Военните знаят: Българският народ милее за традициите си

Родната армия била на доста високо ниво
16
Военните знаят: Българският народ милее за традициите си
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българският народ милее за традициите си. Това заяви в "Денят ON AIR" бригаден генерал от 68-а бригада на специалните сили Явор Матеев.

Той бе категоричен, че кадровият проблем в армията през последните години е породен от липсата на добро заплащане. Въпреки това, след увеличението на заплатите през последните 2 години, все повече млади хора искат да се запишат за военнослужещи.

"Най-малкото, което можем да правим като българи, е да правим така, че никога да не забравяме родовата ни памет, традициите и вярата ни. Те са ни съхранили през вековете и ще ни водят и в бъдеще. Ние в армията пазим и отстояваме традициите си. Българският народ също милее за тях. Кадровият проблем в армията е комплексен. Младите хора вече са водени от заплащането. Всички сфери имат проблем със заплащането и това е огромен проблем. През последната година се увеличиха заплатите при нас - те не бяха пипани от 2008 година. Слава Богу, че има българи, които избират тази професия пред заплащането", разказа той.

Матеев също така бе категоричен, че родната армия се намира на доста добро ниво, въпреки проблемите с екипировката и въоръжението, които имаше през последните години. Той разкри, че българските войници по никакъв начин не остъпват на колегите си от Европа.

"Преди години представяхме планове за развитие, които всъщност бяха планове за съкращаване на армията - количествено и качествено. От няколко години се стремим да държим едно ниво и го правим. Правят се много проекти за превъоръжаване. Тази година за първи път имаме няколко милиона бюджет. Ако не се промени законът за обществените поръчки в армията, проблемите ще продължат. Обжалват се обществени поръчки, а това е абсурдно. На нас ни трябват гуми и акумулатори сега, а не след 5 години. Ние сме добър партньор на НАТО - на средно равнище. Българският войник е на много високо ниво по лични качества", допълни генералът пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: армиявоенни
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
АНАЛЛИЗАТОР преди 4 години
Част от армията,предимно полковници и генерали начело с Началника на отбраната Боцев са А *** Зе та,Аванс,пенсия,заплата.Докарват си към 3,5-4к,а летците и повече.Те са борци за статуквото,ден да мине,самун да загине.С такова командване БА е пълна карикатура.
8
0
 
4
 
! Отговори
Колев преди 4 години
Който и каквито дитирамби да ви говори и за незнам какви "ценности" една страна няма ли армия , полиция, и служби за сигурност, но работещи добре, това не е държава.
7
1
 
5
 
! Отговори
На какво ниво!? преди 4 години
Най елементарното не могат да правят, маршируват като деца. Това поне не изисква пари, а добра физика и тренировки. Показаха едни толупи, пълна трагедия е армията ни. Пуснете си да видите как маршируват корейците, и тогава пишете глупости!
6
1
 
13
 
! Отговори
SS преди 4 години
Народа отдавна е дал определението ШАПКАРИ за своите военни.Хора не разчитайте на никого.Погрежете се сами за своята сигурност.Армията е декоративна,фасадна,но генералите писарушки,на големи заплати и пенсии са реални.Смучат яко кръв(пари).Само ми чудно,какъв послушко,какъв ибрик,и колко връзки трябва да си завързал по особен начин,че да станеш генерал.
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БГ-армия? Въоръжени сили? Нашите военни се стараят, но БГ-политиците са за публична екзекуция. 3 самолета, 3 въртолета, 2 танка, 1 гаубица, 2 ГРАД-а, няколко ракетки... За да имате представа за военна мощ, гледайте на 9ти май парада на руснаците. Отдавна е казано, че там само оркестъра е колкото целия наш парад.
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родната армия била на доста високо ниво..Ниво Лайнарци и Клошарци!
3
2
 
17
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Статията я препишете в минало свършено време. Не остана нито армия, нито народ.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зависи какво разбират под "високо".
1
4
 
14
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
армията ни се намира на доста високо ниво ли?това да не би да е място за вицове? щото този е много добър