Българинът одобрява посещението на папата, но няма да го следи

Младите хора най-незаинтересовани от визитата на Франциск
170
Българинът одобрява посещението на папата, но няма да го следи
Снимка: БТА

60% от българите приемат като положителна новина посещението на папа Франциск у нас, а едва 8% от сънародниците ни имат отрицателно отношение към визитата. Това сочат данните от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите спрямо предстоящото посещение на главата на Римокатолическата църква. Проучването е реализирано в периода 5-12 април 2019 г. сред 1008 души.

Още по темата
Данните сочат, че две трети от българите са чули/разбрали за посещението на главата на Римокатолическата църква папа Франциск в България към датата на провеждане на проучването. Малко над една трета обаче не са разбрали за това посещение. Младите хора на възраст 18-29 г. в най-малък дял са запознати с посещението и в най-голям дял не могат да преценят каква оценка да дадат – близо половината от тях.

Три часа проверки за тези, които искат да видят папата на жълтите павета

Данните регистрират високи стойности на положително отношение (57%) към главата на Римокатолическата църква. Едва 8% от българите посочват, че имат отрицателно отношение.

Любопитно е, че половината (50%) от анкетираните са на мнение, че липсва достатъчно информация за визитата на папа Франциск у нас. На фона на тях 27% от всички запитани посочват, че има достатъчно информация за височайшата визита.

На фона на одобрението към папската визита, интересен факт е, че едва 31% от хората ще следят посещението му у нас. Цели 47% признават, че не се интересуват и няма да следят случващото се в София и Раковски, а 22% не са сигурни дали ще следят посещението на папа Франциск. Най-незаинтересовани към визитата остават най-младите на възраст 18-29 г.

Програмата на папата: Три събития в София, едно в Раковски

В контекста на посещението, социолозите зададоха и въпрос дали българите приемат духовните лица като наместници на Бог на земята. 32% от българите посочват, че приемат духовните лица за наместници на Бог на земята. Имайки предвид, че 1% от извадката отговаря на 55 хил. души, то малко под 1 млн. и 800 хил. българи приемат тази гледна точка за духовните наместници.

41% обаче са на противоположното мнение – не ги приемат. Видно е от данните, че по-младите българи, за сметка на по-възрастните, в по-малки дялове приемат духовните лица за наместници на Бог на земята. 12% от българите са посочили, че не вярват в Бог, като младите хора на възраст 18-29 г. в най-голям дял са атеистично настроени, сочат данните от проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
4
 
! Отговори
Йончева преди 4 години
До ВасилевСвекърът дава 3 къщи за гости.Ако те интересува, ще те уредим.
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта им е да унищожат източноправославното християнство. Дали с католицизъм, дали с ислям - все насилствени и античовешки религии.
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Да, просто да им се чуди човек герберите какви са...Един път с евреи, друг път с католици, трети път с мюсюлмани..."---Те са като грамофонни плочи. Обичат да ги въртят и от двете страни, като по-често им сменят игличката ... Няма значение каква е еврейска, католическа, мюсюлманска ... "Плейват" със всякакви. :)
54
3
 
3
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Дайте нещо за къщичките за гости, днес гледах интервюто с Порожанов, мъка,мъка,мъка, селяни прости!!!-Ало селяни прости, вие сте валат!!!Агент Дейвид Хентридж!ЦРУ!!!
53
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не стига, че никой не го иска в България, не стига, че ще му плащаме визитата, не стига че ще третират като терористи всички граждани намиращи се наблизо, ами и медиите денонощно ни спамят с тоя клоун и платени статистики колко много сме му се кефели.
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се кланям нито на попове нито на Папи. Това са най лицемерните изчадия. Вярата не е в църквите нито в Папите. Вярата в Бог ако не е в самият човек нищо неможе да го спаси. Много народ си мислят че като ходят на църква палят свещи като целуват на попа ръката или трима Папи са го галили по *** ще им се опростят греховете. Голяма заблуда. Ако не вярват в Бог истински и не спазавт законите му нищо не ги спасява от ада. Някои си мислят ще греша ще паля свещи а Бог ще ми прощава. Да *** Не.
51
2
 
9
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Крадливите и корумпирани гербери се захванаха с апартамента на президента, който го е получил по реда определен от държавата и водената социална политика към всички офицери от БНА!!!Мълчи ли Бойко Борисов, това означава, че работата е опряла до кокала и просто, се чака скандала с корумпираната крадлива гербава администрация да отшуми!!!ГЕРБ са на колене, а вие сте валат селяни прости!!!Агент Мики Фрейзър!ЦРУ!!!
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Страх от Бога нямат ли като все Бог им е в устата на "вярващите"?! Живеят в грехове, ламтят за власт, слава, постове, известност, влияние...
49
0
 
8
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Добре дошъл на папата, ама ние сме православни все пак! ТОЙ не ни е духовен баща!
48
5
 
3
 
! Отговори
Папата иде преди 4 години
Да накаже червенитеСвини , които избиха католическите свещеници у нас!Анатема за убийците !До девето коляно!
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
докато няма пари за лечение на хиляда болни български децаИ да не бяха отделили този милион за папата, щеше да отиде за нещо друго. При теб или при болните деца нямаше да иде в никакъв случай. Парламентът има една флотилия мерцове, докато във всеки магазин има по някоя касичка за дарения за някое дете. Но не виждам някой да протестира по повода.
46
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 49Да,по-важни са къщите за гости,и всички,които са взели кинти от еврофондве ,за да правят нещо,но трябва външа проверка,на герб не имвярвам.
45
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На никой не му дреме дали сте източноправославни или не, дали харесвате папата или не, важното е да не се говори за кражбите на властта бе :) Ако не идваше папата, щяха я пак да ви плашат с бежанците, я нещо друго.
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очава се голяма масовка с истински бг католици,които са малцинство,и платени такива,които ще са мнозинство. Поздравявам бг католици с посещението на папата,сигурно се радват,но беше хубаво Ватиканът да плати големите разходи по визитата,защото бг народ е беден,и го гърбят отвсякъде. Сега бг народ ще строи и прекалено скъп и ненужен офис на Световната банка в СФ за млн.Защо бг народ ще строи офиса не се казва.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папата сигурно иде за да обере парите на шайката.Да си вземе сус-пай за Църквата както се казва.Ако не е той ще дойдат ония от Близкия изток за същото.
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На папата не са ли му казали, че сме най-бедната държава в Европа?! За какво благоденствие рецитира и той като Борисов?!
41
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Украйна, папата, доходите...Не е ли доста по-важно какво стана с едни къщи за гости, едни тераси, едни излезли в отпуск хора... Едни въпроси, дето ни бъркат в портфейлите всеки ден.
40
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега по *** 3 хванах накрая обръщение на Франциск към бг народ,което завърши така:БЛАГОДАРЯ,ЧЕ БОГ ДАДЕ БЛАГОДЕНСТВИЕ И МИР НА БГ?!??Това,в което живеем е благоденствие според папата,а всъщност благоденствието свърши за народа преди 30 години,сега благоденстват само евроатлантиците слуги на антихриста.
39
1
 
8
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Дайте нещо за къщичките за гости!!!ГЕРБ са вече в историята, като крадлива корумпирана, шуро-баджанашка селско-просташка партия, която е пропиляла едни много важни години за българската държава, при която трябваше да се преструктурира,реформира и модернизира всичко!!!Селяни прости, вие сте валат!!!Агент Хари Бишъп!ЦРУ!!!
38
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, просто да им се чуди човек герберите какви са... Един път с евреи, друг път с католици, трети път с мюсюлмани.... Лицемерие до безкрай!