Показахме си военната мощ: "Кугър", "Спартан", "Гвоздика", Т-72

Близо 1000 души участваха в парада
Обновена: 6 май 2019 12:52 | 6 май 2019 12:30, Нели Христова
272

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Под аплодисментите на събралите се хора и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха знаменният взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и 10 представителни блока с бойните знамена - на Военната академия "Георги Стойков Раковски", Националната гвардейска част, Националния военен университет "Васил Левски", 61-ва Стрямска механизирана бригада и 101-ви Алпийски полк - Смолян, от състава на Сухопътните войски, на ВВС, Военноморските сили, 68-ма бригада "Специални сили, Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите и Службата "Военна полиция".

След представителните блокове на парада прелетяха в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната военна авиация. Над площада минаха вертолети Ми-24 и "Кугър" - във формация "клин", военнотранспортен самолет "Спартан", учебни "Пилатус" и изтребители МиГ-29, също във формация "клин".

Преминаха бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270FB-6, бронирани машини "Хамър", бойни бронирани колесни машини Commando select и Guardian, брониран автомобил Sand cat, бронетранспортьори БТР-60 ПБ, 152-мм оръдие-гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 "Град" - наследник на легендарната "Катюша", 122-мм самоходна минохвъргачка Б1-10 "Тунджа", 122-мм самоходна гаубица 2С1 "Гвоздика", бойни машини на пехотата БМП-23 и БМП-1, танкове Т-72, тактически ракетен комплекс "Точка", зенитно-ракетен комплекс "Оса", транспортно зареждащи машини на зенитни ракетни комплекси С-125 "Нева" /SA-3/ и С-200 "Вега" /SA-5/ и пускови установки от състава на зенитно-ракетен комплекс С-300 /SA-10/.

Този път на площада премина и ретро техника от времето на Втората световна война, предоставена от колекционери от страната. Клубът за военноисторически реконструкции "Братя по оръжие" представи четириместна командирска кола "Кюбелваген Феномен Гранит-30" /от 1936 г./, 12-местен триосен камион "Щайер 640" /от 1940 г./ и 4-местен джип "Кюбелваген Фолксваген тип 82-КДФ" /от 1943 г./, както и мотоциклети "Цундап КС 750" /от 1942 г./, BMW R75 /от 1943 г./, BMW R12 /от 1940 г./ и BMW R35 /от 1940 г./.
За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата могат да разгледат образци военна техника на Сухопътните войски на статичен показ на ул. "Княз Александър I".

Сред присъствалите на парада бяха премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, представители на политически партии, депутати, министри, висши военни, дипломати, ветерани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
4
 
11
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
На ме изкефиха дебелите "войници" с *** ретро униформи, които си джиткаха в смарт телефоните, такова падение не съм виждал никога досега!!! Срам, СРАМ! Всички заслужават присъда от военен Трибунал и разстрел на място.
135
8
 
19
 
! Отговори
да преди 4 години
НАТО поиска да унищожим армията си, защото била с руска техника и щели да ни въоръжат с модерна натовска..!!!!ето това е големия ефект от членството в на'пиканото НАТО - едно голямо НИЩО !!!!в световната история няма по-нелеп военен съюз от НАТО...само им вижте съюзниците Гърция и Турция,които са готови всеки момент да се избият, защото..са съюзници:))))))))преди 40 години членът на НАТО Турция напада друг член на НАТО за да заграби от територията му..хахахахахахада ви п'икая на пакта жалък
134
6
 
15
 
! Отговори
раша наша преди 4 години
голяма армия и въоръжена да гонят вълците в гората.къде е армията къде е оръжията къде са ракетите къде са младите и красиви момчета а не тия шкембе-големите си кореми които стърчят пред тях как не ви е срам да си покажете че имате армия тази армия е годна само за да гонят вълците в гората помня каква армия имахме красиви и строини младежи .радоста на всяка майка да види сина си в редовете на Б.Н.Армия.криите се и се търсете продажници намалете заплатите на политиц. да има редовна армия от народ
133
9
 
