не таванът да е 3 хиляди лева", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото на Bulgaria ON AIR
 


422
Още от Общество
Петото евангелие – по стъпките на Спасителя в Святата земя
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
387
1
 
5
 
! Отговори
БПФ преди 3 седмици
Тая стара вещица няма ли най-после да се озъби и да ни отърве от присъствието си? Тя е склерозирала и вече си говори сама като лудите - виждал съм я в метрото. Относно осигуряването, а кога ДЪРЖАВНИТЕ ХРАНТУТНИЦИ ще започнат да се осигуряват? Защото ушеви, чиновници в администрацията, военни, садии, прокурори, митничари дори - НЕ ПЛАЩАТ осигуровки !!! Стотици хиляди *** реално се пенсионират от раждането си и цял живот живеят на помощи... ама те не се пипат, нали?
386
0
 
8
 
! Отговори
Госта преди 3 седмици
Докато ни управлява ГЕРБ и разпродава, граби, разрушава и прогонва хората ще е така
385
1
 
2
 
! Отговори
провери преди 3 седмици
До Зозо

провери кои са правителствата след 89г и тогава пиши
384
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Говорят за пенсионери и всички разбират възрастни хора. А пенсионери са полицаите над 45 години /които са си работоспособни/, пенсионери са половината от малцинствата /щото са се изкарали инвалиди/. Последните гълтат целия бюджет.
383
0
 
8
 
! Отговори
Гост преди 3 седмици
Само за щавене се говори.Защо вместо за вземане на повече пари не предложите решение да се промени демографският срив.Стимулиране на раждаемостта.Да си стоят в БГ младите хора.Да има работа и в селата за да не се обезлюдяват.Това да щавиш повече и повече работещите не е решение.
382
3
 
1
 
! Отговори
Абещооо..не си... преди 3 седмици
Ще бегаме .и като избегне ще се криеме. И да не ни хрумне да се връщаме. Щото е лудница системата българска . Безумие и хаос ,закони на принципа проба -грешка. Ако електората подскача ,значи е грешка.
Ха го пробваме пак като забрави или му омръзне или избяга.
381
0
 
4
 
! Отговори
Човек преди 3 седмици
Бизнеса и държавата съсипват родителите и законно живеещи хора, за да защитават малцинства и пишман мениджъри.
Няма как да не намалява населението.
Помислете за децата и родителите им и положението ще започне да се оправя.
Не използвайте децата за да гарантирате измислен бизнес ( карти за градския транспорт, такси за всичко в училища и детски градини, скъпи детски дрехи и обувки и т.н.т) децата нямат доходи, а родителите им не са освободени или намалени данъци, а напротив мениджърите ги дебнат?
380
2
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 3 седмици
...От 30 години, 10 са на ГЕРБ, а другите 20 на БСП...

На БСП са последните 80 г. от 1944г.
379
2
 
1
 
! Отговори
Зозо преди 3 седмици
...А защо държавата не направи държавни предприятия...

Е за такива, като този дето е написал това, само глад и лабут!!!
378
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кога ще изгоним кърлежа Лукойл от България? Само ако си плати данъците, ще има европейски пенсии за родните червени бабички, за да мятат пачки от балконите на онези със сините венци.
377
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А защо държавата не направи държавни предприятия от които ще влизат пари за пенсии или не е демократично така по евроатлантико капиталистически , а ? Пропаднала държава и п р ос т народ
376
0
 
8
 
! Отговори
Бай Пешко преди 3 седмици
Е как да няма кой? Братята ***, нали много ги обичате и подкрепяте. Ще се хванат на работа и от техните данъци ще се плащат пенсиите.
375
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От 30 години, 10 са на ГЕРБ, а другите 20 на БСП.
374
1
 
5
 
! Отговори
Дядо от село преди 3 седмици
"Добре де" си много прав!
Навремето се осигуряваме на реални доходи , но сега бизнесмените ги разбирам ! Как да плати реални осигуровки, като парите веднага се крадат от властимащи,под най различна форма ! Има несправедливост при разпределението на помощи , и това отблъсква желаещите да работят и плащат данъци !
373
0
 
0
 
! Отговори
Последните преди 3 седмици
Гледай само последните 20 секунди.
372
4
 
7
 
! Отговори
Добре де преди 3 седмици
хората да се осигуряват на парите, които получават, а не максимум до 3 хиляди лева, както е в момента

А какво ще получат амбициозните и способни хора, ако започнат да се осигуряват на реалния си доход от 5-10-15 к месечно, а не на 1-2 к, както в момента???

Прозрачност, сигурност, предвидимост, гаранции???

В момента пенсионната система е регулиран рекет и затова се осигурявам на 600 лв, защото искам аз да си ползвам изработените пари, а не да ги наливам в каца без дъно, от която лочат всички.
371
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Политиците и долнопробните им медии се скъсаха да лъжат. Кога ли ще ви paзстреляме по площадите?
370
4
 
15
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 седмици
"Демографската криза у нас е катастрофална, казват експерти""

180 години византийско управление и 480 години турско иго не успяха да "изчезнат" българският народ,то 30 години "неолиберален,демократичен,европейски и безкраен" преход го постигна с лекота.Но място за паника няма.Тук ще дойдат новите господари на територията българска,а за остатъка ,все още не ликвидирано туземно население ще е гарантирана ролята на обслужващ персонал.Няма как да се отрече,че от тези 30 год 10 са на ГЕРБ
369
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Над 45 милиона лева са източени от Лукойл само от сделки за земя за бензиностанции чрез фирми, свързани с “Джи Пи Груп”. Това показва мащабно проучване на Биволъ на стотици сделки на Лукойл България и негови контрагенти."
368
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ПАРИ ИМА! ПРОСТО СПРЕТЕ ДА КРАДЕТЕ!