Радев: Мирът и благоденствието са плод на общите ни усилия!

Президентът присъства снощи на празничното богослужение
28 апр 2019 12:20, Петя Славова
96

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев поздрави православните християни с Възкресение Христово. "В днешния празничен ден да си пожелаем здраве, повече вяра в собствените сили и любов към ближния. Нека не забравяме, че мирът и благоденствието са плод на общите ни усилия", заявява държавният глава.

Президентът Радев присъства снощи на празничното богослужение за Възкресение Христово в храм-паметника  "Св. Александър Невски", където беше донесен Благодатният огън. Службата беше оглавена от Негово Светейшество Българският патриарх Неофит.

Още по темата

Патриарх Неофит възвести снощи Христовото Възкресение пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и отправи благослов: благодатта и мирът на Възкръсналия Христос да бъдат над всички нас.

Преди това от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм с литийно шествие беше донесен Благодатният огън, който за 15-а поредна година беше пренесен от Божи гроб в Йерусалим от българска църковно-държавна делегация.

Точно в полунощ Светейшият патриарх поздрави с "Христос воскресе" изпълнилия площада пред храма многоброен богомолен народ, прозвучаха евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: "Христос воскресе - Во истину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски". След това патриарх Неофит оправи своето Пасхално приветствие към българския народ.

"В този ден на тържеството на живота, радостта ни е пълна и от нищо немопрачена, защото днес Божието обещание и древните пророчества се сбъдват. Днес ние ликуваме отново и заедно с цялата Света църква и цялото творение пеем победната песен: Христос възкръсна от мъртвите", каза българският патриарх.

На празничното богослужение за Възкресение Христово присъстваха президентът Румен Радев, Симен Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, директорът на Дирекцията за вероизповеданията Емил Велинов, както и много вярващи, изпълнили патриаршеската катедрала и извън нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
8
 
! Отговори
Стефан преди 4 години
Смешно Болшевика Радев в Църква говори за мир трагикокомедия
74
0
 
3
 
! Отговори
Буратино си е дърво преди 4 години
Буратино съм аз, си ти, си той ... докато някакъв роден от девственица е бог на тая планета ... Човешката природа е това да не вярваш на нищо каквото ти кажат ...
73
2
 
3
 
! Отговори
Jaeger преди 4 години
Мир и благоденствие нещо е сънувал президента. Аз не виждам тия неща, виждам триста номера за обратното ...
72
5
 
17
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 4 години
на зеления чорап пресслужбата освен да преразказва предизборно речи на чърчил от периода между двете световни войни, и да носи съдинките със шкембе чорба на обед, нещо друго може ли?
71
4
 
17
 
! Отговори
Ананимен преди 4 години
Нищо чудно в това.Спомням си 25.12.1989 год,Коледа е предаване по БНТ от храма Ал.Невски, богослужение по случай празника.И само 1 месец след преврата в храма Божи като се бяха изтъпанили Луканов,Джуров,Лилов и др.партиини величия като официални лица на Богосвета.А др.Лилов на Великден 1990 г.пред НДК се разхождаше със семейството си и деманстративна размахваше червени яйца.А бързо забравиха когато пращаха учители по черквите за да гледат кой ги посещава.Да се чудиш,да се смееш ли или да плачеш
70
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не попитате тоя,който 3 папи са го галили,как от комунист-атеист се превърна в най-вярващия в държавата?
69
3
 
14
 
! Отговори
Татко Карло.. преди 4 години
Прости ми,Боже.Не можах да му дам акъл на Буратино.
68
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На времето имаше един идиеоут който лепеше сърп и чук на червено боядисаните велигденски яйца.
67
10
 
20
 
! Отговори
Много е слаб преди 4 години
Президента Радев просто се опитва да натрупа бързи точки и евтин ПиАр . Тези призиви и пожелания не му отиват много на един безбожен комунист !
66
9
 
21
 
! Отговори
Прости ми Боже. преди 4 години
Малеее,щом и този велик президент стана вярващ, закъсахме го.
65
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БКП, ДС и Поповете - братя завинаги!
64
4
 
8
 
! Отговори
Чоки. преди 4 години
Ошашавих се,хора.Ако мога да разбера,кой е вярваш комунист,кой атеист.На кой кога му е дошло прозрението от атеист , комунист да стане вярващ.Наистина шарени яйца на Велик ден.Червени,зелени,сини,жълти.Христос Воскресе,българи.
63
11
 
17
 
! Отговори
men преди 4 години
радефф разкажи батко как си целувал "капиталът" на карл маркс като си влазъл във военното училище едно време и с какви връзки си влазъл там шото случайни момчета там не влазаха. пусни и някоя снимчица с кипата и с борисоф как им колиничите на хазарските кръвопийци и чинно им ближете руки. тазкажи и на какво те научиха ЦРУ в пентагоня освен на английиски и тогава филосовствай за благоденствие. и едно въпросче, деса проста кеса поетеса с НСО мерцедеса как допринася към усилието?
62
5
 
7
 
! Отговори
64, преди 4 години
няма как да иска да се закачи за корупцията,кражбите и лъжите на еднокнижници и завършили помощни училища алчни неграмотници.
61
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нечистоплътни герберски п.о.м.и.я.р.и,намери се един мъж в държавата да разобличи разбойническите грабежи на шайката и вие озверяхте от злоба.Само че,народът този път помъдря,и това е само началото.
60
12
 
19
 
! Отговори
Много е жалък преди 4 години
Радев с чужда пита помен прави - опитва се да се закачи за успехите на правителството!
59
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Така е плод на общи усилия. То БСП, АТАКА дърпа към Москва, дърпа против ЕС и НАТО. Десета година сме в ЕС и неможе да стигнем и полонината на това , което Полша направи за 15 тодини в ЕС.ТОВА Е РЕЗУЛТАТ от разединение.
58
13
 
23
 
! Отговори
Решетников преди 4 години
Радефф, радефф, ами като са плод на общи усилия ти с какво допринасяш като постоянно разединяваш. Заел си само страната на безбожниците от БСП/БКП и имаш наглостта да говориш за общи усилия.
57
3
 
16
 
! Отговори
Помнещ преди 4 години
До гневен 58Има много по-прости и ежедневни неща за които трябва да се извинят. Например, всяка Коледа и Великден се празнуваше от моето семейство скрито в къщи и под страх да не научи кварталния отговорник. Аз като дете получавах инструкции да не казвам на никого за тези неща. При това бяхме обикновено не особено набожно семейство което празнуваше тези дати по-скоро да се спази традицията и българщината отколкото от особени религиозни подбуди.
56
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бивш комунист и настоящ "православен християнин" е безсрамно същество с абсолютна липса на морал което трябва да бъде отритнато от обществото а не да се натрапва за добиване на власт. За съжалление 90% от бившите комунисти и днешни управляващи попадат в тази категория. Този *** факт се приема безкритично от обществото което се чуди кого да обвини за хала си без да се замисли на първо място върху това обстоятелство.