10
 
! Отговори
V преди 4 години
Турция подписа с Русия за ц 400 .Ако руснаците им дадат от далекобойните ракети дето са до 400 км . На следващия парад ще трябва да вземаме разрешение от Турция за да проведем парада .На практика с тая ракета за 400 Турция ще контролира по голямата част от нашето въздушно пространство .Парад със самолети ще можем да правим някъде към Видин .Жалка картинка . С ф16 дето може да си ги караме само у Видин кого ще плашим ???
132
4
 
7
 
! Отговори
Гвоздика преди 4 години
от руски не значи ли карамфил? Голямо име!
131
3
 
16
 
! Отговори
"властите" преди 4 години
Армията ни винаги е била на световно ниво въпреки че не е добре въоръжена. Но политиците ни са под всякаква критика. Затова държава без армия не може, но без депутати ще бъде по добре. Тогава от икономия на големите им заплати ще се въоръжава армията ни.
130
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като гледам униформите и пушките на нашите дядовци очаквам следващия парад да бъде с лъкове и стрели /ако професионалните ни войници не ги бият ц*****те./
129
4
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смях.Каква техника бе?.Всичко е остатъци от СССР от преди 30-40 години.Армия имаше до 1989г.
128
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичкото сериозно оборудване е от русия - от нато само джипки и друга транспортна техника - нищо от стратегически характер...
127
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Равносметка за 20 години НАТО, подарени Хъмвита, няколко джипа Мерцедес, един летящ Спартан и 2 Кугара. Не много скоро в редиците на приземените ще се наредят и 50 годишните НОВИ Ф-16. Освен пари за покупка трябват пари и за поддръжка.
126
3
 
11
 
! Отговори
да попитам преди 4 години
какви са тия наколенки на сн.18? Най важната част е главата - затова са измислени каските - тия решили да си пазят колената. Или пък защото армията ни е вече на колене та затова.
125
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен до Пич преди 4 години
На предатилите и безродниците щпиц кованди им се рривижда. Хората са отвратени от случващото се в България, от управляващите, от мизерията и бедноста. Нато и америка ни унищожиха армията и държавата факт.
124
2
 
36
 
! Отговори
ззтоп преди 4 години
Тези железа ги държахме преди близо 40 г. в ръцете си у казармата. Нови няма ли?
123
4
 
12
 
! Отговори
Телепат преди 4 години
до 131По една случайност точно по-това време бях в армията. Да си правиш извод за една армия от парадите е като да преценяваш колко е качествена една стока по телевизионните реклами.
122
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На евроатлантиците как да ви обясня че западния в свят умря?! Директивата беше заповядана и изпълнена преди няколко години, а вече резултатите са налице - бялото население в сащ намалява с около 5% на година и вече е 65%, в Чикаго къде белите са 35% от населението кметицата е черна жена-лecбийkа. Това са ви евроатлантическите ценности.
121
4
 
33
 
! Отговори
с болка преди 4 години
Младите,ако са умни ще гледат по нета парад преди 1990 .Ще видят каква армия е имала Вългария .
120
2
 
19
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 4 години
Баровците са обърнали парада на търг за антики ...
119
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До127Но най-важното е, че ще има демокрация--викаш, чрез демокрацията натрупах "първият милион", "усвоих средств. за пр-во" сега е време да демонтирам демокрацията, че е вече опасна за мен - много взеха димократично да питат - "а от къде и как ти е първият милион"
118
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
смях! срам ме е като гледам 2 и 3 ... (( кви са тия глупости бе..."оръжия" от преди 60 години... черешовото топче що не извадихте...
117
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И армията е както и валутния борд вместо с пари, със шикалки. Но най-важното е, че ще има демокрация и капитализъм вместо България. Ще веем патриотични знамена с ГЕРБ или без ГЕРБ и ще се ежим на ромите, а народа ще бяга в чужбина.