Толерантни ли сме към бежанците, както папа Франциск призовава?

България е вход към ЕС за много хора от Близкия Изток
Обновена: 6 май 2019 11:02 | 6 май 2019 11:00, Нели Христова
116

Визитата на папа Франциск в България не е само под мотото на мира, но и приемствеността. От както той е поел Светия пресол, неведнъж е заявявал своята позиция по отношение на хората, които търсят подкрепа в Европа, бягайки от войни и недоимък.

Днес, папа Франциск посети бежанците във "Враждебна", където много хора намират обежище. България е вход към ЕС за бежанци от Сирия, Афганистан и други размирни точки по света. Бедността в Африка също доведе милиони към Стария континент в търсене на по-добър живот. Проблемът се оказва глобален и изборът на папата не е случаен.

Но може ли да се каже, че сме толерантни към бежанците?

"Едно от основните послания на папа Франциск в рамките на визитата му в страната ни е именно да приемаме бежанците като равни, като част от всички нас. Той отправи апел да не затваряме очите, сърцето и ръцете си към тези, които чукат на вратите ни. Това послание е доста силно и то бива отправяно не за първи път", отбеляза в студиото на Bulgaria ON AIR сътрудникът по интеграция в представителството на Агенцията на ООН за бежанците в България Емилия Братанова ван Хартен.

"Когато стане въпрос за бежанци, фокусът винаги се поставя върху това как те да бъдат спирани да влизат на територията на страните от Европейския съюз. Много малко обаче се говори за техния живот и как пребивават в тези държави", коментира Радостина Белчева oт Съвета на жените бежанки в България.

Пред Bulgaria ON AIR тя каза, че този проблем у нас идва поради липсата на институция, която да се занимава с въпросите за интеграция на бежанците.

"Агенцията за бежанците е орган, който предоставя международна закрила за тези хора. Решава дали даден мигрант има законовото право да остане да пребивава на дадена територия. След това обаче никой не следи какво се случва с тях. А един мигрант много трудно може да си намери жилище, работа и да започне нормален живот", допълни още Радостина Белчева.

Папа Франциск, който е определян също като папата на хората от периферията, на маргинализираните общности, често е обръщал внимание именно на бежанците и мигрантите.

Във "Враждебна" в момента няма много настанени кандидати за бежански статут, а общо всички центрове за бежанци и мигранти в страната са запълнени на под 7 на сто от капацитета си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
9
 
6
 
! Отговори
караибрахим преди 4 години
Ако Бях жив тая щях да е хвърля на аскера , ван Хартен българска лапачка на оранжав холандски морков , оправила ви е демографията ама познайте детето и къде е родено ... големи родолюбки са българските жени гладни ,влажни и продажни
59
1
 
23
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Добре дошъл на папата! Ние сме толерантни! Нека се чувства като у дома си, но все пак да не забравя че е на гости! Не сме толкова *** овце колкото си мисли!
58
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: "Нетолерантен"Искаш Европа на нациите, пък после се сърдиш, като те наричат нацист?
57
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ,не!!!...Искам си дъжавата с държавност.Толерантна се писа немкинята,но няма мозък да продължи.Аз какво съм и виновен.Изпрати единчовек,платен да каже,че има лагер тук.Искам да казвам и аз.Един ден съмотстоял българското.Другото е ***.
56
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не, не съм толерантен! Няма и да хъда! Папо, хващай към Варикана и дим да те няма!
55
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Той отправи апел да не затваряме очите, сърцето и ръцете си към тези, които чукат на вратите ни."Хайде да си събира педофилската групичка и да изчезва от България вече!
54
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българската православна църква е една от най-старите църкви и е третата автокефална църква след римската и константинополската. Медиите и поканените грантаджии няма да ни вменявате подчинение към главата на римската църква. Ще се научите да уважавате това!
53
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат да пренаселят територията с друговерци. Това е атака срещу православната църква. Ватикана няма да миряса докато не ни заличи като православни и е на добър път да го стори в близките години. Но българите са вироглави и в това ми е надеждата.
52
1
 
26
 
! Отговори
Папата (Антихрист) преди 4 години
Разликата между нас ПРАВОславните и папата е, че той може да запали Благодатния огън само със запалка!
51
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Празнувам Гергьовден, какво прави тук тоя Антихрист?
50
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българският народ е добър и състрадателен. Не се нуждае да му се напомня и да му се обяснява какво е добро. Благодарим за вниманието.
49
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се маха тоя Антихрист, че Господ да оправи времето...
48
4
 
21
 
! Отговори
Нетолерантен преди 4 години
Европа на нациите, не мишмаш от всякъде и мултикулти.
47
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако българката не почне да ражда и да ги накарате да раждат поне по 3 деца да знаете тази територия ще я преселят с други хора и да искате и да не искате природата не търпи празнота
46
4
 
18
 
! Отговори
Бесен преди 4 години
Не съм бил толерантен и никога няма да бъда. Между католици, ислямисти и *** социални *** разлика няма !!!
45
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А че сме най бедните в Европа не са виновни бежанците а сме виновни ние че избираме крадци да ни управляват,за пример фалирала банка с 6 милиарда лв,с тия пари кво може представяте ли си
44
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние сме си ние, не ни трябва католически поп да ни казва какво да правим. Точка.
43
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не са бежанци,а мигранти.Не може да очакваш толерантност от най-бедната страна в Европа,жителите на която едва свързват двата края.
42
1
 
21
 
! Отговори
... преди 4 години
не се връзвайте толкова на думите на папата за мигрантите. Той просто иска да отклони вниманието на хората от скандала с масовите изнасилвания на деца от католически "свещенници" - педофили.
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Даже най големите крадци на банкомати по света са българи,кво като сме с паспорт в ръката