Най-големият проблем на децата у нас е бедността

Експерти: Управлението се страхува да направи реформи
Обновена: 30 апр 2019 12:51 | 30 апр 2019 12:51,
16

След бурна обществена реакция премиерът Бойко Борисов нареди Стратегията за детето до 2030 година да бъде изтеглена и преработена. Проектът предизвика изключително сериозни дискусии, като на бунт срещу документа скочиха не само родители, но и църквата.
Още по темата

Национална стратегия за детето няма да има! Решението на Борисов

В "България сутрин" психологът и бивш зам. председател на Агенцията за закрила на детето Христо Монов и юристът Николай Колев от Национална асоциация "Поход за семейството" се обединиха около мнението, че стратегията задължително трябва да бъде преправена. Монов сподели, че най-големият проблем на децата у нас е тяхното благосъстояние. Според него 48 процента от тях живеят в бедност, а на прага са още 20.

"Лошото е, че това управление се страхува да прави реформи. То слуша улицата и не прави нищо, включително и по един такъв стратегически документ. Пред обществото има нови предизвикателства в грижата за децата ни. Тази стратегия има своите проблеми и може да бъде преработена. Най-големият проблем на децата е тяхното благосъстояние - 48% живеят в бедност, а на прага са още 20. За съжаление правителството бяга, когато има проблем. Сега нямаме стратегия за детето, не се случва нищо със закона за закрила на детето, няма реформа в детското и младежко правосъдие. Третираме ги със закон от 58 година", обясни психологът

Николай Колев пък бе категоричен, че родителите чувстват заплаха за личното си пространство заради тази стратегия. Той също така допълни, че актът е взаимстван от много други извън пределите на България и няма как да отговаря на действителността у нас.

"Изтеглянето на акта е сигнал, че има някакъв проблем. Комуникацията между институциите и обществото не е достатъчно добра. Има проблем в духа на стратегията. Много неща са взаимствани от други актове по света. Във философията на този документ родителите не присъстват по никакъв начин. Стратегията е политически акт и е нормално държавата да се интересува какво се случва с децата. Трябва да има визия, но институциите трябва да служат на обществото. Основният проблем е, че родителите чувстват заплаха за личното си пространство", каза Колев пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Ако имаш повече от едно дете, а заплатата ти е 1 000 лв, наистина ще видиш зор, ако искаш наистина да са нахранени, облечени и да им са осигурени добри битови условия. Особено ако у дома ви не влизат други пари освен твоите 1 000 лв месечно. Все пак, трябва да разсъждаваме съобразно критериите на бели хора от 21-и век. От къде накъде някои ще се опитват да ни внушават вина заради това, че не се задоволяваме със статуса на примирен полугладен роб?
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 8Ама тези 500 лв кога ги получаваше? През Тодор-Живково време ли, когато заплатите на редовите българи варираха от 120 до 200 лв? Е, имаше и под 100 лв, на най-онеправданите.
11
1
 
6
 
! Отговори
Всяка работеща преди 4 години
съпружеска двойка у нас изхранва по едно ромче чрез безбройните надбавки и помощи, които се полагат на ромите и се отчисляват от парите на данъкоплатците. Така се осъществява най-тежкият и грозен грабеж - генетичният. Ощетяват те, като те заставят да имаш едно дете по-малко! Или да родиш още едно, но тогава и двете ти деца ще живеят в оскъдица. Защото храниш 1 чуждо!Ако родителите на тези ромчета сами хранят децата си, тогава останалите съпружески двойки ще могат да си позволят по още едно дете
10
2
 
4
 
! Отговори
Гунка Гошкова преди 4 години
Навсякъде тъмномаслените дечица ходят облечени по последна мода и със скъпи смартфони. Това е беднотия. Защо са бедни дечицата ?
9
4
 
2
 
! Отговори
Айде айде преди 4 години
Абе аз чак толкова гладни , жадни и голи и необути деца не съм видял.Друг е въпроса , че спрямо скандинавските държави има разлика , но те там си имат нефт и голям износ на риба.А на нас Европейския сьюз почти не ни дава да мръднем.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен7С 500 лв. заплата съм изучил децата си и сега те ми се отплащат. Не знам какво искате вие. Май не искате да отглеждате деца, а да си живеете живота и да си харчите охолно.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако държавата се интересуваше какво се случва с децата, щеше да осигури работа на родителите им и да ги принуди да работят.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С 1000 лева заплата, как да изуча децата си, да ги нахраня и облека, да платя и сметките, а преди всичко да им обърна внимание и да се потопя в техният свят, а не те в моя
5
1
 
13
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 4 години
Да помислим логически. Главният проблем на децата е бедноста, но управляващите нямат воля да променят положението. Изводът от предното изречение се набива сам в очите, а той е, че "главният проблем на децата са УПРАВЛЯВАЩИТЕ. (то не само на децата, де) Сега феновете на ГЕРБ, БСП, ДПС, СДС, ПАТРИОТИ и всички останали и_диоти, може да слагат минуси на воля.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да раждаш n-на брой деца без да имаш стабилни доходи не е престъпление, обаче ако случайно се скараш на детето си е престъпление, нали господа управляващи ?
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едва ли родителите на тия деца, които живеят в бедност, тънат в разкош и охолство.Децата са бедни, защото родителите са такива.А защо те са бедни - дълга и широка.
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
така ли... не бяха ли джендърите?
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бедност ли ? Европейски Съюз.