Не човешката, а Божията слава: Актьорът, превърнал се в монах

За пътя му към вярата, разказва Радомир Балабанов
28 апр 2019 14:15, Петя Славова
37
Не човешката, а Божията слава: Актьорът, превърнал се в монах
Снимка: Кадър, Нова тв

Радомир Балабанов е бил актьор. Днес името му е Нектарий и е монах. За вярата, за битките със себе си и за дългия път Балабанов разказва пред Нова тв.

"Като бях на 12 попитах родителите си "Какъв е смисълът на живота?". Те ми отговориха – "да си имаш семейство и деца". Добре – ти си имаш деца, децата ти и те си имат семейство, но каква е целта. Казаха ми, че въпросът е глупав и не ми отговориха", споделя бившият актьор.

Първоначално искал да играе на сцена, за да бъде център на внимание. Усещал моментно удовлетворение от работата си, но винаги чувствал в последствие тотална празнота. Не се е чувствал добре и в актьорската работа. Появява се някакво удовлетворение, но го е имало и усещането за тотална празнота.

Монахът споделя и за любовните трепети: "Любовта не ми се случваше както ми се е искаше. Или ако е ставало е водило до голям погром след това. Взаимоотношенията ми свършваха по един и същи начин и усетих, че постоянният фактор съм аз. Опитах се да наблюдавам себе си къде бъркам. На този въпрос си отговорих като отидох в манастира. Бъркането е в цялостното ми състояние към подхода към другите. Когато искаш да си център на внимание, другите ги правиш като публика. Няма я топлината към другия".

Истинският момент е дошъл, когато е пътувал веднъж в автобус. "С цялото си същество аз разбрах, че не може да няма Бог. Приех го като подарък. Вътрешно знаех, че чакам.Исках да стана свещенник, но през ум не ми е минавало да стана монах", добави Балабанов. Имал връзка с момиче, което обаче не било вярващо, и в последствие те се разделят. От първия път, когато на глас изрича "Искам да стана монах" до момента, в който получава благословение да отиде в манастир минават  5 години.

"Човек е докаран до състояние, в което не може да чуе, какво става в него. А това, което става в нас, е грандиозно. Една човешка душа е много по-ценна от целия свят – защото е безсмъртна. Светът ще загине – а тя остава” казва той.

"Ние сме създадени, за да станем богове. На земята е работилница за богове. За да станеш, нов човек, трябва да промениш начинът си на мислене", сподели още монахът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
М.М. Ковачева преди 4 години
Истински монах! ХВ! Чудесно интервю! "Мухата като лети вижда само нечистотиите, а пчелата вижда само цветята." - относно *** коментари по-долу.
24
1
 
9
 
! Отговори
поправка преди 4 години
нека Бог е с него и да стори добри дела!
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да станеш и бъдеш монах се изисква голяма воля и саможертва,полага се и труд,не е толкова лесно,колкото им се струва на някои.Но това е негово собствено желание,живота си е негов,така че и правото на решение е също негово,не Бог е с него и да стори добри дела!
22
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страх от Бога?!? Никога?!? Бог е измислица за да се държи раята в страх и подчинение, другия вариант е тия на върха да проливат излишно кръв за да си запазят своето, много трудно и неприятно.
21
2
 
9
 
! Отговори
ANON преди 4 години
""Ние сме създадени, за да станем богове. На земята е работилница за богове. За да станеш, нов човек, трябва да промениш начинът си на мислене"____________Перфектно казано... Избрал е да е монах, негов избор, но монах или не този път е отворен за всеки. Бог да е с него!
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До20. Доколкото разбирам. Сега си богат. Постигнал си това богатство със Завис, към другите които също са имали пари и охолен живот. Сета може и по голямо да ти е станало от тях. И какво от това. Монаха не е приел твоята философия. А и от твоя живот не всичко е в ръцете ти. Във Времето е силата.
19
3
 
8
 
! Отговори
Т преди 4 години
Открай време човека е избирал да бъде ученик на падналите ангели заради пари жени удоволствия.Затова и живота му е толкова тежък изпълнен със смърт, интриги, предателства и лъжи.Затова и ще си остане в калта.Човешкото тяло е просто една облечка от кал а вие нещастници сте подчинили живота си на тази кал.
18
2
 
18
 
! Отговори
Антон преди 4 години
На тези, които тук се подиграват на младия български монах ще кажа само: Имайте страх от Бога! Защото с каквато мярка мерите другите, с тази ще бъдете мерени. И каквото правите на другите, същото ще ви го правят и на вас."Всичко и във всичко е Христос" е казал апостол Павел.
17
16
 
8
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
До Анонимен 19Аз избрах пътя на парите и лукса. Никой нормален на планетата Земя не би искал да живее в скотски условия и да се уповава на книги писани преди 5000 години....И аз съм живял зле ама като си помогнах сам се оправих без никой да ми е помагал,даже не ми минаваше през ума да ходя на църква,толкова ми беше зле ежедневието че това беше последното нещо което ще правя.Достатъчно е да видя разни зверове безбожници да тънат в лукс без да са постигнали нещо.Демотивиращо е ония да са паралии
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки има право да избере пътя си, както вие избирате своя
15
9
 
8
 
! Отговори
Ицо Христов преди 4 години
Честит Исис на всички! Свети Исус да е с вас. Амин!
14
18
 
10
 
! Отговори
Свещен Гущер преди 4 години
Аз съм Бог и вие трябва да коленичите пред мен
13
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Па бездарно било, пробвало се тук таме, не става, после погладувало и малко и хайде да се прероди в Нектарий. Лошо няма, какво толкова, по-достойно е от тези, които се правят на хомосексуализи и лесбийки за да се отърват от отговорността да отглеждат дете.
12
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Монах - много отнесен нахален алчен хомо-сексу-а-лист!
11
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Истинският момент е дошъл, когато е пътувал веднъж в автобус. "С цялото си същество аз разбрах, че не може да няма Бог"Сигурно е пътувал с Ю.Ивкони без климатик 6 часа до морето. Тогава всички в автобуса стават набожни, докато полагат усилия да не припаднат.
10
4
 
6
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
До АнонименТака е. Бойхо е Бог, за голяма част от празноглавият електорат;))) А, за да станеш бог, трябва да си първом безсмъртен, след това творец, защото,з а да си безсмъртен заради самото безсмъртие ще умреш от скука;))) Сега хората са едни тленни богове, чакащи някой да ги уреди с Безсмъртието Си!
9
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Църквата в момента е другия вариант на държавна хранилка и още нещо....тайна!
8
13
 
15
 
! Отговори
Станой от Софстрой преди 4 години
Мотивите, каращи подобни хора да зарежат светския живот, и да идат в манастир никак не са благородни, натам ги водят не добрите, а лошите им страни.
7
14
 
8
 
! Отговори
Стратег преди 4 години
Като гледам този се сещам за единия от китаристите на група Ахат, Главчев, който всъщност е и идейният им вдъхновител. Та той в един нов филм, който сега ще върви по кината за ония години, говореше, нещо от рода, че текстовете на "Ахат" били богохулство и по-специално демонстрираха това с текстта на "Брадвата:, където "поповете вонят на ром". Някои хора, смятат, че като са турнали расото и са фанали Господ за брадата, *** са го фанале за... А текста на "Брадвата" не само, че е свръхактуален...
6
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ФСВти също!!!!!!