Вече сме под 7 милиона, няма кой да плаща пенсиите

Демографската криза у нас е катастрофална, казват експерти
26 апр 2019 12:06, Елка Василева
422

Според официалната статистика българите сме под 7 милиона. Ситуацията се усложнява и от това, че броят на пенсионерите е 2 050 000. За миналата година обществото ни не е успяло да събере близо 4 млн. лева за покриване на плащанията за пенсионерите. Отрицателният баланс се увеличава правопропорционално с намаляването на българите.

В "България сутрин" по Bulgaria ON AIR експертът по демография към БАН доц. Надежда Илиева и финансистът Мика Зайкова се обединиха около мнението, че големият проблем на демографската криза е лошата икономическа ситуация в страната. Илиева също така допълни, че намалява и средната гъстота на населението.

"Основните проблеми в демографското развитие са освен намаляването на броя на населението, така и застаряването. В България има и голямо териториално различие. Според нашата прогноза има тревожна тенденция за обезлюдяване на селата. След 10 години те ще са 17% от страната. Намалява и средната гъстота на територията на България", каза експертът.

Мика Зайкова пък разкри, че вариантът да се избегне срив на основния пенсионен фонд е хората да се осигуряват на парите, които получават, а не максимум до 3 хиляди лева, както е в момента.

"Емиграцията обхваща хората между 20 и 39 години. България става демографска пустиня. Икономическата ситуация в страната също влияе много на демографската криза. Младите искат кариерно развитие и по-високи приходи. През 2040 г. може да гръмне основният пенсионен фонд. Финансовият министър да предприеме реформи. Тези 9 милиарда, които трябват за пенсии, ние сами си ги съкратихме, като непрекъснато намалявахме осигурителните вноски, за да помагаме на бизнеса. Вноските трябва да се вдигат и всеки да се осигурява на парите, които получава, а не таванът да е 3 хиляди лева", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
312
1
 
6
 
! Отговори
Гаро преди 4 години
Може ли някой да ми каже причините,защо хората бягат от "демократична" БГ защото аз си имам едно друго(нестандартно) обяснение...
311
7
 
12
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 4 години
Какъв е проблема- вдигате пенсионната възраст и готово! Медведев неговите министри ви показаха как става, въпреки че в Русия имат пари! Те обаче не са за за обикновените руснаци, а за олигарси, банкери и пр. дето ходят да разточителстват на запад! Те западняците не се сърдят- на тях им е все едно как живеят обикновените руснаци! Лошото е, че същото важи и за горепосочените представители на руския "елит", а най-лошото е, че това важи и за Медведев и министрите му! В България положението е подобно
310
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма страшно , премиерът ще даде нови милиони на УНСС да построят пенсионерски клуб до новата сграда и там ще приютяват бедните пенсионери , не се притеснявайте , за всичко е помислено , а Юнкер , Меркел и Труск , които са големи фенове на нашата галопираща икономика ,няма кой да я спре, ако не са изритани от Европа , все ще ни помогнат с нещико
309
2
 
21
 
! Отговори
ЕВО преди 4 години
Отдавна гони 6 млн.Останалото е мъртви души.Идват избори.Който не вярва,може сам да смята.Официално гурбетчиите генерират близо 2.7 млрд. в страната,неофициално още 1 млрд. по роднини,близки,приятели,автобуси и микробуси.Е,до къде я докарахме с магистрали ще вдигаме БВП с 10-20 %,ами хора тя цялата ни икономика генерира 4 и ...млрд.Остава другото,битият, бит ,а е.....
308
2
 
32
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Още преди 15 г един възрастен професор (най вероятно е починал) по една медия каза- Спрете да вземате пари за пенсия -защото държавата няма да има възможност в бъдеще (след 25 г) да дава пари - По добре работниците да си ги влагат във влог - Това каза Професорът- Нещата са ясни- ще бъде голям глад и мизерия за възрастните хора- както е и сега само че умножено в пъти по зле!!
307
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След 90-та години много тарикати спряха да плащат всякакви осигуровки и да се хвалят, че всичко си слагали в джобчето. Сега същите тия реват най-много, че пенсията им била малка и държавата е виновна за това.
306
1
 
0
 
! Отговори
anonimenp преди 4 години
DO 312 6TE TI REZNA GLAVIZATA KATO NA IARE DAI MI SVOITE KOORDINATI PENSIONR 65GODINI ..
305
5
 
