Папа Франциск: Мир по цялата земя, но той изисква диалог!

Светият отец зове за активен мир срещу егоизма и безразличието
Обновена: 6 май 2019 21:09 | 6 май 2019 20:00, Камелия Цветанова
139

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От столичния площад "Независимост" папа Франциск призова за активен и укрепен мир срещу всички форми на егоизъм и безразличие, които ни карат да поставяме дребните интереси на някои над неприкосновеното достойнство на човека. Това каза Светият отец на събитието за мир - последното от неговото апостолическо пътуване в България.
Още по темата

"Мирът изисква и моли да направим от диалога - път, от общото сътрудничество - наше поведение, от взаимното опознаване - метод и критерий, за да се срещнем в това, което ни обединява, да се уважаваме в това, което ни разделя и да се насърчим да гледаме на бъдещето като пространство на възможности и достойнство, особено за бъдещите поколения", каза папа Франциск, цитиран от БТА.

Светият отец отправи своето послание за мир към целия свят заедно с представители на различните вероизповедания в България.

"В този момент гласовете ни се сливат и в унисон изразяват пламенното желание за мир: нека мирът се разпространи по цялата земя! В нашите семейства, във всеки от нас и особено по тези места, където толкова много гласове са били заглушени от войната, задушени от безразличие и игнорирани от смазващото съучастие на заинтересуваните групи", каза папата.

Светият отец призова всички да съдействат за осъществяването на този стремеж: представителите на религиите, на политиката, на културата.

Молитвата за мир, която папа Франциск произнесе в София, беше и последното му събитие у нас.

Във вторник той заминава за Северна Македония
.

Очаква се над 15 000 души от всички части на страната, високопоставени представители, вярващи и чуждестранни гости от съседни страни да се стекат по улиците на Скопие, за да присъстват на историческото посещение на папа Франциск.

В сила ще бъдат строги мерки за сигурност и ограничения на трафика.

На хората, които пътуват, се препоръчва да използват обществения транспорт, който ще е безплатен, а на жителите, идващи от други градове - да използват влак до Скопие, който също ще е безплатен, допълва БТА.

Заради посещението на папата утрешният ден е обявен за неработен в столицата на Северна Македония, като основните и средни училища също ще бъдат затворени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още по темата: молитвамирпапата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Мир и благоденствие!" - папата зове за мир управниците разясняват вече 10г., че живеем в благоденствие. Плашещи са тези думи, защото Иисус преди 2000г. ни обясни какви събития точно ще се случат/справка последната книга от Библията - Откровението на св.Йоан/. Дошло е време разделно, все си мислех, че ще е след много столетия и/или хилядолетия, а може и да е сега...
93
2
 
4
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
Диалог ... който му беше отказан от нашите православни светила ... На всичкото отгоре другарете в духа на старите си конспиративни теории, заподозряха и политически замисъл в посещението му ... Добре поне че ***, го прие макар и сдържано ... А и Вицето - Илияна Йотова, не се хвърли ничком в краката му, както направи при посещението на рушкия патриарх ... !!!
92
2
 
7
 
! Отговори
чичо Гошо преди 4 години
Това за егоизма и двойните стандарти го кажи Меркел и Макрон.Кога Ватикана ще се извини на българите за обидата,че сме атентатори на папата?Никога!Голям гъдел ви е да ни набутате мюсулмани и да ни ликвидирате!Но българите не сме прости.
91
2
 
9
 
! Отговори
Антихрист преди 4 години
Папа на каквот точно е той? Щом признава другите религии, които отричат християнството, значе папата сам се е отрекъл от християнството.
90
2
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
папата да не губи време на балканите а да заминава за венецуела за да не станекато в чили на стадиона
89
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя мир дето го искат е по-лош от война.
88
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Папата беше абсолютно неприятен за Българската Православна Църква.
87
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този с черната качулка около папата представител на сатаниста Вартоломей от Истанбул ли е?
86
3
 
8
 
! Отговори
Revengeofthesith преди 4 години
Тоя зад папата подозрително прилича на представител на тъмната страна на силата.
85
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя еретик първо да махне, че Светият Дух идва и от Сина (Filioque), а не само от Отца. После да махне тезата, че е намесник на Св. Петър и безгрешен,и чак тогава изобщо може да почне да се говори за нещо.
84
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е еретик. Има писмо от висши теолози, в които е обвинен в анти-християнско поведение, предателство спрямо християните по целия свят, съюзяване с мюсюлманите, прикриване на оргии, секс с момченца и т.н. Как може този деграгирал комунист и предател да бъде посрещан по този начин?
83
7
 
10
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Берголио е Сатанист, изпаднал от дебелото черво на Луцифер! По-добре Ердоган да бяха поканили, убеден съм, че щеше да донесе повече позитиви за България и Българите!
82
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какъв диалог е възможен когато тези лунатици и кукувици ще си подхвърлят догми като някакви папагали докато свят светува. Та те немогат да се разберат кой е бил исус 2000 години. пророк в исляма ли е бил господ ли е бил ,какъв.
81
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпреки обидата,която получи от БПЦ,през 2016,папа Франциск посети България и почете българския народ.Така постъпва по-силният и по-мъдрият.
80
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За съжаление,патриарх Неофит обяви през 2016,когато бойкотира Вселенския събор в Крит,на който трябваше да се разгледа възможноста,за обединяване на католици и православни,всички цълкве,без Православната,в ерес.Според него българските католици са еретици,а отецът им-папата,също е еретик по тази логика?!Неофит и без друго ,е недостъпен за обикновените българи,не общува с тях,освен на празничи,чрез медиите.Работи само за интересите на Русия и РПЦ.
79
3
 
14
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До 98 АнонименНеща да богохулствам, но най-големите италиански мафиоти са най голямите дарители на катол. църкав! Опитват се да си опростят като плащат на катол. църква греховете! .. т.с Боко греховен ли се чувства? :)) пп- индулгенцията дали се зачета когато Боко наш не е католик? - :))
78
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Папата просто посети България след покана от наша страна"искаш да кажеш след като ББ плати от парите на данъкоплатците около 900 000,а нашите монаси и свещеници са по-скромни,църквата ни е бедна,на тях няма кой да им даде да пари да ремонтират дори храм-паметника на българската свобода Александър Невски,но за друго имат пари герберите!А един Гигенски манастир се продава на търг, заради измама,а не по вина на църквата,но и там няма кой да помогне!
77
1
 
6
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Папа Франциск: Мир по цялата земя, но той изисква диалог!------------Реално има неуважение, незачитане, несмирение, истерии, отричане, ..., т.с скрита и нетолкова скрита война ли по тези географ. ширини?
76
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСтига си дрънкал,между правславни и католици има схизма,католиците са анатемосани няколко пъти от православните,като последния път е заради ограбването и опожаряването на Константинополм,както и за жестокото изколване и гавра с населението там,гавра и в цървите,след това католиците са ограбили и разорили и Одринска Тракия.И т.н.Затова не си говорят.
75
10
 
12
 
! Отговори
Антония Клеопатрова преди 4 години
Папата ви го каза - свиквайте да живеете ЗАЕДНО. Защото другото е война.