Вече сме под 7 милиона, няма кой да плаща пенсиите

Демографската криза у нас е катастрофална, казват експерти
26 апр 2019 12:06, Елка Василева
422

Според официалната статистика българите сме под 7 милиона. Ситуацията се усложнява и от това, че броят на пенсионерите е 2 050 000. За миналата година обществото ни не е успяло да събере близо 4 млн. лева за покриване на плащанията за пенсионерите. Отрицателният баланс се увеличава правопропорционално с намаляването на българите.

В "България сутрин" по Bulgaria ON AIR експертът по демография към БАН доц. Надежда Илиева и финансистът Мика Зайкова се обединиха около мнението, че големият проблем на демографската криза е лошата икономическа ситуация в страната. Илиева също така допълни, че намалява и средната гъстота на населението.

"Основните проблеми в демографското развитие са освен намаляването на броя на населението, така и застаряването. В България има и голямо териториално различие. Според нашата прогноза има тревожна тенденция за обезлюдяване на селата. След 10 години те ще са 17% от страната. Намалява и средната гъстота на територията на България", каза експертът.

Мика Зайкова пък разкри, че вариантът да се избегне срив на основния пенсионен фонд е хората да се осигуряват на парите, които получават, а не максимум до 3 хиляди лева, както е в момента.

"Емиграцията обхваща хората между 20 и 39 години. България става демографска пустиня. Икономическата ситуация в страната също влияе много на демографската криза. Младите искат кариерно развитие и по-високи приходи. През 2040 г. може да гръмне основният пенсионен фонд. Финансовият министър да предприеме реформи. Тези 9 милиарда, които трябват за пенсии, ние сами си ги съкратихме, като непрекъснато намалявахме осигурителните вноски, за да помагаме на бизнеса. Вноските трябва да се вдигат и всеки да се осигурява на парите, които получава, а не таванът да е 3 хиляди лева", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
332
1
 
4
 
! Отговори
Пипиш преди 4 години
И нито ред за днешните безумни задръствания по магистралите на Б.Б.
331
2
 
5
 
! Отговори
mne преди 4 години
До антизападопоклонникСамо глупости. Русия пари няма, ако имаше нямаше да ходим на запад да бачкаме а на изток. Второ в Германия през две седмици дават по телевизията колко бедно живеят руснаците.
330
2
 
7
 
! Отговори
Абсурд преди 4 години
Хехе,откриха топлата вода
329
2
 
7
 
! Отговори
До антизападопоклонн преди 4 години
За да има частични осигуровки и доплащане "под масата" е нужно да има приходи "под масата". При условие, че голяма част от ИТ фирмите у нас са клонове на чужди фирми, а останалите работят за чужди клиенти ... това е доста трудно постижимо. Всички парични потоци минават през банки и трябва да се осчетоводят. Ако не си следил бранша - в момента, в който навлязоха чужденците с "всичко на светло и по книга" и станаха над 30-40% - останалите нямаха избор. Конкуренцията не прощава
328
3
 
10
 
! Отговори
Вуйчо преди 4 години
Чакам безрадостното бъдеще, когато гордо емигриралите ,ще драскат по тази болезнена тема и ще подиграват ехидно малцинството българи,останали тук!Първите "лястовички" на това време вече "прехвръкват" тук-там по форумите,но ми е мъчно,защо изпитват някаква необяснима радост,че Заминалите са по-добре от Оставащите?
327
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нарочно не взимат мерки. Тази демографска криза е целева. Няма никакви свестни помощи за млади семейства.
326
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИма кой да плаща пенсиите,няма кой да ги заработи и изкара...-В България има голямо неравенство не само по райони,както тази госпожа се изказа,но по заплати,преди няколко дни четох за някаква чиновничка,която си надписала фриволно 100 извънредни часа работа за месеца и взела близо 11 000 лева заплата,без реално да произвежда нещо,а има хора с по 700 лева заплати и се трудят и произвеждат,но са бедни работещи!
325
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До антизападопоклонникТи какво си сигурен и какво не не е важно. Аз ако тръгна да се чудя кой лузър каква му е болката никога няма да ми остане време да правя пари.Нямам нищо против да ми намалиш заплатата. На другия ден отивам в чужбина. Ама лузърите тука ще изгниете. Чаткаш ли?
324
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има кой да плаща пенсиите,няма кой да ги заработи и изкара...
323
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНинова каза,че социалистите ще се борят да има регламентирано минимално плащане на заплати и пенсии,за да няма такива тарикати като бизнесмените в България,да трупат пари,а работниците,пенсионерите да гладуват и да не могат да си закупят жилище и да се принужадават да напускат страната!ето това може и да спре доста хора да бягат,както и създаването на работни места из цялата страна!
322
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фондовете ви ги точат чужденци и олигарси,не стига това,ами и нашите некадърни управляващи не запазиха работещите заводи с разработени още през соца пазари в чужбина,освен това,раздадоха всичко на чужденци и ни набълбукаха със заеми през последните 10 години,а за капак и малкото останали работодатели са арогантни и не ги интересува как живеят и колко е необходимо на работниците,социално слабите и пенсионерите,за да оцеляват.... и хората бягат!
321
2
 
