Вече сме под 7 милиона, няма кой да плаща пенсиите

Демографската криза у нас е катастрофална, казват експерти
26 апр 2019 12:06, Елка Василева
422

Според официалната статистика българите сме под 7 милиона. Ситуацията се усложнява и от това, че броят на пенсионерите е 2 050 000. За миналата година обществото ни не е успяло да събере близо 4 млн. лева за покриване на плащанията за пенсионерите. Отрицателният баланс се увеличава правопропорционално с намаляването на българите.

В "България сутрин" по Bulgaria ON AIR експертът по демография към БАН доц. Надежда Илиева и финансистът Мика Зайкова се обединиха около мнението, че големият проблем на демографската криза е лошата икономическа ситуация в страната. Илиева също така допълни, че намалява и средната гъстота на населението.

"Основните проблеми в демографското развитие са освен намаляването на броя на населението, така и застаряването. В България има и голямо териториално различие. Според нашата прогноза има тревожна тенденция за обезлюдяване на селата. След 10 години те ще са 17% от страната. Намалява и средната гъстота на територията на България", каза експертът.

Мика Зайкова пък разкри, че вариантът да се избегне срив на основния пенсионен фонд е хората да се осигуряват на парите, които получават, а не максимум до 3 хиляди лева, както е в момента.

"Емиграцията обхваща хората между 20 и 39 години. България става демографска пустиня. Икономическата ситуация в страната също влияе много на демографската криза. Младите искат кариерно развитие и по-високи приходи. През 2040 г. може да гръмне основният пенсионен фонд. Финансовият министър да предприеме реформи. Тези 9 милиарда, които трябват за пенсии, ние сами си ги съкратихме, като непрекъснато намалявахме осигурителните вноски, за да помагаме на бизнеса. Вноските трябва да се вдигат и всеки да се осигурява на парите, които получава, а не таванът да е 3 хиляди лева", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
352
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Над 45 милиона лева са източени от Лукойл само от сделки за земя за бензиностанции чрез фирми, свързани с Джи Пи Груп. Това показва мащабно проучване на Биволъ на стотици сделки на Лукойл България и негови контрагенти."
351
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПАРИ ИМА! ПРОСТО СПРЕТЕ ДА КРАДЕТЕ!
350
4
 
18
 
! Отговори
Абсурд преди 4 години
ПЪрво спрете да плащате помощи на арките,второ спрете да давате 20 заплати при пенсиониране на полицаи,оттук започнете тогава може и моите осигуровки да станат реални,но на този етап съм на минимална и на 4-ри часа
349
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пълни глупости от хрантутници на държавна издръжка. Почнете да си плащате вноските вие задно с *** *** и нещата ще се оправят. Ялата държавна администрация получава най големите пенсии и нищо не внася !!!
348
1
 
19
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 4 години
До Щирлиц- задачата отдавна е изпълнена! Българите в България вече са около 4млн.д. Останалото са *** и турци!
347
2
 
22
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Глупости! Щом има пари за крадене - има за пенсии и друго. Само няма читав народ да грабне сопите. Милиарди крадат от шосетата с долнокачествени материали, милиарди разпределят извън бюджета за глупости, а лъжат народа, че пари няма. Постоянно го повтарят щото им се ще да избият пенсионерите с глад, за да им откраднат осигуровките. Какво е фалирало та няма пари за пенсии - държавата, банката където се превеждат вноските? НОИ не е банка, пари не дава, НОИ само обработва и изчислява осигуровките.
346
3
 
18
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Другари,не сте изпълнили поставената ви задача!Българите да останат 5 000 000.Когато сте готови,докладвайте на американския губернатор.
345
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИТ-ата са един голям балон, един въздух под налягане, аутсорсъри, които сменят имената на фирмите всяка година. В развитите държави такива "бизнесмени" ги водят самоосигуряващи се, но тука все едно са някакви богове. В България истински иноватори няма.
344
1
 
3
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 4 години
завиши изкуствено реалния стандарт на живот в България!
343
4
 
3
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 4 години
IT-тата и решават и те да не работят за "жълти стотинки" и вдигат цените! За въпросните ИТ, това не е проблем, но за хората с доходи около 1000лв.- това е голям проблем! Та ето това се нарича "нереален стандарт"! Нямам нищо против тези специалисти, пък и не са само те- разни разнообразни по телевизиите, разни "звезди" също бъркат реалния стандарт! Пък в крайна сметка както казва народа- "не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава". В крайна сметка, обаче целта е точно това- да се
342
4
 
2
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 4 години
До прогамистът,То е много просто, ама явно не е за програмисти! Тези, да си стиснем ръцете на 40хил служители в IT сектора, с тяхната различна платежоспособност са напълно достатъчни да изменят стандарта! За един човек работещ за 1000-1500лв, квартира за 800лв. наем е проблем, ама за едно IT получаващо 3000+ не е! Съответно наемите се вдигат, отчитайки платежоспособността на IT-тата! Цените на недвижимите имоти-също! Производителите на хранителни продукти отчитат повишената платежоспособност на
341
4
 
14
 
! Отговори
до Анонимен преди 4 години
Ако изкарате на светло половината от сивия сектор, ще има пари за всичките пенсионери---------В Бг не остана и "сива икономика на производство", а полулегалено криминално мафиотски структори!!!!!!Огромен дял в Постъпленеята на Държавната Хазна идват от работещете емигранти в чужбина, които изпращат пари на децата или на родителите си.
340
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"а останалите работят за чужди клиенти ... това е доста трудно постижимо"Работех в чужда ИТ фирма със 100% чужди клиенти и пак осигуровките не бяха на реалните пари. От моя опит (12 години в ИТ) съдя, че половината от ИТ сектора в България е сив.
339
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София само на документи е 1 200 000. Реално погледнете във всеки блок колко апартаменти стоят празни и ще видите, че поне 300 000 столичани отдавна живеят в чужбина, нищо че адресната им регистрация е тук.
338
3
 
7
 
! Отговори
Doko преди 4 години
Тя истината е една-бай ти *** толкова си може, толкова му е пипето просто. Ако си няма господар-сам ще си го докара.
337
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако изкарате на светло половината от сивия сектор, ще има пари за всичките пенсионери, нищо че сме малко работещите.
336
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние отдавна сме под 6 милиона, просто не го признават!!!Огромно част от бъларското население живее и работи в чужбина, но адресната им регистрация е в Бг, въпреки, че не живеят от много години в държавата, но статистиката ги отчита, че живеят в страната!?
335
2
 
1
 
! Отговори
пущиняк преди 4 години
До mne,То аз не съм казал нещо кой знае колко по различно! В Русия пари има, уверявам те! Пиши в "тубата" увеличение МЗП до 25000р., изгледай третото видео и ще ти стане ясно дали нямат пари! Пари, оказва се, имат достатъчно, само че явно управляващите нямат интерес обикновения руснак да живее добре. Сред тях има и доста нагли, които дори и обиждат руски работници, които по една или друга причина са принудени да работят за мизерна заплата!
334
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
еми много бегат младите,само крадци и наглеци управляват България
333
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема наистина е много сериозен,задържането и увеличаването на българите трябва да е цел номер едно на управляващите!Най-първостепенна задача,както и подкрепата на децата от домовете за сираци и изоставени деца.