Вече сме под 7 милиона, няма кой да плаща пенсиите

Демографската криза у нас е катастрофална, казват експерти
26 апр 2019 12:06, Елка Василева
422

Според официалната статистика българите сме под 7 милиона. Ситуацията се усложнява и от това, че броят на пенсионерите е 2 050 000. За миналата година обществото ни не е успяло да събере близо 4 млн. лева за покриване на плащанията за пенсионерите. Отрицателният баланс се увеличава правопропорционално с намаляването на българите.

В "България сутрин" по Bulgaria ON AIR експертът по демография към БАН доц. Надежда Илиева и финансистът Мика Зайкова се обединиха около мнението, че големият проблем на демографската криза е лошата икономическа ситуация в страната. Илиева също така допълни, че намалява и средната гъстота на населението.

"Основните проблеми в демографското развитие са освен намаляването на броя на населението, така и застаряването. В България има и голямо териториално различие. Според нашата прогноза има тревожна тенденция за обезлюдяване на селата. След 10 години те ще са 17% от страната. Намалява и средната гъстота на територията на България", каза експертът.

Мика Зайкова пък разкри, че вариантът да се избегне срив на основния пенсионен фонд е хората да се осигуряват на парите, които получават, а не максимум до 3 хиляди лева, както е в момента.

"Емиграцията обхваща хората между 20 и 39 години. България става демографска пустиня. Икономическата ситуация в страната също влияе много на демографската криза. Младите искат кариерно развитие и по-високи приходи. През 2040 г. може да гръмне основният пенсионен фонд. Финансовият министър да предприеме реформи. Тези 9 милиарда, които трябват за пенсии, ние сами си ги съкратихме, като непрекъснато намалявахме осигурителните вноски, за да помагаме на бизнеса. Вноските трябва да се вдигат и всеки да се осигурява на парите, които получава, а не таванът да е 3 хиляди лева", каза тя пред Bulgaria ON AIR.

Вижте видеото на Bulgaria ON AIR
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


422
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
292
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Който забърка кашата с геноцида той да плаща пенсиите.
291
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Жан ВиденовХахаха, Я кажи как си изкарвал при Жан Виденов 1 месец с 10 долара? Червени клоуни.
290
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смениха държавата с територия.Сега приемете статут на резерват с изчезващи *** в червената книга и ЮНЕСКО и ЕС да плащат.
289
1
 
39
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Преди десетина години много се колебаех дали да емигрирам някъде на Запад. Избрах да остана в Бг. Сега съжалявам честно казано за това си решение. Тук колкото и трудолюбив и упорит да си, накрая се пречупваш, защото бизнес и държава са олигархия и шуробаджанащина, а те не търпят принципни и кадърни хора! Затова Бг ще върви все по-надолу....
288
2
 
7
 
! Отговори
Народе? преди 4 години
Аудуците се уплашиха за техните си пенсии.Не за пенсиите на народа.
287
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
има просто и лесно решение,всеки човек с индивидуална пенсионна сметка,той храни сам себе си и държавата не е затруднена,ама не им отърва на дупетатите,няма да могат да ги харчат,не и отърва и на държавата,остатъка от парите може да се онаследява след смърт или пък от този остатък да се плащат пенсиите по старост.Което е в интерес на хората не е в интерес на държавата и обратно,което е в интерес на д-та не е в интерес на хората и естествено по- важна е държавата
286
2
 
15
 
! Отговори
Mister Cro преди 4 години
Ами аз съм самоосигуряващ се и от 2000 лв. давам на държавата 500 лв. всеки месец, т.е. една четвърт от дохода ми се изпарява и ако ме принудят да плащам още просто събирам сака и изчезвам и аз. Предполагам и много други работещи са така. Освен това, макар да се осигурявам и за болнични, повече от 10 години не съм ползвал болничен. Т.е. само давам без да ползвам. Не че не боледувам. Напротив, през зимните месеци от настинки и грип често боледувам, но предпочитам да работя въпреки хрема, температ
285
1
 
6
 
! Отговори
Анатема Айдуци! преди 4 години
Сегашните проблеми произтичат от това,че когато можеше и когато трябваше не увисихме на Коня Сашо Нереза и ДрагалЪвския гърбат Ай дук.
284
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЛЕД КАТО ГЕРБ ВДИГА ВЪЗРАСТТА И СТАЖА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ, СЛЕД 20-30 ГОДИНИ МОЖЕ И ДА НЯМА ПЕНСИОНЕРИ
283
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми защо дадохте кибрит на комунягата Борисов?
282
11
 
5
 
! Отговори
от програмистите преди 4 години
от програмистите трябва да се вземат парите имат много а не работяти са се обучили за сметка на народа та сега трябва да дадат
281
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Рускоплатени те *** ще съсипят България!Този сайт е един от многото, които ги развъждат.
280
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На малко дете кибрит и на комунист власт не трябва да се дават НИКОГА!!!!В противен случай нещата са непредвидими и с трагичен край!
279
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Да не забравяме, че 80% от работещите са на МРЗ и данъците влизащи в хазната са мизерни! Като прибавим и п*а*р*а*з*и*т*и*т*е обслужвани от Социални грижи, респективно от хазната и всички нас, положението наистина става плачевно!
278
5
 
32
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Издръдръжката на napзитният етнос трябва да спре и ще има за пенсии.А таван на пенсииет трябва да има, както е по света.На napaзитите предложете земя и запустели къщи на село, ама не да са техни, а за безвъзмездно и временно ползване. Че иначе ще ги продадат и пак ще дойдат в градовете да крадат и просят.
277
4
 
18
 
! Отговори
V преди 4 години
Това се оправя лесно .Сменят се управниците.Като няма резултати се сменят тия които имат властта да променят системата .А не народа .Да сме внасяли работници ;) ТРЯБВА ДА СЕ МАХНАТ ГЕРБ, БСП И ДПС ЗАВИНАГИ ОТ ВЛАСТТА ;)
276
5
 
21
 
! Отговори
Евреи Мерзъки !!! преди 4 години
няма да се успокоят докато не напълнят България с цветнокожи животни и не унищожат напълно Българския народ
275
3
 
14
 
! Отговори
Данъци преди 4 години
Разбира се, махнете таванът на социалното осигуряване, за да се знае официално, че подоходният данък в България е близо 40%, и че срещу тези 40% човек нищо няма да получи от държавата, пък после се чудете защо всички работещи ще стегнат куфарите и ще се изнесат.
274
3
 
15
 
! Отговори
Тази е за бой преди 4 години
Мика да си.... майката. Колко да вдигат осигуровките? Съвсем да изгонят работещите и инвеститорите и да останат само виолетовите, които така и така не плащат нищо
273
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предатели никой не е длъжен да се грижи , храни и охранява дъртаците(родителите) ви дека са ви изпикали.. Да беха изпикали хора ми то предатели проклети..