Българинът одобрява посещението на папата, но няма да го следи

Младите хора най-незаинтересовани от визитата на Франциск
170
Българинът одобрява посещението на папата, но няма да го следи
Снимка: БТА

60% от българите приемат като положителна новина посещението на папа Франциск у нас, а едва 8% от сънародниците ни имат отрицателно отношение към визитата. Това сочат данните от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите спрямо предстоящото посещение на главата на Римокатолическата църква. Проучването е реализирано в периода 5-12 април 2019 г. сред 1008 души.

Още по темата
Данните сочат, че две трети от българите са чули/разбрали за посещението на главата на Римокатолическата църква папа Франциск в България към датата на провеждане на проучването. Малко над една трета обаче не са разбрали за това посещение. Младите хора на възраст 18-29 г. в най-малък дял са запознати с посещението и в най-голям дял не могат да преценят каква оценка да дадат – близо половината от тях.

Три часа проверки за тези, които искат да видят папата на жълтите павета

Данните регистрират високи стойности на положително отношение (57%) към главата на Римокатолическата църква. Едва 8% от българите посочват, че имат отрицателно отношение.

Любопитно е, че половината (50%) от анкетираните са на мнение, че липсва достатъчно информация за визитата на папа Франциск у нас. На фона на тях 27% от всички запитани посочват, че има достатъчно информация за височайшата визита.

На фона на одобрението към папската визита, интересен факт е, че едва 31% от хората ще следят посещението му у нас. Цели 47% признават, че не се интересуват и няма да следят случващото се в София и Раковски, а 22% не са сигурни дали ще следят посещението на папа Франциск. Най-незаинтересовани към визитата остават най-младите на възраст 18-29 г.

Програмата на папата: Три събития в София, едно в Раковски

В контекста на посещението, социолозите зададоха и въпрос дали българите приемат духовните лица като наместници на Бог на земята. 32% от българите посочват, че приемат духовните лица за наместници на Бог на земята. Имайки предвид, че 1% от извадката отговаря на 55 хил. души, то малко под 1 млн. и 800 хил. българи приемат тази гледна точка за духовните наместници.

41% обаче са на противоположното мнение – не ги приемат. Видно е от данните, че по-младите българи, за сметка на по-възрастните, в по-малки дялове приемат духовните лица за наместници на Бог на земята. 12% от българите са посочили, че не вярват в Бог, като младите хора на възраст 18-29 г. в най-голям дял са атеистично настроени, сочат данните от проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
1
 
29
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
и защо идва изобщо ние не сме католици какво ме интересува визитата напапата абсолютно нищо
116
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де, какво толкова ни вълнува посещението на католическия глава? В заглавната страница на сайта го има на снимка 5 пъти, 3 "новини" за него, през 20 мин???Не преигравате ли? Все пак, само 3 до 5 % ( а може и да са по-малко) в България са католици. Останалите какво ги вълнува това?Кога пуснахте 5 новини на една страница за Българския патриах, със снимки? А дали знаете кой е той, без да ползвате гугъл?Не съм вярващ, но съм българин и народа ми е православен! Затова се дразня!
115
2
 
18
 
! Отговори
Българинът преди 4 години
Не го одобрявам посещението. Одобрявам някой да го ликвидира тоя педофил.
114
13
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
и аз бих отишъл да го видя ...
113
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до мальоумните нещастници по долу: с какво ще ви се подобри на вас живота от това посещение? какво ще допринесат за вас и децата ви световните медии дето са тук? мингищанците ще спрат да ни крадат и убиват ли? корумпираните агентчета на ЦРУ асансьорни техници ли ще осъмнат в панделата? южен поток ли ще построим? цената на тока ли ще падне? болниците ли ще се орпавят? младите ще српат да бягат и ще се върнат по родните места ли? вие верно не сте народ а храна за лешояди....
112
3
 
19
 
! Отговори
men преди 4 години
да пукнат дано нещастното сатанинско мекире, подвлстните му банкечета, кардиналчета и друга папляч която изнасилва и прави жертвоприношения с деца и милионите му мозъкопромити последователи. осквернява българската земя със сатанинското си присъствие. анатема дяволе.
111
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За България,това е събитието на годината в международен план! Въобще няма дискусия по въпроса! Само невежи и злонамерени мислят другояче!
110
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На крака ни идва главата на най голямата християнска църква! Да го посрещнем като християни!!!
109
3
 
3
 
! Отговори
до74 преди 4 години
до74 Какви селяни пък теб са те подгонили, слушай си чалгата яж си Ориенталската чорба и незабравяй да се намуаш и с дюнер-кебап.
108
1
 
2
 
! Отговори
до74 преди 4 години
до74 Какви селяни пък теб са те подгонили, слушай си чалгата яж си Ориенталската чорба и незабравяй да се натъпчеш и с дюнер-кебап.
107
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Правителството,браво на Държавния глава,браво на Българската православна църква! Толерантност и диалог!
106
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Посещението на папата е значимо и важно! Ще го посрещне и Президента, и Правителството,и Църквата,и вярващите! Цял свят ще отбележи събитието! Много световни медии са вече в София!
105
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти май си от етносите приятелче! Тебе и православието не те интересува май?
104
2
 
26
 
! Отговори
,.,., преди 4 години
Слугинажни стъкмистики,затова и българските медии сте на 113 място в света по цензуриране.Папата няма абсолютно никаквои значение за българите защото сме източноправослвни.От него се интересуват шепа католици у нас потомци на покатолизирани средновековници и никой друг.Лично аз свързвам католическата църква с Инквизицията и колонизирането на Америките,банка Ватикана и целуване на нозете на ислямските нашественици в Европа от Франциск.И това не ме кара да я уважавам.
103
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе ти където плюеш от един час против папата,ми ли си зъбите днес? Миришеш нещо!
102
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука се намериха *** и Пульо да критикуват и оплюват човека,където цял свят го признава и му целува ръка! Кои сте вие бе,***?
101
3
 
16
 
! Отговори
Анатема Трижди преди 4 години
Лъжесветият отец не е желан тук. На никой не му пука за визитата на този дърт сатанист. Да си стои в Рим и да вкарва младите разгонени момченца в правия път.
100
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали сме толерантен народ! В България има около 250000 католици! Папата идва да сивиди между другото вярващите! Не ви идва специално на вас троловете на гости!
99
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безбожниците да си седят в къщи този ден или да заминат за Халкидики, Одрин! Никой не ви пречи да посетите и Бузлуджа!
98
5
 
8
 
! Отговори
море преди 4 години
И защо да го следи?! До колкото помня папата е католик.Телевизия, преса- отвсякъде ни облъчват -папата, папата. Какво-пак ли ще се опитват да ни покръстват ли?