Показахме си военната мощ: "Кугър", "Спартан", "Гвоздика", Т-72

Близо 1000 души участваха в парада
Обновена: 6 май 2019 12:52 | 6 май 2019 12:30, Нели Христова
272

Снимки: Димитър Кьосемарлиев

Под аплодисментите на събралите се хора и под звуците на Гвардейския представителен духов оркестър преминаха знаменният взвод на Националната гвардейска част със знамената светини и 10 представителни блока с бойните знамена - на Военната академия "Георги Стойков Раковски", Националната гвардейска част, Националния военен университет "Васил Левски", 61-ва Стрямска механизирана бригада и 101-ви Алпийски полк - Смолян, от състава на Сухопътните войски, на ВВС, Военноморските сили, 68-ма бригада "Специални сили, Мобилната комуникационно-информационна система от състава на Съвместното командване на силите и Службата "Военна полиция".

След представителните блокове на парада прелетяха в различни формации самолети и вертолети, които са на въоръжение във вертолетната, транспортната, учебната, щурмовата и изтребителната военна авиация. Над площада минаха вертолети Ми-24 и "Кугър" - във формация "клин", военнотранспортен самолет "Спартан", учебни "Пилатус" и изтребители МиГ-29, също във формация "клин".

Преминаха бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270FB-6, бронирани машини "Хамър", бойни бронирани колесни машини Commando select и Guardian, брониран автомобил Sand cat, бронетранспортьори БТР-60 ПБ, 152-мм оръдие-гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън БМ-21 "Град" - наследник на легендарната "Катюша", 122-мм самоходна минохвъргачка Б1-10 "Тунджа", 122-мм самоходна гаубица 2С1 "Гвоздика", бойни машини на пехотата БМП-23 и БМП-1, танкове Т-72, тактически ракетен комплекс "Точка", зенитно-ракетен комплекс "Оса", транспортно зареждащи машини на зенитни ракетни комплекси С-125 "Нева" /SA-3/ и С-200 "Вега" /SA-5/ и пускови установки от състава на зенитно-ракетен комплекс С-300 /SA-10/.

Този път на площада премина и ретро техника от времето на Втората световна война, предоставена от колекционери от страната. Клубът за военноисторически реконструкции "Братя по оръжие" представи четириместна командирска кола "Кюбелваген Феномен Гранит-30" /от 1936 г./, 12-местен триосен камион "Щайер 640" /от 1940 г./ и 4-местен джип "Кюбелваген Фолксваген тип 82-КДФ" /от 1943 г./, както и мотоциклети "Цундап КС 750" /от 1942 г./, BMW R75 /от 1943 г./, BMW R12 /от 1940 г./ и BMW R35 /от 1940 г./.
За първи път в празничния ден жителите и гостите на столицата могат да разгледат образци военна техника на Сухопътните войски на статичен показ на ул. "Княз Александър I".

Сред присъствалите на парада бяха премиерът Бойко Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев, представители на политически партии, депутати, министри, висши военни, дипломати, ветерани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
2
 
2
 
! Отговори
LAZY преди 4 години
Само за протокола :До всички:Когато България, а не тази държава, имаше Авиация! - 450 бойни самолета!!!!!! Съм работил в авиополк с 42а бойни самолета от които всички ги побиваха ужасни ГЪРЧОВЕ! А ТЕ СЕГА УЖ ЩЕ КУПЯТ. 8!!!!????!???ХА Ха, та това са 2 авиозвена, няма даже 1 ескадрила........ ЖИВИ И ЗДРАВИ БЪДЕТЕ!
215
3
 
7
 
! Отговори
Az преди 4 години
Показахме си военната немощ !
214
3
 
4
 
! Отговори
Смех преди 4 години
...май присъсъваше и върховният главнокомандващ??? А??? Кой е писал таа статия ? ... Аз тиква днес не видях...
213
7
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Никой никога в България не е казвал винтовка. Дори на руските пушки са им казвали кримки и берданки и на никой не му се е обръщал езика да ползва идиотския русизъм винтовка. И той между другото идва от немската дума винт.
212
12
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
АК-7.62х39си е добър автомат(щурмова винтовка)- В Българския език няма дума винтовка. Толкова про сташко и селско ми звучи тая дума, че ми се повдига като я чуя. България е изнесла пет войни в новата си история и е ползвала ПУШКИ И КАРАБИНИ. Довлекоха се тука некви руски зетове, завършили у Просия, да ми винтовкат на главата.
211
12
 