28
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
30 години хранихме и носихме на гърба си един вечно интегриращ се етнос.Време е да връщат жеста, и със данъци от тях, и спрени поцмощи, да се плащат 30 години пенсии. Другото е ала бала. Спиране на изтичането на средства към тях, към олигарси, към висши чиновници. Протекщионизъм и спешно създаване на средна класа, която управлението на Герб доуби. Защита на националните интереси във всички сфери, даже и с цена на озъбване на ЕС. Иначе-изчезваме......................
304
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 312 Ти кой наричаш кърлежи? Нашите баби и дядовци и нашите родители ли? Не можеш и този въпрос да разбереш, нали?
303
2
 
9
 
! Отговори
До 244,246-продълж. преди 4 години
Сумата, която ежегодно плаща върху наемите, които получава, е по-голяма от сбора на 12-те пенсии, които е получила през същата година.Недвижимите имоти, които й носят наеми, са от онази инвестиционна дейност, която е развивала през 90-те години и в първите години на 21-и век. Усетила се е навреме, защото тогава е било възможно да постигнеш това с не много долари.Пенсията, която получава за 39 г. работа като висококвалифициран специалист е около 300 лв.
302
2
 
8
 
! Отговори
До 244 и 246 преди 4 години
Познавам жена, която още през 90-те години си е направила извода, че на държавата не може да се разчита и започнала да инвестира, да купува, препродава и пак да инвестира. Но е имала начален капитал, валута, спестена от баща й докато е работил зад граница още по времето на соца. Днес с такива спестявания половин гарсониера в София можеш да платиш. Но през 90-те г. си е било капитал.Днес същата тази жена взима трудова пенсия за 39 г. трудов стаж. Данъкът върху наемите, които получава от ........
301
2
 
30
 
! Отговори
Народе? преди 4 години
Населението намалява ама депутатите пак са си талкоз и заплати по големи си гласуват апартаментничат.И един избирател да остане пак 240 димбела ша рани .Колко процента от населението са политиците ,пък колко престъпления и дела имат ,някой замислял ли се е.Престъпници ни управляват.
300
3
 
20
 
! Отговори
До 252 преди 4 години
Вероятно ползваш някаква статистика от типа "стъкмистика". За ромите отиват около два и половина - три милиарда годишно.Но дори и 1 лев да беше, защо да сме длъжни да го подаряваме на здрав млад мързеливец? Дори и за стотинките се работи, ама като кажеш това на някой индус и той започва да ти се смее, че си будала и че той лично за по-малко от 1 000 лева не би работил. Това го чух от един такъв преди 4-5 години, а тогава с 1 000 лева можеше да се купят повече стоки, отколкото днес.
299
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме новина със снимка на тиквочбанкянски за да коментираме по същество .И по двама - трима василевци да се бесятдневно .
298
39
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Останали сме под 7 милиона и какъв е най-големият проблем? Че нямало кой да плаща на пенсионерите. О, ужас! В тая държава други проблеми няма ли? Други харчове за покриване? Някаква инфраструктура за поддържане?Не, всичко трябва да се зареже, за кърлежите да мислим!Бе я улево! Който не му харесва и му е малка пенсията да ходи да се самозапалва пред президентството. Аз ще му осигуря горивото и лично ще му драсна клечката.
297
1
 
22
 
! Отговори
2086 преди 4 години
Под 7 милиона ли? Всички вкупом сме под 7 милиона - заедно с децата, така ли! Я прегледайте избиратлените списъци - там данните показват друго. там има и починали преди години.
296
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На територията където шамарите, смукането на ракия и мъжагите са на почит - населението ще намакява . Де що има,читав народ ще бяга на запад при джендърите .Важното е че БГ-тата са,срещу истанбулската конвенция , джендъризма , стратегията за детето и тнт .
295
1
 
24
 
! Отговори
Moghul преди 4 години
Живущите в България са не повече от 5,5 млн. 2 в София и 3.5 в останалата България.
294
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а защо не напишете нещо за 64 годишния дето се самоуби днес в Пловдив защото нямал пари да си плати глобата наложана му от съда ?
293
16
 
11
 
! Отговори
До Двете стринки преди 4 години
Явно или не знаете или имате къса памет !До 1945 г. пенсионният фонд в БГ е бил нещо внушително !Но ..... *** го национализират и всичко приключва. Сега можете да питате ***, какви промени иска даправи.