6
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 4 години
До анонимен 338,Изобщо не съм сигурен, че всички служители от IT сектора се осигуряват реално на сумата, която получават, ама няма да спорим! Пък те по-голямата част от държавните служители щото големи парични възнаграждения получават, та да е в тях проблема!
320
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямало кой да изплаща пенЦиите! А-а, не може да бъде! ВЕрваме на др. Нинова, тя е боркиня за равенство на пенЦионерите! Ще раздава на всички нормални пенЦии, не минимални! Ура, другари! Има кой да мисли за нас пенЦионерите!
319
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чета и гледам че много списвачи се заглеждат в канчето на програмистите?! Не завиждайте те се плащат осигуровките! Направете така че всички да плащат пенсионни осигуровки на заплатата която получават а не на минимална!! Второ, осигуровките на държавите служители да са върху получените суми като месечно възнаграждение а не върху две минимални заплати както е при депутатите
318
4
 
14
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 4 години
има само отрицателен ефект, понеже тези 40-50хил. само вдигат изкуствено стандарта! Заради тях се вдигат и цени на недвижими имоти и наеми също! Какво остава за хората, които не работят в този сектор и месечния им доход е в рамките на 800-1500лв. Особено в София този доход е недостатъчен, нямаш ли наследствено или неипотекирано жилище. Та тези хора имат няколко възможности- да стоят тук, да мизерстват, да работят на 2-3 работи или да емигрират някъде, където и труда на не IT-тата е заплатен.
317
12
 
2
 
! Отговори
западопоклонник преди 4 години
До антизападопоклонникАз взимам нетипично голямо за България парично възнаграждение. За мен положителният ефект е ясен. Не ми е ясен отрицателният ефект за теб. Губиш си съня от завист ли?
316
2
 
14
 
! Отговори
Смирен депутатт преди 4 години
Голям праз че населението на България намалява,нали бройката на депутатите си стои постоянно на 240 бройки.Трябва да се мисли за рязко вдигане на депутатските заплати от 3 средни поне да бъдат 5 средни заплати.А за мързеливите българи 560лв минимална заплата му стига-436 чисто.Беден и неук народ лесно се управлява.
315
3
 
4
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 4 години
Моето обяснение е свързано с предишния ми коментар! Властимащите и хората, които имат пари в България, подобно на тези в Русия, купуват недвижими имоти в западни страни, а не се интересуват да инвестират и да развиват промишленост в България! Напоследък се появиха западни фирми, основно в IT сектора, чийто служители получават нетипични за България парични възнаграждения! Някои могат да кажат, че това има положителен ефект- да, ама не! За 40-50хил. служители от този сектор- да, но за останалите..
314
4
 
4
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Много ви здраве от Ferienhaus in Frankenau...тамън се вързах с WIFI ... и какво да видя - пак ви "напомнят" , че свършваме ...да направим кръчмарската сметка 2 050 000 пенсионера...остават под 5 - от тях ( според днес.бг ) след 8 години 3 000 от тях ще са роми...махаме и други етноси...и какво излиза - скоро етническите българи в България ще останат под 2 000 000 - а всяка година от тях 50 000 си тръгват посока запад
313
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пак пофтарямот програмистите трябва да се вземат парите имат много а не работяти са се обучили за сметка на народа та сега трябва да дадат