6
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Ах, моля ви се!Просия ни била давала самочуествие като държава! Просия ни третираше като дребен пинчер, 35 години крепиха един сел так, за да ни се смее цел свет. Май не си чувал максимата на руските шовинисти - Всяко тържество за България е с мърт за Просия. България е имала самочувствие на суверенна държава само при Фердинанд и Борис Трети, сега тепърва това се възвръща по малко.
210
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МХ-то Тунджа е 120мм.И каква мощ с остатъчни еденични бройки?
209
2
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
Много бивши комунисти-настоящи демонокроти,много нещо....И вашето време отминава,малко ви остава.
208
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един въпрос - защо ни е военна мощ, след като сме в ЕС, в НАТО и всички ни призовават да си отваряме границите за бежанци? Нещо объркано май има в политиката на ЕС.
207
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това някаква комедия ли е? Парад - пародия! Това са оръжия които вече не са на въоръжение в другите армии бре!
206
10
 
19
 
! Отговори
Ужастттт преди 4 години
Мъкааааа, мъка!!! Сега като се прибрах прочетох че имало парад, ми то направо си е било за реване, *** какви са тези оръжия от войнишкото въстание през 1918 ???
205
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голям смях, не съм мислил че армията е в такова дъно! Какви са тези антики и ретро униформи, някакви оръдия от втората световна, някакви стари джипове и камиони от втората световна, въобще мъка! Що се излагат не знам!
204
7
 
15
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
"Брей ,Гърция,Турция и другите държави извън руската 45годишна мъртва хватка ,нямат самолети,инжинери,технологии...!"Бяхме по-напред, и от турци, и от гърци, в каквото си помислиш, преди 30 години.Най-вече-в икономика и специалисти. Но, за съжаление, както в поговорката-"Застани на едно място, и ще те прегазят, даже да си на правилния път!"...Ние не застанахме, а тръгнахме назад.Загивахме като държава поради некадърността на управлението, тогава, и сега, но сега са некадърни и алчни продажници
203
6
 
17
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До АнонименВиждал съм и парадите в Пекин, виждал съм и парадите в Москва.За китайците-прав си. За съжаление-до там докараха армията ни, при това-напълно умишлено, че китайците могат да ни бият само с момичетата им, маршируващи на парадите в Пекин..Буквално и преносно да ни бият...Но, важното е, да сме предвидими партньори в Нато, да се бутаме да участваме там, където не ни е мястото, и да купуваме това, което ни подскахат американците, и да не питаме защо.
202
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До един от северозападаТака ти се струва ,щото не си виждал китайската армия как марширува!Спрямо китаиците ,нашите изглеждат като разпасана селска ловна дружинка!
201
6
 
14
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Трябва да отбележа и нещо друго-за пръв път, от много години, забелязвам, че нашите военни се научиха да маршируват.Редиците-прави, блоковете -не "Плуват" , като ги гледаш отгор, спазват такта, а не като по времето на предния президент-даже знаменосците се движеха един с левия, друг с десния крак... И последно , да са живи и здрави всички Георгиевци и Гергани, поздрави на всички , служили в под.28990, рота Ра, едно време, когато имаше истинска армия.
200
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 221 Брей ,Гърция,Турция и другите държави извън руската 45годишна мъртва хватка ,нямат самолети,инжинери,технологии...!Като се позамисля май е точно обратното!
199
11
 
19
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
Не плюйте по Русия, родоотстъпници! За 45 години тя обучи специалисти във всичките ни икономически области, даде ни технологиите, с които да работим, оборудване, беше наш пазар, снабдяваше ни с почти всичко, често даже с това, което беше дефицитно и на нейните пазари, въоръжи армията с модерните за времето оръжия, даде ни самочувствие, на народ и държава. Какво от това, което изброих, даде Запада? Предимно две неща-Изтичане на младите навън, и магистрали, за да се придвижва лесно Нато, при нужда
198
4
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
"Шумен в северозапада ли е?? И ушичките като локатори?! еееееееееееххххххххх!"---Нещо не мога да схвана тънката ти мисъл...
197
10
 
1
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Bad Company Бъди сигурен, че там, където може да мине тоя допотопен Краз, съвременна машина може, но само влекача, без нищо върху него и зад него.Бъди сигурен, че тоя допотопен Краз, е по-пригоден за фронта, отколкото новите, сложни и бъкани с капризни електронни елементи машини, изискващи безумно скъпа поддръжка и точно тези консумативи, предписани от завода-производител, + поддръжка във фирмен сервиз само.А за ракетите-справка-72 от103 изстреляни крилати ракети бяха свалени, съпо-стари в Си